söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Malmö: polis uppges ropa ”ta horungen!” i uppmärksammad video

Ett klipp som sägs visa en polis som skriker ”ta horungen” när han jagar en ung man i Malmö har blivit viralt i sociala medier. Malmöpolisen säger att allt tyder på att det är en polis som syns i videon, och har nu bett åklagare att utreda händelsen.

I videon – som ska ha filmats under natten mot söndagen – kan man se två poliser som jagar en ung man. Polisen uppmanar mannen att stanna, men han lyssnar inte. Det är då den ene polismannen hörs säga ”ta han! Ta horungen! Där, där!”.

Ordvalet får nu skarp kritik av polisledningen Malmö.

– Om det är en polis som säger de här orden, vilket allt tyder på, tyder det på dåligt beslutsfattande och dåligt omdöme. Personen uttrycker sig i allra högsta grad olämpligt, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Nu har Polisen bett åklagaren på Särskilda åklagarkammaren att undersöka händelseförloppet. Åklagarkammaren ska bland annat utreda om någon polisanställd begått ett brott i samband med händelsen.

Sigfridsson säger även att de arbetar i en ”förtroendebransch” och att det därför är viktigt att uppträda på ett sätt som inger förtroende.

Leif GW Persson säger till Aftonbladet att det låter ”utomordentligt dumt” att uttrycka sig såsom polismannen gjort i videon, och säger att polisledningen kommer att behöva ”ta ett snack” med poliserna på plats.

Biträdande områdeschef Mattias Sigfridsson säger dock att händelsen inte speglar polisen i stort, och att poliser också är människor av kött och blod och att saker kan bli fel.

Videon finns att se här.

Senaste