söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Kommunistiska kvinnomisshandlare och våldsbrottslingar tar strid för PKK – Vänsterpartiet hakar på

Regeringen har utlovat hårdare tag mot den kurdiska terrorgruppen PKK, som ett led i uppgörelsen med Turkiet. PKK utövar också en omfattande civil kriminalitet i Sverige. Trots det visar extremvänstern, och delar av den etablerade vänstern, oförblommerat sitt stöd. Insikt24 har granskat PKK i Sverige och dess apologeter till vänster.

På senare tid har den svenska regeringen utlovat att ta krafttag mot den terrorstämplade milisen Kurdistans Arbetarparti, PKK. Under en längre tid har PKK genomfört olika former av terrordåd mot civila i Turkiet samtidigt som organisationen har engagerat sig i traditionell brottslighet i Sverige. För endast en månad sedan blev en av PKK:s indrivare dömd för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och grovt försök till finansiering av terrorism, vilket resulterade i fängelsestraff och livstidsutvisning.

Trots dessa händelser har stödet för PKK ökat lavinartat inom den vänsterextrema miljön, där förevändningar om etniska rättigheter, ”yttrandefrihet” och demokrati har använts som en täckmantel för att försvara stödet för en terrorstämplad milis. I denna artikel redogör vi för hur den svenska extremvänstern har organiserat stödet till PKK och vilka som har valt att engagera sig i kampanjen. Det handlar om allt från livsstilskriminella till kvinnomisshandlare och våldsbrottslingar med socialismen som gemensam utgångspunkt. På slutet tittar vi även närmare på det allra mest oroväckande, kopplingen till ett flertal företrädare och riksdagsledamöter för Vänsterpartiet.

Restaurangägare pistolhotas av PKK-indrivare: ”Det är ingen skillnad mellan dem och Hells Angels

Onsdagskvällen den 11 januari 2023 skulle en beväpnad PKK-medlem ta sig in på en mindre sportbar i Stockholm. Med anledning av servitrisens kurdiska ursprung hade han hamnat i den väpnade milisens blickfång. 

En kortväxt man träder fram bakom bardisken, då restaurangägaren precis hade kommit ut ur köket. Mannen heter Yahya Güngör och var utsänd av PKK:s beskyddarverksamhet och till sin hjälp hade han tagit med sig ett skarpladdat vapen.

Målet med PKK:s maffialiknande metoder går ut på att samla in pengar från kurdiska migranter i syfte att finansiera milisens kostsamma krig i Turkiet. En aggressiv Yahya Güngör tar med sig restaurangägaren en bit från lokalens entré och riktar sitt skarpladdade vapen mot servitrisen för att senare skjuta av ett skott som aldrig avfyrades. 

Restaurangägaren framförde att han inte var politiskt aktiv och inte var intresserad av PKK: ”Jag kommer aldrig ge er en krona. Fortfarande jag är kurd, men jag är inte PKK.” Då hotade Yahya Güngör servitrisen: ”Du vet vad vi är kapabla till, hur kan du neka PKK?”. 

En kollega till restaurangägaren kom ut och Yahya Güngör blev bara ännu mer aggressiv, men till slut lämnade han platsen.

Detta var inte första gången som restaurangägaren hade blivit hotad av PKK:s indrivare i Sverige. Bland annat hade han blivit hotad av en man som ville ha 100 000 kronor när restaurangägaren hade besökt sin köttleverantör i ett industriområde utanför Stockholm.

Restaurangägaren hade tidigare blivit tvingad av sin familj att besöka olika kurdiska föreningar som alla hade krävt honom på pengar. Han upplevde alla ständiga kontaktförsök från de olika organisationerna som utpressning och det var något som fick honom att bli mindre intresserad av att donera pengar. Restaurangägaren berättar att han inte kan prata med halva sin familj på grund av att han inte vill finansiera den terrorstämplade milisen. Mannen visste att PKK fungerade som en maffia i Sverige och att om man ger dem ett finger så tar de hela handen om man är kurd och driver ett café eller på något annat sätt tjänar pengar: ”Ge vad du vill, så har jag hört att dom säger, du får 1000, nej du ska ge 5000, du kan ge en månadslön. Där börjar det och det blir inget stopp. Du kan inte sluta, du måste ge, om du säger nej måste dom markera. Annars får andra veta att det fungerar att inte ge pengar. Det är ingen skillnad mellan dom och Hells Angels, eller någon som lånar ut pengar på ränta.” Restaurangägaren tillägger: ”Dom går till sina landsmän, dom går till, dom skulle aldrig gå på en svensk eller på en jugoslav. Förstår du. Dom går på, där dom vet att dom känner till PKK. Folk är, det är liksom, folk blir rädda när dom hör ordet PKK eller partiet för att dom vet att dom har sina.”

Yahya Güngör, PKK-indrivaren som hade hotat restaurangägaren, dömdes den 6 juni 2023 för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott, grovt försök till finansiering av terrorism. Påföljden blev fyra och ett halvt års fängelse, skadestånd på 32 800 kronor samt livstids utvisning till Turkiet. 

PKK:s ledare i Skandinavien besöker Sverige

Foto: Säkerhetspolisen

I Säkerhetspolisens förundersökning från åtalet mot Yahya Güngör framkommer det att han agerade som chaufför och kontaktperson när PKK:s ledare Skandinavien, Bedrettin Kavak, var på besök i Sverige. Fotot är taget den 12 december, men Kavak anlände i Sverige redan i juni. Han har spenderat stora delar av sitt liv i Tyskland och Frankrike men blev relativt nyligen placerad i Sverige, där de liberala terrorlagarna spelade honom rakt i händerna.

Bedrettin Kavak har öppet förespråkat att kurder som inte vill betala den ”revolutionära skatten” ska straffas med våld. Enligt uppgifter till fransk och svensk säkerhetspolis har Kavak personligen medverkat på olika former av indrivningar för PKK:s räkning. Efter att Güngör greps kom han inte tillbaka som planerat och befinner sig idag i annat land sedan han lämnade Sverige den 30 januari i år.

Foto: Säkerhetspolisen

Vänsterextremister kraftsamlar till stöd för PKK 

Den kurdiska terroristorganisation PKK är idag terrorstämplade av USA, Ryssland och EU på grund av deras många terrorbrott mot civila. Organisationens utpressningsverksamhet är känd sedan länge och har uppmärksammats i såväl svensk som internationell media. För både den tidigare vänsterregeringen och den nuvarande regeringen har bekämpandet av PKK alltid varit en högprioriterad fråga i och med Sveriges ökade samarbete med Turkiet. Trots den globala konsensus som råder kring PKK har vänstern sett det som sin uppgift att försvara terrormilisen. 

Under den senaste tiden har extremvänstern intensifierat sina ansträngningar att försvara PKK. Svenska vänsterextremister har använt sig utav förevändningar om ”yttrandefrihet” och etniska rättigheter för att enklare kunna maskerat sitt stöd till väpnade vänstergrupper. Allt för att slippa diskutera organisationens terrordåd i Turkiet och kriminella verksamhet i Europa. 

Vänsterextremister har använt sig av arbetsnamnet ”Rojavakommittéerna”, då de har utfört olika former av uppseendeväckande aktioner och demonstrationer. Inom den autonoma vänstermiljön finns det en idé om att demokratiska institutioner inte är tillräckliga och att det behövs ytterligare påtryckningsmetoder för att förändra samhället. I stället för att engagera sig i politiska partier arbetar extremvänstern med vad man kallar för ”direkt aktion” som är en omskrivning av direkta trakasserier. Forum för Levande Historia beskriver konceptet på följande vis: ”Det ofta använda begreppet ’direkt aktion’ syftar på att man vill agera kraftfullt och se omedelbart resultat.” I princip alla vänsterextremister i Sverige är medlemmar i det vänsterextrema fackförbundet Syndikalisterna (SAC) och inom ramen för organisationens världsuppfattning väljer medlemmarna att skapa olika former av frontorganisationer. Exempel på extremvänsterns olika varumärken är Allt åt Alla, Planka.nu, terroristorganisationen AFA och Arna.

Rojavakommitéerna och AFA

Kvällen den 22 februari 2021 anordnades en manifestation utanför den spanska ambassaden till förmån för rapparen Pablo Hasel som precis hade dömts till nio månaders fängelse. I Pablos låttexter glorifierades olika former av vänsterextrema terrordåd.

”Fånggruppen” som stod bakom arrangemanget är en organisation som har som främsta uppgift att göra livet lättare för fängelsedömda vänsterextremister. Organisationen har bland annat samlat in pengar till vänsterextremisten Joel Almgren som har dömts för dråpförsök och vapenbrott.

På plats under manifestationen till stöd för den terrorhyllande rapparen fanns även Rojavakommitéerna och terroristorganisationen Antifascistisk Aktion (AFA).

I denna artikel kommer det även att redogöras för hur vänsterextremisterna valt att engagera sig inom just Rojavakommitéerna med demonstrationen den 4 juli 2023 som utgångspunkt.

I politiska sammanhang brukar extremvänstern klä sig i svarta kläder för att bli ett ”svart block”. Detta beror på att de inte vill bli igenkända av rättsväsendet när de deltar i demonstrationer till stöd för terrorstämplade organisationer eller när de begår brott. Under demonstrationen den 4 juli hade dock relativt få klätt sig i svart. Detta beror på att man lyckades samla flera olika vänstergrupper under parollen ”Nej till Nato”.

Andreas Klominek

Andreas Klominek med en vän, gåendes på Södermalm. Foto: Christian Peterson

Den 13 januari publicerade Aftonbladet artikeln ”Skyltdockan som skapar diplomatisk kris ligger i baksätet” där Oisin Cantwell följde 39-åriga ”Andreas” från Rojavakommittéerna. Efter att ”Andreas” hade satt upp en docka, föreställande Turkiets president, strax utanför Stadshuset i centrala Stockholm. Erdogan-dockan hängdes med huvudet nedåt i en gatulyckta, troligtvis var detta en referens till mordet på den italienska fascisten Benito Mussolini på 30-talet. Erdogan-dockan fick stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt och Sveriges Television intervjuade till slut även ”Andreas”.

Vill vara anonym

Andreas Klominek har verkat i bakgrunden inom den autonoma vänstern och aldrig trätt fram under eget namn. Men enligt Skattverket är en 39-årig Andreas Klominek styrelseledamot i ”Heval Förlag” som är föreningen bakom Rojavakommittéerna. Bilder på Klominek från hans sociala medier stämmer också överens med siluetterna som bland annat SVT har publicerat. Av någon anledning har ingen media granskat Klomineks politiska bakgrund, fram till nu.

Rojavakommitéernas protokoll

Vän med flera AFA-aktivister

Andreas Klominek under ”Anarkistisk första maj” 2022 tillsammans med bland annat Olof Åström tidigare Revolutionära Fronten och Annika Lundmark från Antifascistisk Aktion.

Kim Fredriksson

Kim Fredriksson håller vakt runt demonstrationen tillsammans med Ayman Osman.

Från en extremistmiljö till en annan

Kim Fredriksson bytte under 2010-talet en form av extremism till en annan. I slutet av 90-talet och under början av 2000-talet var han en våldsam skinnskalle som trakasserade invandrare och vänsteraktivister. Han dömdes under perioden som skinnskalle för grov misshandel, tre fall av misshandel, två fall av olaga hot, två fall av våldsamt motstånd, övergrepp i rättssak, hets mot folkgrupp, två fall av skadegörelse och besöksförbud.

Kim Fredriksson har bytt namn vid ett flertal tillfällen. Han föddes som ”Kim Levi Helvin Karlsson” men bytte 1995 namn till ”Kim Levi Helvin Stavne”. Strax efter detta bytte han efternamn till Fredriksson och tog bort sina mellannamn som han bytte till Benito. Troligtvis efter den italienske fascistledaren Benito Mussolini. Kim Fredriksson heter fortfarande Benito i mellannamn.

På grund av att Kim Fredriksson dömdes för misshandel mot sin egen flickvän blev han allt mer sedd som paria inom skinnskallemiljön. Till slut valde han att helt och hållet gå över till den vänsterextrema miljön där AFA-grundaren Mathias Wåg blev ett slags mentor som skolade Fredriksson i vänsterns uthängningsarbete.

Kim Fredriksson med sin mentor Mathias Våg utanför en rättegångssal.

Kim Fredriksson följde med Mathias Våg på olika uppdrag och till slut valde Fredriksson att starta en egen mediekanal som fick namnet Aktuellt Fokus. Med hjälp av bland annat Jonas Lundgren från Vänsterpartiet kunde Kim Fredriksson komma tillbaka till offentligheten trots upprepade fall av kvinnomisshandel.

Vi har tidigare intervjuat Jonas Lundgren om hans inblandning i Kim Fredrikssons comeback.

Sparkar sambon i huvudet

Det som skiljer Kim Fredrikssons brottslighet från den övriga vänsterns brottslighet är att den framförallt inte har riktats mot politiska meningsmotståndare, utan hans egna flickvänner. Förundersökningarna visar på kvinnor som har flytt ur Fredrikssons järngrepp men som har stoppats under flykten.

Lördagen den 30 juni 2012 klockan 00:30 beordrades radiobil 38-9210 till en lägenhet i Södertälje efter att grannar hade slagit larm om stök i både trapphuset och inuti Kim Fredrikssons lägenhet. När polisen knackade på skulle dörren inte öppnas förrän efter flera minuter av en ”förvånad” Fredriksson med dottern i famnen.

Ute på balkongen sitter Kim Fredrikssons sambo och polisen börjar genast dokumentera kvinnans skador. Det skulle röra sig om skador över hela kroppen där polisen till slut beslutade om att kvinnan behövde tas till sjukhuset och att Kim Fredriksson skulle häktas.

I förhöret med Kim Fredrikssons sambo framkommer det att detta inte var första gången som hon hade blivit misshandlad, utan den psykiska och fysiska tortyren hade enligt sambon pågått i 2,5 år. Under förhöret tvingades kvinnan ta flera pauser för att brista ut i gråt och kräkas på polisstationens toalett, kvinnan berättade även att hon hade svimmat av vid två tillfällen efter den traumatiserande misshandeln.

I sak uppgav kvinnan att hon hade kommit tillbaka från en Estlandsresa och då påpekat att Kim Fredriksson aldrig umgicks med dottern. Konflikten urartade och snart skulle Fredriksson gå till fullständig attack mot sambon med båda sparkar och slag som hade pågått under hela kvällen. Efter att sambon hade satt sig vid skötbordet kom Fredriksson tillbaka och började sparka henne i huvudet.

Detta var långt ifrån Kim Fredrikssons första raseriutbrott enligt sambon. Bland annat uppgav kvinnan att Fredriksson hade börjat misshandla henne efter att kvinnan hade framfört att hon föredrog mindre stark mat. Spår efter Kim Fredrikssons raseriutbrott upphittades över hela lägenheten. Det handlade om sönderslagna vitrinskåp, dörrar, garderobssdörrar och så vidare. Kvinnan berättade även om en händelse från en nyårsafton där hon hade tvingats uppsöka akut sjukvård efter att Kim Fredriksson hade gett henne en hjärnskakning.

Under nyårsnatten 2010 gick Kim Fredrikssons dåvarande flickvän emellan under ett bråk. Då blev Fredriksson upprörd och knuffade henne så att hon föll bakåt och fick en hjärnskakning. Kvinnan färdades med ambulans till Lunds universitetssjukhus där läkarna konstaterade att hon hade fått en hjärnskada på grund av Kim Fredrikssons misshandel.

Kim Fredriksson uppgav i förhör att han inte hade något minne om han hade sparkat sambon i huvudet. Han dömdes för både olaga hot och misshandel, där påföljden blev böter och skadestånd på 24 000 kronor. Kim Fredriksson förlorade senare vårdnaden över deras gemensamma dotter med anledning av misshandeln, men även på grund av hans narkotikamissbruk, något som vi kommer att återkomma till.

Idag lever kvinnan med posttraumatisk stressyndrom, PTSD, och har under en längre tid levt med skyddade personuppgifter. Detta är inte den enda sambon som Kim Fredriksson har dömts för att ha misshandlat utan detta har varit ett återkommande mönster i Kim Fredrikssons relationer.

”Du borde straffknullas tills dess att jag ser blod”

Så fort som förhållandet med den tidigare omnämnda kvinnan hade avslutats både känslomässigt och rättsligt påbörjade Fredriksson ett ny relation. Förhållandet blev kortvarigt och skulle slutligen leda till dagliga samtal och SMS från en hotfull Fredriksson. I ett SMS skrev Kim bland annat: ”Jag gör vad jag vill och när jag vill.
Steg nummer två kommer bli helfestligt. Du borde straffknullas tills dess att jag ser blod”. Kim Fredriksson dömdes senare för olaga hot.

Mångårigt narkotikamissbruk

Foto: privat

Enligt förundersökningen från när Kim Fredriksson sparkade sin flickvän i huvudet och ett flertal domar står det klart att Kim Fredriksson har missbrukat marijuana under en längre tid.

Uppgifterna bekräftas av en tidigare flickvän till Kim Fredriksson, nämligen hon som han sparkade i huvudet. I förhöret från 2012 berättar kvinnan att Kim Fredriksson har haft en narkotikamissbruk så länge hon kan minnas. Enligt den tidigare sambon hade gett henne en örfil på grund av att han hade ”hasch-abstinens”.

Kim Fredriksson har ännu inte svarat på våra frågor om hans upprepade kvinnomisshandel och narkotikabruk.

Olof Åström

Kretsen kring Rojavakommitéerna och deras kvinnosyn stannar inte hos Kim Fredriksson. 2004 dömdes Olof Åström för olaga hot mot sin dåvarande flickvän. Redan en månad efter att domen träde laga kraft meddelades kontaktförbud eftersom Åklagarkammaren ansåg att det fanns en stor risk att Olof Åström skulle fortsätta att trakassera kvinnan. Kontaktförbud meddelas endast om det finns en konkret risk till att ett brottsoffer kan trakasseras, förföljas eller utsättas för ytterligare brott.

Multikriminell kommunist

Under 2000-talet lyckades Åström dömas till försök till stöld, olaga hot vid tre tillfällen, misshandel, våldsamt motstånd vid två tillfällen, våld mot tjänsteman, vapenbrott, grov misshandel, försök till grov misshandel, misshandel, brott mot knivlagen, narkotikabrott och skadegörelse. Totalt har Olof Åström dömts till nästan två års fängelse för hans upprepade våldsbrott. Med anledning av regeringens straffskärpningar för våldsbrott hade Åström troligtvis dömts till dubbla straff om han hade varit lika brottsaktiv idag.

Ayman Osman, tidigare Taki

Ayman Osman har vid flera tillfällen haft svårigheter med ekonomin. Under förra året tvingades han sälja sin lyxbil på grund av att han förlorade flera kunder efter en granskning som Avmaskerat publicerade. Men detta var inte Osmans första ekonomiska kris.

Går till attack med gatsten och smörsyra

2002 deltog Ayman Osman under en våldsam attack mot partiet Nationaldemokraterna. Kvällen den 16 mars rusade Ayman Osman och flera andra AFA-aktivister in i en lokal där Nationaldemokraterna för tillfället höll ett möte. Beväpnade med gatstenar och stinkbomber misshandlade Ayman Osman de försvarslösa mötesdeltagarna.

Grovt narkotikabrott

Sommaren 2008 mottog polisen ett tips om att det pågick narkotikaförsäljning i ett trapphus på Bondegatan på Södermalm. När polispatrullen lyckades gripa Ayman Osman kände polismännen lukten av droger vilket ledde till att Åklagaren beslutade om en husrannsakan. Ayman Osman, som då hette Ayman Taki, hade lägenheten fylld med färdigpackade påsar med både marijuana och kokain som han planerade att langa på Stockholms gator. När Ayman Osman ställdes mot väggen om det massiva narkotikainnehavet försökte han skylla på att han var arbetslös. Året därpå dömdes han till ett halvårs fängelse. Med dagens narkotikalagstiftning hade han med största sannolikhet dömts till flera års fängelse.

Lanserar vänsterextrem app

Eftersom Ayman Osman har studerat grafisk design och webbutveckling har han fått en ledande roll inom den vänsterextrema mediekanalen och applikationen ”Radio Noden”. Appen är en slags poddplattform där man samlar alla vänsterextrema poddar på ett ställe. På plattformen kan man bland annat lyssna på terroristorganisationen AFA:s egen podcast.

Tanken bakom Radio Noden växte fram under coronapandemin där man såg ett minskat engagemang runt den vänsterextrema lokalen Cyklopen samtidigt som man ville kringgå censuren mot vänsterextremister i sociala medier. Bakom appen står föreningen Aktionsverket, där Ayman Osman är ordförande. I styrelsen finner vi även AFA-veteranen Annika Lundmark som har barn med AFA-veteranen Joel Almgren som dömdes till ett långt fängelsestraff efter att han försökte mörda en meningsmotståndare på öppen gata. Alexander Nilsson, som också har varit aktiv inom AFA- och RF-kretsar, finner vi även i styrelsen. V-politikern Aida Amoli och maken Felipe Nyström ingår också i styrelsen och AFA-vetaranen Annika Lundmark är gudmor till ett av parets barn.

Kör på förbipasserande man på elsparkcykel

För drygt ett år sedan dömdes Ayman Osman för vårdslöshet i trafiken efter att han hade kört på en man som färdades på en VOI-sparkcykel. Enligt förundersökningen hade Ayman Osman, enligt målsägande, skrikit på den förbipasserande cyklisten som han senare körde in i. Ayman Osman menade att han inte hade kunnat undkomma att köra in i den förbipasserande mannen.

Enligt Åklagaren hade Ayman Osman genom sitt handlande i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka varit betingad av omständigheterna. Osman dömdes till dagsböter på totalt 11 200 kronor.

När Ayman Osman misstänktes för vårdslöshet i trafiken och grov misshandel av den förbipasserande cyklisten lämnade han in en begäran om att vänsteradvokaten Linus Gardell skulle företräda honom i målet och så blev det. Gardell har under den senaste blivit AFA-Stockholms favorit när de lagförs för olika former av våldsbrott, vilket kanske inte är så förvånansvärt eftersom Linus Gardell själv brukar delta på vänsterextrema demonstrationer. Den vänsterextrema rörelsen i Stockholmsområdet brukar i regel dra igång deras sitt första maj-firande vid Le Mano-statyn på Södermalm. Vänsterextrema grupper som Antifascistisk Aktion, Syndikalisterna, Syndikalistiskt Ungdomsförbund, Allt Åt Alla, Internationella Marxistiska Tendensen, Rättvisepartiet Socialisterna och flera andra brukar närvara. Under första maj firandet sågs Ayman Osman tillsammans med Linus Gardell vid Le Mano-statyn.

Leonardo Long

Lenoardo Long har precis som övriga aktörer inom den PKK-kopplade vänsterextremismen också en lång historia av våldsbrott. Han sammanlänkades i tidig ålder med den nuvarande nedlagda terroristorganisationen Revolutionära Fronten.

Nadim Baalbaki

Nadim Baalbaki bodde i Malmö men blev uppsagd från sin arbete som assistent vid serviceförvaltningen inom Malmö Stad år 2022. I Malmö rörde han sig kring kretsen runt Amalthea Bokcafé som är en vänsterextrem lokal som är döpt efter terrordådet mot fartyget Amalthea 1908. Men efter uppsägningen valde han att flytta till Stockholm och fortsätta sitt vänsterextrema engagemang där.

Våldsam gatuaktivist: blir nedtrampad av polishäst

I samband med valåret 2014 höll Svenskarnas Parti (SVP) ett valmöte i Malmö. Eftersom vänsterextremister och vänsterliberal media hade hittat på att medlemmar från SVP hade försökt mörda Showan Shattack var hämndbegäret stort inom vänstern.

Extremvänstern kraftsamlade med aktivister från hela Sverige och Danmark där man bildade ett så kallat ”svart block” runt torgmötet. Redan på förhand hade vänsterextremisterna instruerat deras aktivister att skada både poliser och polishästar med olika former av tillhyggen och frätande baser.

Nadim Baalbaki attackerade polisen med flaskor och olika former av smällare och befann sig enligt polisen ”i främsta led” under våldsamheterna. Enligt polisen var Baalbaki även en slags uppviglare som försökte dirigera resten av våldsvänstern mot polisen. I förundersökningen ser man när Baalbaki försöker sparka en polis.

Fyra månaders fängelse

Baalbaki skadades svårt under kravallerna eftersom han ställde sig i vägen för en polishäst. Det fysiska straffet kryddades även när han åtalades och senare dömdes till fyra månaders fängelse. Oftast brukar tidigare ostraffade gärningsmän bara dömas till villkorlig dom men på grund av Baalbakis hänsynslöshet under kravallerna dömdes han ändå till fängelse.

Nära kontakt med Leonardo Long

Nadim Baalbaki är nära vän med Leonardo Long som jag nämnde tidigare. De syns ofta tillsammans på vänsterextrema evenemang och motdemonstrationer. De har bland annat gått första maj ihop både under detta året och förra. Paret har även ertappats på Socialistiskt forum, ett antal motdemonstrationer mot AfS och interna möten.

Mauricio Villaseca

Från Sydamerika till Bukarest

Till skillnad från tidigare omnämnda personer finns det väldigt litet att berätta om Mauricio Villasecas tidigare engagemang inom den våldsbekande vänstern, detta beror på att han satt i fängelse mellan 2013 och 2018. Innan dess hade hans familj invandrat till Bukarest, Rumänien från Sydamerika.

Springpojke åt narkotikasyndikat

2013 dömdes Villaseca för grov narkotikasmuggling efter att han hade försökt smuggla flera kilo knark över gränsen till Sverige. Trots dåtidens liberala narkotikalagstiftning skulle han först släppas på fri fot inför julen 2016.

Efter drygt ett år i frihet skulle Mauricio Villaseca begå ännu mer narkotikabrott vilket ledde till att han sattes bakom lås och bom i ytterligare en månad.

50 år och fortfarande springpojke åt extremvänstern

Inom den kriminella världen är smugglare de facto springpojkar åt gängen. Det handlar om unga killar, lågt nere i hierarkin, som försöker ställa in sig hos äldre och mer erfarna brottslingar. På samma sätt som springpojken Villaseca smugglade flera kilo knark har han idag börjat skickats ut av den vänsterextrema rörelsen för att begå brott. I samband med förtalsrättegången mot Mathias Wåg försökte Villaseca och en annan vänsterextremist överfalla Insikt24:s journalister.

Beväpnar sig inför första maj

Längre upp i artikeln kunde vi berätta om relationen mellan AFA-veteranen Ayman Osman och vänsteradvokaten Linus Gardell. Efter det traditionsenliga firandet vid Le Mano-statyn brukar vänsterextremisterna promenera till Sergels torg. I demonstrationståget ser man Mauricio Villaseca längre ned till höger.

Under demonstrationen får polisen larm om att de pågår en grov misshandel där maskerade vänsterextremister hade beväpnat sig med tillhyggen. Poliserna på plats rusar mot mot gärningsmännen som uppges bestå av flera maskerade vänsterextremister. Tyvärr lyckas polisen endast gripa två av gärningsmännen, Erwin Marklund och Mauricio Villaseca. Vi kommer att återkomma till Erwin Marklund senare eftersom han sitter i styrelsen bakom Rojavakommittéerna.

Innan polisen kunde gripa Mauricio Villaseca rusade han emot ett stup för att göra sig av med bevismaterialet i hans telefon. Under förhöret gjorde Villaseca inget anspråk på telefonen och hävdade att den inte var hans …

I förhöret dyker advokten Linus Gardell upp igen. Efter att ha demonstrerat tillsammans med AFA-veteranen Ayman Osman träder vänsteradvokaten fram som offentlig försvarare till förmån för Mauricio Villaseca under förhöret.

Villaseca dömdes senare till Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål där påföljden blev dagsböter.

Villaseca är för tillfället inneboende hos en indisk familj i Vega som inte känner till hans komprometterande historia.

Erwin Marklund

Erwin Marklund förhördes som misstänkt när han och Mauricio Villaseca ertappades vid överfallet mot fotografen under första maj.

Marklund svarade ”inga kommentarer” på förhörsledarens frågor och låtsades som om han inte var där, trots polisens bildbevis.

Erwin Marklund har ännu inte redogjort för varför han kände ett behov av att bära en knivsäker väst.

Marklund friades senare från alla brottsmisstankar eftersom polisen aldrig lyckades identifiera målsäganden.

Protokolljusterare i föreningen bakom Rojavakommittéerna

När föreningen bakom Rojavakommittéerna bildades närvarade Erwin Marklund som protokolljusterare. En justerares roll är att fastställa att protokollet överrensstämmer med vad som faktiskt beslutats.

Profilerad ”antirasist”

Erwin Marklund var en av många vänsterextremister som utnyttjade den allt starkare antirasismen under 2010-talet för att rekrytera till den vänsterextrema rörelsen.

2013 arrangerades en större antinazistisk manifestation i Kärrtorp där man demonstrerade emot Nordiska motståndsrörelsen som hade börjat etablera sig i stadsdelen. Under demonstrationen närvarade ett antal aktivister från NMR som ganska snart skulle bli attackerade av vänsterextremisterna. Vänsterterroristen Joel Bjurströmer Almgren knivhögg en av motdemonstranterna i ryggen. Almgren dömdes till ett långt fängelsestraff och döms med jämna mellanrum för olika former av vapen och våldsbrott. Bara för några månader sedan dömdes han för vapenbrott.

Efter händelserna i Kärrtorp försökte vänsterextremisterna, tillsammans med vänsterliberal media, skifta fokus från våldsvänstern till Nordiska motståndsrörelsen.

Erwin Marklund deltog i krisarbetet och blev initiativtagare till en antirasistisk demonstration i Östersund som hölls i ”solidaritet” med ”demonstranterna” i Kärrtorp. Både Sveriges radio och lokalmedia uppmärksammade Marklunds demonstration utan några som helst kritiska frågor om den vänsterextrema knivattacken i Kärrtorp.

Steven Cuzner

Vandaliserar SD:s reklam i tunnelbanan

Under början av 2010-talet kom det organiserade tiggeriet till Sverige vilket ledde till att zigenska tiggare började dyka upp vid varje gathörn. Till en början misstänkliggjordes kritiker av det organiserade tiggeriet men efter att det började framkomma uppgifter om hur de kriminella syndikat som låg bakom tiggarligorna började allt fler ifrågasätta det nya inslaget i gatubilden. Detta ledde i sin tur till att allt fler kräva kommunala tiggeriförbud i syfte att stoppa de zigenska ligorna. Sverigedemokraterna blev under denna perioden en av Sveriges tydligaste röster emot tiggeriet och dess medföljande brottslighet och frågan lyftes av flera lokala, nationella och europapolitiker.

Åren gick och det allt mer synliga tiggarligorna började på allvar skada Sverigebilden. Sommaren 2015 valde Sverigedemokraterna att inleda en stor informationskampanj om hur partiet planerade att stoppa tiggeriet. Kampanjen tog sikte på Stockholms tunnelbana och informerade resenärerna på både svenska och engelska. Vid Östermalmstorg hade man storsatsat och täckt taket ovanför rulltrapporna med engelsk text: ”Sorry about the mess here in Sweden. We have a serious problem with forced begging! International gangs profit from people’s desperation. Our government won’t do whats needed. But we’ll do and we’re growing at record speed. We are the opposition and we promise real change! Welcome back to a better Sweden 2018.”

Tunnelbanekampanjen orsakade ramaskri och den antidemokratiska vänstern ville stoppa kampanjen till varje pris. V-politikern Hanna Gunnarsson gick ut i sociala medier där hon uppmanade hennes följare att vandalisera reklamaffischerna. En som gjorde just detta var Steven Cuzner.

Den 14 november 2016 dömde Stockholms tingsrätt Steven Cuzner till skadegörelse, dagsböter och ett skadestånd på 21 000 kr. Däremot stod staten för Cuzners advokatkostnader på grund av hans låga inkomst. Under rättegången kallade Cuzner skadegörelsen för en ”spontan reaktion” mot ”hatpropaganda, men detta var inte första gången som Cuzner hade begått brott i Stockholms tunnelbanesystem …

Rättshaverist i storbråk med Stockholms länstrafik

Inom extremvänstern lever man med villfarelsen om att andra, mer bemedlade har en skyldighet att betala för ens egna levnadskostnader. Under det senaste århundradet har detta varit vänsterns främsta selling-point för att attrahera anhängare som sig befinner på samhällets botten.

Ett uttryck för detta är det våldsbejakande fackförbundet Syndikalisternas kampanj ”Planka.nu” som går ut på att strunta i att betala för sina egna resekostnader, att ”planka”. Organisationen har existerat sedan 2001 där medlemsavgiften går till att finansiera tilläggsavgifter och skadestånd till Stockholms länstrafik (SL). Organisationen opinionsbildare även för avgiftsfri kollektivtrafik samtidigt som de ger instruktioner för hur man ska ta sig igenom tunnelbanespärrarna, utan att betala.

Den 16 januari 2012 försökte Steven Cuzner ta sig till Hagsätra med SL utan ett giltigt färdbevis. Av någon anledning gick Cuzner fram till två poliskonstaplar vid Åhléns City och berättade om att han inte hade något färdbevis. I samband med att poliserna
genomförde en skyddsvisitation försökte Steven Cuzner ta sig loss genom att kränga med kroppen och rycka i armen.

Redan några månader senare dömdes Steven Cuzner för brott mot ordningslagen där påföljden blev penningböter på 1000 kr. Cuzner underbyggde sin ovilja att betala för sina egna resekostnader med politiska argument samt att han tyckte att biljetterna var för dyra. 2012 kostade ett månadskort 790 kr vilket motsvarar drygt 27 kr per dygn.

Deltog under rättegång till stöd för AFA-grundare

I slutet av maj stod AFA-grundaren Mathias Wåg inför rätta när han var stämd för två fall av förtal mot en privatperson. Ett flertal vänsterextremister hade vid detta tillfället tagit sig till till Stockholms tingsrätt för att visa sitt stöd. En av dessa var Steven Cuzner och hans flickvän Sarah Kim. Insikt24 har rapporterat om deltagarna från Mathias Wågs rättegång här.

Erik Bonk

Erik Bonk var tidigare generalsekreterare för det vänsterextrema fackförbundet Syndikalisterna som utgör navet för all vänsterextrem organisering i Sverige. Bonk döms med jämna mellanrum för narkotikabrott.

Viktor Eckert

Till vardags arbetar Viktor Eckert som lärare på Färnebo folkhögskola.

Färnebo skiljer sig från traditionella Kumvux-utbildningar, eftersom skolan har ett utpräglat mål att skapa framtidens vänsteraktivister. På Färnebo folkhögskolas hemsida står följande: ”Färnebo folkhögskola är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vi är en mötesplats för människor som vill lära sig mer om globala frågor, rättvisa och förändring. Vi tror på ditt engagemang!”.

När Insikt24 anmälde sig till distanskursen ”Feminism och Global Rättvisa” lades väldigt lite tid på kursens uttalade innehåll, utan hela kurstillfället lades på samtal av privat natur. Bland annat berättade Carmen Blanco Valer om hennes nyfunna intresse för broderi och de andra mötesdeltagarna skröt om sitt engagemang för bland annat migranter och ”lesbisk organisering”. En av eleverna berättade med stolthet om att hon var på väg att flytta in i ett kollektiv med fyra andra kvinnor och en katt. Hela granskningen kan du se här:

Pekar ut journalister till militanta gatuaktivister

Under vår bevakning av den vänsterextrema miljön i Stockholmsområdet är Viktor Eckert nästan alltid närvarande men han sticker framförallt ut i sin iver i att hålla koll på kritiska journalister. Under det vänsterextrema fackförbundet SAC:s årliga första maj-demonstration, både under detta året och året dessförinnan, har Viktor Eckert pekat ut våra kameramän för våldsdömda vänsterextremister, däribland Nadim Baalbaki och Leonardo Long som Viktor Eckert för övrigt brukar umgås med privat.

Autonomous Revolutionary Nordic Alliance

Viktor Eckert ingår i nätverket Autonomous Revolutionary Nordic Alliance som förkortas ”ARNA”. Gruppen är en slags paraplyorganisation för vänsterextrema grupper i Norden som vill störa meningsmotståndares möten. Nätverket inkluderar en rad grupper från Sverige och Viktor Eckert har bland annat rest med ARNA-nätverket till ”Ende Gälende” i Tyskland. Ende Gälende är en vänsterextrem och klimatextremistisk sammanslutning som brukar begå olaga intrång och andra former av sabotage mot Tysklands energisystem.

Olaga intrång

När Viktor Eckert har besökt vänsterextrema och klimatextremistiska demonstrationer i Tyskland har han representerat Sverige genom gruppen AG Hedvig. AG Hedvig har även begått liknande brottslighet i Sverige och Viktor Eckert har i samband med detta bland annat har dömts för olaga intrång mot ett kraftverk i Öresund. Påföljden för det olaga intrånget blev endast dagsböter.

I samband med att Eckert och andra aktivister från AG Hedvig har dömts till skadestånd har gruppen också uppmanat sina anhängare att donera pengar till Anarchist Black Cross. ABC-hjälpen är en vänsterextrem organisation som tidigare har samlat in pengar till livstidsdömda polismördare och terrorister från den yttersta vänsterkanten.

Viktor Eckert har även synts i sällskap med den mycket våldsamma AFA-aktivisten Leodan Rodriguez som förövrigt också deltog under demonstrationen till stöd för PKK.

Viktor Eckert och våldsbrottslingen Leodan Rodriguez under en vänsterextrem demonstration i Malmö 2017

Leodan Rodriguez

Till skillnad från övriga profiler inom våldsvänstern är Leodan Rodriguez ett relativt färskt namn. På senare tid har den autonoma miljön haft svårt med nyrekryteringen och förlitat sig på mångåriga aktivister för att överhuvudtaget hålla uppe aktiviteten. Detta har gjort Rodriguez till en inflytelserik vänsterextremist med djupa kopplingar till AFA. Han har blivit dömd för flera politiskt motiverade brott och var även inblandad i en allvarlig misshandel i samband med en attack mot Soldiers of Odin i Jönköping år 2017.

Radikaliseras i Jönköping

Leodan Rodriguez började sitt politiska engagemang inom Socialdemokraternas Ungdomsförbund SSU men skulle ganska snart närma sig den vänsterextrema miljön i Jönköping.

Foto: Christian Peterson

Rodriguez har själv betonat vikten av fysiska träffpunkter inom den vänsterextrema miljön och ser lokalernas existens som en nödvändighet för att radikaliseringsprocessen ska kunna genomföras. I Jönköping anslöt sig Rodriguez till den vänsterextrema lokalen i Tändsticksområdet som bland annat har uppmärksammats för sin försäljning av gatustridsvapen.

Brottslighet

Leodan Rodriguezs brottslighet har bestått av olika former av våldsbrott mot politiska meningsmotståndare. Han misstänktes 2017 för grov misshandel mot Soldiers of Odin som för tillfället hade anordnat en trygghetsvandring i Jönköping. Säkerhetspolisen kopplades in med anledning av den starka kopplingen till terroristorganisationen AFA, men utredningen skulle snart läggas ned i brist på bevis.

Men det skulle bara dröja några år innan Leodan Rodriguez åter en gång skulle misstänkas för våldsbrott. Under ett politiskt möte misshandlade Rodriguez en meningsmoståndare och vid ett annat möte året därpå kastade han het kaffe mot gatukonstnären Dan Park. Rodriguez försökte dra ut på rättsprocessen och skulle snart efterlysas av polisen. Till slut dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandeln och ofredandet varav 5000 kr i skadestånd för misshandeln.

Kopplas till Vänsterpartiet

Leodan Rodriguez bedriver konsultverksamhet inom grafisk design där han förser vänsterextrema grupperingar med olika former av grafiska formgivningar. Att han har producerat grafik för Tidningen Brand är ingen större överraskning, då Säkerhetspolisen redan 2001 uppmärksammade att i stort sett hela Brands redaktion tillhörde AFA. Däremot har Ledan Rodriguez tillverkat grafik för Vänsterpartiet som påstår sig vara ett demokratiskt parti …

Vänsterpartiet

Trots Sveriges internationella åtaganden om bekämpning av terrorism har ett flertal politiker från Vänsterpartiet valt att visa sitt stöd för PKK.

PKK-flaggor under Almedalsveckan

Foto: Daniel Riazat

Under förra årets Almedalsveckan publicerade riksdagsledamoten Daniel Riazat en bild på när han och riksdagskollegorna Malcolm Jallow och Lorena Varas poserade med PKK:s flagga. Samtliga ingår dessutom i Vänsterpartiets partistyrelse.

Ställningstagandet för terrormilisen väckta starka reaktioner, men till en början vägrade partiledare Nooshi Dadgostar att kommentera händelsen. Till slut gav Dadgostar ett luddigt svar till Aftonbladet: ”Det är någonting man får tala med de tre om, det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat.”

Vänsterpartiet vill ta bort PKK från terrorlistan

I nuläget är PKK terrorstämplade av USA, Ryssland, Europeiska Unionen och Turkiet. På grund av internationella åtaganden som Sverige har gjort innebär det i förlängningen att kurdmilisen också är terrorstämplad i Sverige. Grunderna bakom den internationella konsensus som råder beror bland annat på PKK:s terrordåd mot civila och kriminella verksamhet i Europa, något som beskrevs i början av artikeln.

Men det finns ett parti i Sverige som vill ta bort terrorstämplingen av PKK och det är Vänsterpartiet. Enligt ett kongressbeslut från 2016 ska Vänsterpartiet verka för att avkriminalisera deltagandet i PKK.

Men trots att toppföreträdare från Vänsterpartiet poserar med PKK:s flagga påstod Vänsterpartiet i ett officiellt flygblad att de inte stödjer organisationen: ”Nej. Vi stöder kurderna i deras krav på mänskliga rättigheter, men Vänsterpartiet stöder inte PKK”.

Senaste