torsdag, 13 juni, 2024
torsdag, juni 13, 2024

Kalla fakta erkänner: ”Trollkontona” går inte att koppla till SD

TV4:s Kalla fakta har nyligen släppt flera avsnitt där de påstår att Sverigedemokraterna bedriver en så kallad ”trollfabrik” efter att en av deras reportrar infiltrerat partiets kommunikationsavdelning och mediekanalen Riks. I ett av avsnitten kan man se några av kontona som pekats ut att tillhöra ”trollfabriken”, något som nu visat sig vara felaktigt och i stället rör det sig om konton utan koppling till SD. Även Kalla faktas reporter Emil Hellerud har erkänt att ”trollkontona” inte går att koppla till SD.

Det var i veckan som TV4:s Kalla fakta började att släppa flera avsnitt som handlade om deras så kallade ”granskning” om Sverigedemokraternas påstådda bedrivande av en ”trollfabrik” på sociala medier. ”Trollfabriken” ska enligt Kalla faktas teori finnas inne bland SD:s kommunikationsavdelning där personer ska ägna sig åt att sprida desinformation, misskreditera andra partier och gynna SD som parti via olika ”trollkonton”. För att få bevis för denna teori, som kommer från Kalla faktas reporter Emil Hellerud efter att han tidigare fått mycket kritik på sociala medier efter vinklade reportage om SD, så valde en av Kalla faktas reportrar att infiltrera både SD:s kommunikationsavdelning och mediekanalen Riks under flera månader.

I det första 45 minuter långa avsnittet, som är huvuddelen av Kalla faktas ”granskning”, påvisades dock inte ett enda bevis för att Sverigedemokraterna bedriver en ”trollfabrik”. I stället fick tittaren se hur jargongen kan vara inne på redaktionen på Riks, där man exempelvis fick se hur de diskuterar olika upplägg av produktioner och formuleringar inför beställandet av en opinionsundersökning. Det påstås dock av Kalla fakta bland annat att det ska pågå en ”främlingsfientlig jargong” inne på Riks, men någon sådan jargong visades dock inte. En ”främlingsfientlig jargong” har sedan även försökt smetas på SD:s kommunikationsavdelning. Det enda Kalla fakta dock visat är Riks täta koppling till SD. Denna koppling är dock något som varit offentligt och det har till exempel varit öppet för allmänheten att SD ägde Riks fram tills för drygt ett år sedan. Riks själva har även nyligen kommenterat denna koppling och bekräftat att den finns.

Läs även: Tobias Andersson (SD) hånar Kalla faktas ”granskning” om SD:s påstådda ”trollfabrik”

Nyligen gick en av de konton, som pekats ut i Kalla faktas granskning att tillhöra Sverigedemokraternas ”trollfabrik”, ut och beskrev hur Kalla fakta helt felaktigt pekat ut kontot. Kontot som finns på plattformen X, tidigare Twitter, visade även en skärmdump från Kalla faktas reportage och ringade där in sitt konto som förekommer i den Excel-fil som visades i reportaget där den felaktiga utpekningen skedde. Kalla faktas reporter Emil Hellerud valde att kommentera detta inlägg och erkänna att ”trollkontona” inte går att koppla till vare sig SD eller partiets kommunikationsavdelning. Hellerud skriver även att ”vi inte kan veta vem som ligger bakom men att de flesta av dessa konton sprider samma narrativ”. Anledningen till att kontot påstås ingå i en ”trollfabrik” är för att de flesta av inläggen från kontot skrivs på vardagar mellan 08:00 och 17:30 och att kontot interagerat med 290 andra konton vid minst 100 tillfällen, vilket ska vara ett tecken på ”trollverksamhet” enligt Kalla faktas reporter.

Efter dels att ett av kontona som pekats ut i Kalla faktas granskning att tillhöra Sverigedemokraternas ”trollfabrik” påtalat att det pekats ut felaktigt, och efter Kalla faktas reporter Emil Helleruds erkännande av att ”trollkontona” inte går att koppla till SD, har många reagerat kritiskt. Bland annat har SD-toppen Martin Kinnunen kommenterat att Kalla fakta inte har någon som helst aning om vad detta är för konton, utan att ”syftet kan enbart vara att försöka vilseleda”. En annan SD-topp, Tobias Andersson, har skrivit att Kalla fakta ”tycks ha spridit mer desinformation än vad de avslöjat”. Även privatpersoner har reagerat på Emil Helleruds erkännande av att ”trollkontona” inte går att koppla till SD och många har reagerat hånfullt, där det bland annat skrivits ”Jösses vilken låg kvalité”.

Ett annat konto som pekats ut av Kalla fakta att tillhöra Sverigedemokraternas ”trollfabrik” har flera gånger skrivit negativa kommenterar om partiet. Bland annat har kontot kommenterat ett inlägg från SD:s officiella konto på X, där Jimmie Åkesson intervjuades av Riks, och skrivit att ”Ingenting har genomförts och tiden går, ni hade denna regeringsperioden som ni så frikostigt slarvar bort i er iver att få leka liberaler”. Kontot har inte heller varit särskilt aktiv det senaste halvåret.

Ett ytterligare konto vid namn Klippta Klipp har gått ut och dementerat Kalla faktas påstående om att, i det fallet, kontots publicerade videoklipp skulle vara en del av Sverigedemokraternas ”trollfabrik”. I en tråd på X förklarar Klippta Klipp att det är en kanal, främst på Youtube, som ägnar sig åt ”humoristiska omklippningar” och som ”driver om alla möjliga personer med upphöjda positioner i samhället”. Kanalen dementerar att det finns något uppsåt att sprida desinformation och att någon koppling till SD skulle existera. I stället väljer kanalen att titulera sig liberal. Klippta Klipp riktar även kritik mot TV4 och Kalla fakta för att de sänker sin trovärdighet i och med att de sprider detta felaktiga påstående om kanalen. Emil Hellereud har kommenterat Klippta Klipps tråd och skrivit att kontot inte ingår i den lista av de anonyma konton som Kalla fakta ”har identifierat som drivna från kommunikationsavdelningen”.

Det har även inkommit ytterligare uppgifter till Insikt24 på att fler konton som pekats ut av Kalla fakta att ingå i ”trollfabriken” inte har någon som helst koppling till SD.

Senaste