test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Iran: Biden som president kommer inte att garantera bättre relationer

Irans högste ledare och landets president varnade båda USA under onsdagen den 16 december för att president Donald Trumps avgång inte automatiskt kommer att innebära bättre relationer mellan de två länderna.

Kommentarerna kommer samtidigt som Iran närmar sig den första årsdagen av den amerikanska drönarattack som dödade Revolutionsgardets general Qassem Soleimani i Bagdad, en attack som nästan kastade Washington och Teheran in i ett öppet krig efter månader av spänningar. Härom veckan sköts en vetenskapsman, som grundade Irans militära kärnvapenprogram två decennier sedan, ner i en attack på landsbygden utanför Teheran.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, talade i Teheran där han deltog i ett möte med Soleimanis familj och höga militära ledare. De satt alla cirka 5 meter bort från den 81-åriga Khamenei, som bar en ansiktsmask på grund av coronaviruspandemin som fortfarande rasar i Iran.

”Ni såg vad Trumps Amerika och (tidigare president Barack) Obamas Amerika gjorde med er”, sade Khamenei. ”Fientligheterna kommer inte bara från Trumps Amerika, som slutar när han avgår. Obamas Amerika skadade också er och den iranska nationen.”

Tidigare under dagen uttalade Rouhani, som talade under ett regeringsmöte, liknande kritik mot Trump – vid ett tillfälle sade han till och med att USA:s president ”har begått så många brott att han var lönnmördare och terrorist”.

”Vissa säger, ni är glada för att Biden tar över’,” sade Rouhani. ”Nej, vi är inte glada att Biden tillträder, men vi är mycket glada att Trump är borta.”

”Den kommande amerikanska administrationen kan välja väg”, sade Rouhani. ”Dörren är öppen. Det är upp till dem om de är tacksamma eller otacksamma för detta. Om de vill gå rätt väg, är den förberedd. Om de vill ta fel väg, är vi redo för det också.”

Biden har antytt att USA skulle kunna gå med igen i Irans kärnvapenavtal med världsmakterna från 2015, som Trump lämnade 2018 och införde hårdare sanktioner mot Iran. Detta beslut markerade början på ökade spänningar mellan de två länderna, Iran överskred avtalets begränsning för anrikning av uran och Mellanöstern fick en rad eskalerande incidenter och attacker.

Som svar på Soleimanis död, utförde Iran en missilattack mot amerikanska trupper i Irak. Samma natt sköt man också av misstag ner ett ukrainskt flygplan som lyfte från Teheran och dödade alla 176 personer ombord.

I hopp om att pressa Europa antog Irans parlament nyligen ett lagförslag där landet skulle öka sin anrikning av uran till 20 procent, strax under vapenkvalitetsnivåer och kasta ut internationella inspektörer. Rouhanis regering har motsatt sig lagförslaget, något som visar på en spricka inom Irans civila regering som den högste ledaren tycktes beröra i sitt tal i onsdags.

”Lös era tvister genom att förhandla med varandra”, sade Khamenei. ”Säger ni inte att vi skall förhandla med världen, är det då inte möjligt att förhandla och lösa tvister mellan oss själva?”

Detta lagförslag kom efter mordet på Mohsen Fakhrizadeh den 27 november. Han ledde Irans så kallade AMAD-projekt, som Israel och Väst har sagt är en militär operation som studerar möjligheten att bygga kärnvapen. Det Internationella atomenergiorganet säger att det ”strukturerade programmet” avslutades 2003. Amerikanska underrättelsetjänster instämde i denna bedömning i en rapport från 2007 och USA:s utrikesdepartement höll med om det så sent som förra året.

Israel, som misstänks för att ha genomfört mordet på Fakhrizadeh, insisterar på att Iran fortfarande har ambitionen att utveckla kärnvapen, och pekar på Irans program för ballistiska robotar och forskning om annan teknik. Iran har länge hävdat att deras kärnvapenprogram är fredligt.

Senaste