test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Journalisten Joakim Lamotte gör comeback

Den uppmärksammade medborgarjournalisten Joakim Lamotte meddelade för ett tag sedan att han slutat med sin journalistik på grund av hot, men nu väljer han att göra comeback.

Den 15 juni meddelade medborgarjournalisten Joakim Lamotte att han avslutar sitt arbete som journalist, på grund av hot mot familjen. Nu väljer dock Lamotte att åter träda fram i rampljuset. I ett inlägg på Facebook och Instagram meddelar Lamotte att han gör comeback. En av anledningarna är enligt Lamotte att problemen i Sverige fortsätter i ”oförminskad takt” och att det därför ”behövs oberoende journalister mer än någonsin”. Lamotte uppger också att en viktig anledning är att polisen nu ska ta hoten mot honom och hans familj mer på allvar, vilket han inte upplevt tidigare.

Joakim Lamotte har främst fokuserat på att åka till olika orter för att intervjua människor, ofta kopplat till att det varit oroligt på platserna och i samband med att det skett någon exceptionell händelse. Detta har Lamotte livesänt och senare lagt ut på Facebook vilket hundratusentals, ibland miljoner människor sett. Vid några tillfällen har han även blivit attackerad av invandrargäng. Det mest kända exemplet är när han besökte Kronogården i Trollhättan 2019 och det blev upplopp.

Lamotte har både blivit hyllad och kritiserad för sin journalistik. Vissa menar att han gör ett väldigt bra jobb som belyser samhällsproblem, medan andra snarare att han spär på rasismen i samhället. Vissa anser till och med att Lamotte själv är ”rasist”. Somliga kritiker menar också att Lamotte inte skulle vara en ”riktig journalist”, detta trots att han under flera år jobbat på SVT:s program Uppdrag granskning.

Framöver kommer Lamotte att skapa innehåll endast för prenumeranter, vilket möjliggörs av Facebooks nya prenumeranttjänst. Mycket ska dock vara likt det material han producerat tidigare. Joakim Lamotte har idag 278 000 följare på Facebook och 103 000 på Instagram.

Senaste