måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Jimmie Åkesson om Ann Lindes tweet: ”Osmakligt och ovärdigt”

Centerledaren Annie Lööf kan ha varit Visby-mördaren Theodor Engströms måltavla, misstänker kammaråklagare Henrik Olin. Detta fick utrikesminister Ann Linde att skriva en tweet där hon anklagar ”SD och högerextrema krafter” för att ha drivit på hatet mot Lööf. ”Osmakligt”, kommenterar Åkesson utspelet.

”Fruktansvärt att det hat som SD och andra högerextrema krafter riktat mot @annieloof lett till detta. All heder och omtanke till dej Annie”, skriver utrikesministern i den uppmärksammade tweeten.

Uttalandet har fått Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att rasa.

”Ska detta komma från en vuxen människa, som dessutom ska föreställa Sveriges utrikesminister? Om tweeten är äkta är det så lågt, osmakligt och ovärdigt att man häpnar”, skriver Åkesson i en kommentar till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson kallar Ann Lindes tweet för både osmaklig och ovärdig. Stillbild: Youtube

Till samma tidning säger Linde att hon inte menar att Sverigedemokraterna bär skuld för ett enskilt mord, men att partiet påverkar våldsamma människor att ”agera”.

– Vi har sett i andra länder vad en sådan här demonisering av personer och politiker leder till, säger hon.

Lööf ”demoniseras”

Linde säger att SD:s Youtube-kanal Riks i princip har fått Annie Lööf att framstå som en demon, och att man måste tänka på vad man säger. Linde får medhåll av den socialdemokratiska klimatministern Annika Strandhäll, som skriver att Riks på ett ”fullständigt vidrigt sätt” demoniserat Annie Lööf.

Ann Lindes tweet fick Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att reagera. ”Ett sosse-statsråd 2022. Låt oss slippa dem efter valet den 11 september”, skriver han på Twitter.

Svenska Dagbladets före detta ledarskribent Ivar Arpi kallar Ann Lindes uttalande för ”skamlöst”.

”Skamlöst av Ann Linde att peka ut SD som skyldiga till att en nazist planerat att mörda Annie Lööf. Det är magstarkt t o m för att vara den här regeringen, t o m för att vara Socialdemokraterna. Med Ann Lindes egen retorik är det hennes fel om någon Sverigedemokrat råkar illa ut”, skriver den konservative profilen.

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson drar paralleller till den kontroversielle politikern Rasmus Paludan:

”De som menar att ’högerns ton’ bär ansvaret för att en psykiskt störd person påstås ha velat döda Annie Lööf tycks vara märkligt tysta rörande vänsterns ton kring Rasmus Paludan och ansvaret för våldet som riktas mot honom…?”, skriver Andersson på Twitter.

Senaste