söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Kristna i Irak: ”I framtiden kan islamister komma att styra Sverige”

Den svenska tidningen Världen idag har talat med kristna i Irak, där det råder en oro över utvecklingen i Sverige. Layla, som arbetar inom kyrkan i irakiska Kurdistan, säger att många kristna fruktar att islamister kan komma att styra i Sverige i framtiden.

Enligt Världen idag menar många av de kristna i Irak att länder som Sverige och Frankrike varit ”naiva” när de gett uppehållstillstånd till så många muslimer från Mellanöstern. Layla menar att det är enkelt för Sverige att ”förlora kontroll” över situationen. Själv arbetar hon med att på olika sätt erbjuda hjälp till kristna som råkat illa ut i Irak på grund av sin tro. I Irak finns flera områden där det är farligt att öppet visa att man är kristen, och situationen blev inte bättre av Islamiska statens framfart i landet.

– Vi som har vuxit upp här vet vad islam är. Det är inte människorna – muslimerna – som jag varnar för, utan ideologin, säger Layla och får stöd av en kristen pastor som arbetat med utsatta jezider och kristna i norra Irak:

– Inom islam finns det ett uttryck som heter taqqiyya. Det innebär att radikala muslimer ”ligger lågt” och anpassar sig till ett mer icke-religiöst samhälle för att samla kraft, säger pastorn.

Den kristna pastorn menar att det redan i dag finns radikala islamister i Europa som väntar på order om att attackera, men säger även att man använder sig av en annan metod för att ta över länder – genom parlamentarisk majoritet.

Jezider och kristna i Irak utsätts ofta för attacker och hot på grund av sin tro. På bild jezidi-flickan Lena, vars föräldrar och syskon dödades av Islamiska staten. Hon kidnappades tillsammans med andra släktingar och sattes i Koran-skola. Efter nio månader i fångenskap flydde hon tillsammans med ett fyrtiotal släktingar. Foto: Sanna Hill

När Världen idag påpekar att de flesta muslimer i Sverige ”verkar ganska moderata”, svarar pastorn att muslimer är ”mer avslappnade” i Mellanöstern än i Europa, eftersom ens egen kultur tenderar att bli viktigare när man lever i ett främmande land.

Layla menar att det är viktigt att behandla muslimer med respekt i Europa, men att inte ge efter för påtryckningar.

Världen idag har talat med islamologen Rickard Lagervall som verkar vid Lunds universitet. Han säger att det inte är troligt att islamister kommer ta över makten i Sverige, bland annat för att gruppen är så splittrad. Han säger att det finns omkring en halv miljon människor med muslimsk bakgrund i landet.

Senaste