test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

”Jag är en främling i min egen stad”: Prag vill stoppa massturismen

Den tjeckiska huvudstaden Prag är en av världens största turistmagneter. För stor tycker nu fler och fler invånare som vill att turismen minskar och att reseappar som Airbnb regleras.

2018 kom 8 miljoner turister till Prag, mångdubbelt fler än de 1,3 miljoner fasta invånarna och en stor ökning från 2,6 miljoner turister 2000.

Turismexplosionen har delvis gjorts möjlig av reseappar likt Airbnb som minskar behoven av hotellrum. Men det finns en baksida. Uthyrningen av privatbostäder till turister har i vissa fall förvandlat tidigare lugna bostadsområden till jäktiga turistzoner.

Nu vill stadens nya borgmästare, Piratpartisten Zdeněk Hřib, ta bort möjligheten att hyra ut hela lägenheter till turister om det inte är ägarens verkliga bostad, skriver The Guardian.

Airbnb har förvandlat staden till ett ”störigt hotell”, enligt borgmästaren. Via den populära appen ska det hädanefter bara gå att hyra enskilda rum i lägenheter där ägaren också bor.

Till engelska tidningen säger Hřib att det handlar om att stävja turismens baksidor och ”ge Prag tillbaka till Pragborna”.

En som ställer till positiv till de nya förslagen är filmaren Apolena Rychlíková.

– Som boende i centrala Prag känner jag mig som en främling i min egen stad varje dag. Och jag är inte ensam, säger hon till The Guardian.

Prag är inte den enda europeiska staden som försöker ta krafttag mot turismen. Amsterdam har i flera steg infört och höjt en särskild turistskatt som ska göra det dyrare att besöka den nederländska staden.

Senaste