test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Islamiskt böneutrop i Århus

Det väckte uppståndelse när en moské i Århus i fredags arrangerade ett offentligt böneutrop på en fotbollsplan. Moskén hävdade senare att den fått de nödvändiga tillstånden från kommunen, men detta avvisas nu av både borgmästaren och kommunalrådet.

Konflikten inleddes fredagen den 24 november 2005. Fredens moské inledde ramadan med böneutrop på en fotbollsplan i Gellerup via en högtalare. Böneuppropet, som filmades och delades på moskéns Facebooksida, fick därefter hård kritik.

Dansk Folkeparti tillhör de som vill förbjuda böneutrop. Foto: Facebook

Dansk Folkepartis tidigare folketingsledamot Martin Henriksen hör till de skarpaste kritikerna, han skrev ett rasande inlägg på Facebook. I inlägget krävde han att muslimska bönesamtal skulle förbjudas och att eventuella lagbrytare skulle utvisas.

”Lokala muslimer utnyttjar å det grövsta coronakrisen att introducera mer islam i offentliga utrymmen. De skyr inga medel. Allt är naturligtvis tillåtet om det bara handlar om att främja islam i Danmark” står det i inlägget, som fortsätter:

”Jag tycker att muslimska böneutrop på offentliga platser bör förbjudas och leda till utvisning.”

Den högernationalistiska rörelsen Generation Identitär, som kallar sig en patriotisk ungdomsrörelse, har på sin hemsida lagt ut ett öppet brev till Jacob Bundsgaard (socialdemokrat), borgmästare i Århus.

I brevet står bland annat att denna typ av muslimsk bön ”inte hör hemma i Danmark, utan snarare i Mellanöstern”.

Hänvisar till ett stängt centrum
Moskén har tillbakavisat kritiken och hävdat att de fått de nödvändiga tillstånden av kommunen innan de gjorde det offentliga böneuppropet.

”Vi har självklart de tillstånd som krävs för ett sådant arrangemang, och det är bland annat ’Centrum för stadens användning’ som man skall prata med, och det har vi gjort, och fått tillåtelse att göra det. Det var självklart ett arrangemang utan folk närvarande eftersom det råder mötesförbud. Vi fick tillstånd för flera veckor sedan” sade talesmannen Ahmad från mediekommittén i Fredens moské till tidningen Lokalavisen Aarhus på söndagen.

Fredens moské” önskar alla en glad eid. Foto: Facebook

Detta dementerades dock redan på måndag eftermiddag av stadens borgmästare Jacob Bundsgaard (S) och kommunalrådet för teknik- och miljökontoret, Bünyamin Simsek (V). I ett pressmeddelande påpekar de bland annat att det nämnda centret, ”Centrum för stadens användning” inte längre existerar.

”Det rapporteras i media att ett tillstånd skulle ha beviljats av ”Centrum för stadens användning”. Centret i fråga stängdes för tre år sedan som ett led i en omorganisation av Teknik- och miljökontoret.”
Borgmästaren och kommunalrådet konstaterar också att böneuppropet inte alls har behandlats politiskt ”på något sätt”:

”Teknik- och miljökontoret har inte behandlat någon begäran eller gett sitt godkännande för ett evenemang rörande utrop till fredagsbönen i Gellerup. Händelsen har enligt uppgift ägt rum på en fotbollsplan i området, som Teknik- och miljökontoret inte ansvarar för”, skrev politikerna.

I pressmeddelandet står det också att Århus kommun redan i april fick en begäran från det Danska Islamiska Trossamfundet, som begärde tillstånd för böneutrop, en begäran som borgmästaren avslog.

Fredens moské har ännu inte kommenterat den senaste utvecklingen i fallet. Moskéns senaste inlägg på Facebook är en länk till lokaltidningens artikel, där moskén säger sig ha de nödvändiga tillstånden i ordning.

Händelsen har lett till att partiet Nye Borgerlige, med fyra mandat i Folketinget har krävt av regeringen att de skall lagstifta om att förbjuda muslimska böneutrop på offentlig plats. Idag är det kommunerna som beslutar i frågan.

Senaste