fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Mathias Wåg fortsätter samarbeta med terrorgruppen AFA – skriver för Aftonbladet

I ett aktuellt videoreportage i Insikt24 tittar Christian Peterson närmare på en av våldsvänsterns veteraner, AFA-grundaren Mathias Wåg. Peterson har följt Mathias Wågs uthängningar och extremism under ett års tid. Det skall visa sig att Wåg inte lämnat den rörelse han under decennier varit en del av. Trots detta tillåts han skriva i Aftonbladet.

Uppdatering: Insikt24 har klandrats för denna produktion. Läs mer om detta här och här.

I ett aktuellt videoreportage från Insikt24 tittar vi närmare på Mathias Wåg (som i folkbokföringen heter Mathias Våg). Han är en av grundarna till terroristorganisation AFA som har utsatt invandringskritiker, politiker, myndighetspersonal och journalister för attentat och våldsdåd i över 30 års tid. Vår granskning bjuder på en resa mellan Stockholm och det lilla samhället Plintsberg utanför Tellberg, Dalarna. I granskningen följer vi Mathias Wågs uthängningar och extremism under ett års tid.

När vi sökte Mathias Wåg under valåret 2022 ville han inte svara på frågor och sprang rätt över en vältrafikerad gata. Vår bevakning av AFA-profilen fick ett spektakulärt avslut vid Stockholms tingsrätt där han för tillfället var stämd för två fall av förtal mot en privatperson. Gemensamt för våra möten med Mathias Wåg är att han konsekvent har försökt undvika att svara på frågor om hans extremistkopplingar.

Påstår att han är en ”journalist”

Den 23 maj befann sig Mathias Wåg vid Stockholms tingsrätt där han var stämd för två fall av förtal. För att undvika att dömas hävdade Mathias Wåg vid upprepade tillfällen att han skulle vara någon form av journalist. Samtidigt som han vid flera tillfällen har benämnt sig själv som aktivist. 

I en intervju med den granskande journalisten Per Björklund medgav Mathias Wåg följande: “Jag kallar mig alltid för aktivist, det har jag inga problem med. Jag är inte en sådan som vill skilja på journalist-rollen och aktivist-rollen.”

Juristen Henrik Johansson, som företrädde kärandesidan, redogjorde under rättegången för en rad trakasserier som hade skett i samband med Mathias Wågs utpekande av käranden som brottslig. Däribland hade Wåg hängt ut en persons sjukdomar inför tusentals människor.

I podcasten, där det aktuella förtalet framfördes, hade Mathias Wåg även skrutit om hur AFA hade hackat en nättidning och hotat skribenterna med våld.

Ger sig på förbipasserande kvinnor

Utanför rättssalen, under en av pauserna, skulle Mathias Wåg göra obehagliga närmanden mot en kvinna. Kvinnan blev märkbart rädd och journalistkollegan Roger Sahlström tvingades gå emellan. Till slut anlände en ordningsvakt som förde kvinnan till ett avskilt rum.

Mathias Wågs sympatisörer attackerar journalister utanför Stockholms tingsrätt

När vi var på väg till rättegången blev vi överfallna av två vänsterextrema aktivister som var sympatisörer till Mathias Wåg. En av gärningsmännen var Mauricio Ivan Ramirez Villaseca som i dagsläget står åtalad för brott mot knivlagen efter våldsamma scener under första maj 2022.

Villaseca föddes i Rumänien men kommer ursprungligen från Sydamerika. Enligt belastningsregistret har han återgäldat Sveriges gästfrihet genom att begå grov narkotikasmuggling och flera fall av narkotikabrott. Efter att han hade avtjänat sina fem år och fyra månader på kåken firade han sin frihet genom att återigen dömas för narkotikabrott där han dömdes till ytterligare en månads fängelse.

Grundade terrorgruppen AFA

Mathias Wåg började sitt engagemang inom den autonoma vänstern på 90-talet när han gick över från klimatextremistiska motorvägsblockader till den då nystartade terroristorganisationen AFA. Motiven till engagemanget inom AFA var, enligt egen utsago, att han ofta hamnade i konflikt med skinnskallar.

”Om man inte har våldsövertaget, då får man ha informationsövertaget”, har Wåg själv sagt om sin egen roll i AFA, vilket syftar på att han som fysiskt svag framför allt ägnade sig åt olika typer av kartläggning av meningsmotståndare.

Chefredaktör för AFA-kopplad extremisttidning

Centrum för Våldsbejakande Extremism, som är en del av Brottsförebyggande Rådet, publicerade under 2020 en kunskapsöversikt över vänsterns brottslighet. I rapporten uppmärksammar BRÅ Tidningen Brand, där Mathias Wåg är chefredaktör och ansvarig utgivare. 

Tidningen Brand polisanmäldes av Säkerhetspolisen i samband med att tidningen hade publicerat instruktioner för hur man utför terrorattentat och då specifikt mordbränder. 

Än idag anlitar Mathias Wåg AFA-aktivister till Brand, däribland den mycket våldsamma och brottsdömda AFA-aktivisten Leodan Rodriguez. En av AFA-Göteborgs grundare, Jonathan Pye skriver ofta för Brand. Jonathan Pye uppmärksammades i media efter att han hade talat positivt om att mörda meningsmotståndare efter att han hade kommit ut ur ett länge fängelsestraff. 

Föga förvånande var Mathias Wåg även inblandad i Göteborgskravallerna, där vänsterextremister slog sönder hela centrala Göteborg.

Kallade sig för ”Bosse”

När Mathias Wåg ställde upp på en intervju med TV4 medverkade han i egenskap som ledare för AFA. I klippet använder sig Mathias Wåg av pseudonymen ”Bosse” när han beskriver AFA:s terrorism mot bland annat Sverigedemokrater men även myndighetspersonal. 

I dokumentären uppmärksammade TV4 den anlagda mordbranden som AFA hade tagit på sig: ”Som det står på vår hemsida antifa.se så har AFA tagit på sig den branden”, säger en AFA-aktivist.

Mathias Wåg försöker till en början undvika att ta ansvar för AFA:s alla terrordåd men klargör tillslut hur han ser på saken: ”Det är svårt att säga att AFA som helhet kan ta ansvar för varje aktion. Det är inte syftet med vår struktur. Personligen tycker jag att det var en bra aktion.”

AFA dokumentation

Eftersom Mathias Wågs roll inom AFA framförallt fokuserade på informationsinhämtning och uthängningsarbete skulle han få en ledande roll inom AFA:s kartläggningsgrupp ”AFA Dokumentation”. 

Enligt interna dokument från AFA, som polisen lyckades lägga beslag på, är AFA Dokumentation organisationens egentliga ledningsgrupp.

AFA Dokumentation bytte senare namn till Researchgruppen och efter ytterligare namnbyte heter man idag GARM som står för Grävande Antifascistiskt Researchmagasin. Men gruppen bemannas fortfarande i stort sett av samma nyckelpersoner, även om till exempel Martin Fredriksson lämnade AFA i samband med att han avslöjades som informatör åt Säkerhetspolisen. 

Sveket från Martin Fredriksson skulle slå hårt mot Mathias Wåg som hade gjort sig beroende av Fredrikssons IT-kunskaper. Mathias Wåg var den som skolade in Fredriksson i AFA och dess uthägningsarbete.

GARM, där Mathias Wåg är ansvarig utgivare, delar bildarkiv med AFA och länkar till artiklar där meningsmotståndares adresser hängs ut. 

Börjar samarbeta med Aftonbladet

I samband med Sverigesdemokraternas riksdagsinträde började vänsterliberal media se ett värde i AFA:s kartläggningsarbete av invandringskritiker. Då såg vi en klar vändning där Mathias Wåg började distansera sig från AFA, till viss del men aldrig genom att ta tydligt avstånd. Än idag tar han på direkt fråga aldrig avstånd från AFA.

Idag är Mathias Wåg skribent på Aftonbladet samtidigt som han även skriver för mindre kommunist-tidskrifter såsom ETC, Flamman och tidningen Brand där han som omnämnt är chefredaktör. 

I närtid medverkade Mathias Wåg till exempel i en intervju där han skröt om när han hade utpressat meningsmotståndare genom att hota med att hänga ut deras adresser.

Vägrar svara på frågor om samtida kopplingar till AFA

Under valåret 2022 sökte vi Mathias Wåg för en kommentar om hans samtida kopplingar till AFA efter att Mathias Wåg hade fotograferat deltagarna under ett invandringskritiskt möte. Bilderna som Mathias Wåg hade fotograferat den dagen dök senare upp på AFA:s hemsida.

Vi ställde även frågor om hur det kommer sig att Mathias Wåg har valt att förfölja invandringskritiker under en såpass lång tid. Kan det ha med att göra att han ofta hamnade i bråk med skinnskallar för 30 år sedan och nu vill hämnas? 

Pekar ut journalist för ”svarta blocket”

När Mathias Wåg är ute på fältet har han en liknande roll som polisens beslagtagna dokument om AFA Dokumentation visar på. Med kameran i högsta hugg pekar han ut kritiska journalister för den maskerade vänstermobben. 

Under en demonstration i Hamburg pekade Mathias Wåg ut en journalist som senare blev överfallen. När den granskande journalisten Per Björklund sökte Mathias Wåg för en kommentar berättade AFA-grundaren att han fick i uppdrag att hålla koll på kritiska journalister samtidigt som han hyllar ”svarta blocket”. Under kravallerna i Hamburg deltog flera svartklädda vänsterextremister som satte skräck i staden genom omfattande skadegörelse och andra våldsattacker.

Jagar journalist med maskerad vänsterextremist

Under första maj i år punktmarkerade Mathias Wåg en journalist som befann sig vid Syndikalisternas demonstration. Mathias Wåg sprang fram mot journalisten och fotade hans ansikte, tillsammans med en maskerad vänsterextremist. Journalisten i fråga fick senare en sten genom rutan i sitt hem, av förmodade vänsterextremister. 

Mathias Wåg har aldrig lämnat den vänsterextrema miljön utan har bara fått en annan roll. Han demonstrerar fortfarande tillsammans med samma rörelse som han påstår sig ha lämnat. 

Under första maj demonstrerade han bland annat tillsammans med Salka Sandén som också är en av AFA:s grundare. Flera aktivister från den numera nedlagda terroristorganisationen Revolutionära fronten deltog också under demonstrationen tillsammans med andra aktivister från den våldsbejakande miljön.

Gömmer sig från mångkulturen i idyllen

Mathias Wåg spenderar större delar av sommarhalvåret i detta lilla samhället Plintsberg, som befinner sig mellan Rättvik och Leksand. Trots att han har förföljt och trakasserat invandringskritiker i snart över 30 år har han alltså valt att bosätta sig i ett område nästan helt utan utrikes födda. 

Mathias Wåg äger flera fastigheter som har gått i arv inom familjen, samtidigt som han bor i ett attraktivt läge i Stockholm. Det återstår att se hur Mathias Wåg motiverar sig ägandeskap av fastigheterna samtidigt som papperslösa bor ute på gatorna. 

Senaste