torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

Lokal S-topp: organiserad brottslighet kunde växa sig stark efter flyktingvågen

Falangstrider inom det syrianska Södertäljenätverket har lett till fem skjutningar på två veckor, varav tre med dödlig utgång. Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, tycker att staden har fått ett dåligt stöd av staten och skriver att den organiserade brottsligheten kunde växa sig stark på grund av den massiva invandringen.

I TV4 säger Godner att staden under en längre tid har haft problem med korruption och pengatvätt, och att korruptionen även finns på kommunal nivå.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kopplar kommunstyrelsens ordförande samman den organiserade brottsligheten med den massiva invandring Södertälje haft under många år.

”Den organiserade brottsligheten i Södertälje kunde växa sig stark under det kaos som uppstod under de år då Södertälje ensamt stod för flera procent av Sveriges flyktingmottagning utan att kunna påverka det. Under kriget i Irak kom cirka 8 000 flyktingar direkt till Södertälje för att svensk lagstiftning tillät det.”, skriver Godner.

Nu vill Godner att staten lär av Södertäljes erfarenheter.

”Lär av Södertäljes erfarenheter. Var inte naiva. Det finns personer och organisationer som vill komma över kommunens pengar och som vill skapa en legitim fasad genom affärer med kommunen.”, skriver socialdemokraten.

Godner hyllar dock kraftsatsningen mot det kriminella Södertäljenätverket år 2011, som resulterade i 17 domar. Det var den största och mest kostsamma insatsen mot organiserad brottslighet som genomförts i Sveriges historia, där polisutredningen och rättegångarna kostade omkring 200 miljoner kronor.

Andersson vill ”vända på stenar”

Nyligen besökte den avgående statsministern Magdalena Andersson Södertälje för att samtala med Boel Godner. Statsministern upprepade att man måste ”vända på alla stenar” för att få till en förändring, och att det är viktigt att bryta segregationen.

Andersson kopplade återigen samman gängkriminalitet och skjutningar med segregation och invandring, men säger att regeringen gjort politiska förändringar för att komma tillrätta med problemen.

– Vi la om migrationspolitiken och Sverige ska fortsatt ha en stram invandring. Vi har också lagt om kriminalpolitiken; höjt straffet på 70 straff och tillfört fler poliser, säger hon. 

Samtidigt säger Andersson att regeringen hade kunnat göra mer.

– Självklart, inte minst bättre politik för att bättre bryta segregationen.

Senaste