måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Kina går om USA som EU:s största handelspartner

Eurostat meddelar att importen från Kina ökade med 4,9 procent jämfört med året innan under perioden januari-juli, vilket överträffar importen från USA. Kina är för närvarande den största handelspartnern till den Europeiska unionen (EU).

Under de första sju månaderna 2020 gick Kina om USA, enligt EU:s statistikorganisation Eurostat.

Kina är den enda stora ekonomin som Världsbanken bedömer få en positiv tillväxt i år. Tysklands export till Kina i juli har nästan återhämtat sig till förra årets nivå, rapporterade den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt Tysklands federala statistikkontor har Kina varit Tysklands största handelspartner sedan 2016. Men Kina överträffade USA för första gången under andra kvartalet i år till att bli Tysklands största exportmarknad,

Den stabila utvecklingen av den tyska exporten till Kina i juli understryker Kinas betydelse för den tyska ekonomin, säger Katharina Viklenko, kinaexpert på den tyska ekonomiska utvecklingsbyrån Germany Trade and Invest.

Minst en åttondel av den tyska importen kom från Kina i juli, sade Viklenko till Xinhua.

Kina håller på att bli ”exportdestination nummer ett” för den tyska ekonomin, enligt en färsk studie publicerad av det tyska ekonomiska institutet (IW). På många av Tysklands exportmarknader har handeln drabbats hårt av Covid-19 pandemin medan ”den kinesiska ekonomin redan ser framåt med försiktig optimism”, säger Galina Kolev, seniorekonom och chef för forskargruppen för makroekonomiska analyser och konjunkturcykler vid IW.

Kina har också varit en av Spaniens främsta handelspartner under pandemin, enligt Jorge Valera, chef för strategiska kunder och järnvägsprodukter vid Barcelonafilialen av transportföretaget DSV. ”Majoriteten av leveranserna, om inte 100 procent av dem, kommer från Kina”, sade Valera till Xinhua.

Nato hoppas helt klart kunna stoppa denna utveckling. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg har varnat för att Pekings missiler kan nå Europa. ”En sak är klar: Kina kommer allt närmare Europas tröskel”, sade han. ”Natos allierade måste möta denna utmaning tillsammans.”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade nyligen att länderna måste stå emot ett allt mer självsäkert Kina. Pompeo har pressat vissa länder att ta USA:s sida vid en konfrontation med Kina.

Washington vill ”formalisera” militära band med Japan, Indien och Australien i ett forum som kallas ”The QUAD” eller Quadrilateral Security Dialogue, för att motverka Kina. ”Som partner i QUAD, är det mer kritiskt nu än någonsin att vi samarbetar för att skydda våra befolkningar och allierade från det kinesiska kommunistpartiets utnyttjande, korruption och tvång”, sade Pompeo.

Senaste