måndag, 15 april, 2024
måndag, april 15, 2024

Lika många dödsskjutningar i år som under hela 2021

Totalt har 45 personer skjutits till döds i Sverige i år, vilket är lika många som under hela förra året. Den 45:e personen att bli ihjälskjuten var den man som dödades inne i ett köpcentrum i Malmö under fredagen. Nu skriver Sverigedemokraterna att den brottsutveckling vi kan se i Sverige beror på en ”aningslös invandringspolitik".

Gängrelaterade dödsskjutningar har blivit en del av vardagen, och bara i år har 45 personer skjutits till döds – lika många som under hela 2021.

Under fredagen sköts en 31-årig man till döds i Malmö, och en 39-årig kvinna – en förbipasserande – skottskadades allvarligt. Den avlidne mannen ska enligt polisen ha haft en ledande roll i den kriminella gängmiljön och tillhörde nätverket Satudarah Assassins. En femtonårig pojke kunde gripas strax efter dådet och han är nu anhållen misstänkt för mord och mordförsök.

Den lokale gängledaren blev person nummer 45 att skjutas ihjäl i år. Sverigedemokraterna i Malmö skrev strax efter dådet att partiet länge varnat för den ”brutala importerade gängkriminaliteten”, men att de mötts av hån och blivit rasistanklagade.

”SD har under flera år varnat för – och föreslagit åtgärder mot – den brutala importerade gängkriminaliteten. För detta har vi blivit hånade och utskällda för att vara rasister. Men nu, vilket vi inte minst sett exempel på under denna valrörelse, försöker plötsligt samma partier som rasiststämplat SD att överträffa varandra i vem som är tuffast mot gängen”, skriver partiets Malmö-avdelning i ett inlägg på Facebook.

Man skriver även att den utveckling vi har i Sverige – med hedersmord, skjutningar, bilbränder och förnedringsrån – beror på en aningslös invandringspolitik kombinerad med en verkningslös kriminalpolitik.

Även Moderaterna reagerade på skjutningen på Emporia. I sociala medier släppte partiet en video där partiledare Ulf Kristersson säger att landet behöver en ny kriminalpolitik.

”Det är nog nu. Inte fler tomma ord om att det är oacceptabelt – det vet alla redan. Nu krävs en helt ny kriminalpolitik som sätter stopp på det här vansinnet.”, sa Kristersson.

Senaste