test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Miljöpartiet går dåligt trots coronakris

Tack vare coronakrisen rusar Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven i opinionen. Men för det andra regeringspartiet – Miljöpartiet – ser det mörkare ut. I opinionsmätningarna syns ingen ”boost” för partiet den senaste tiden.

Kristider brukar ge sittande regeringar ett uppsving i opinionen och Sverige 2020 är inget undantag. I slutet av mars publicerade Novus en förtroendemätning som visade att förtroendet för Stefan Löfven nästan fördubblats under coronakrisen. Förra veckan ökade Socialdemokraterna dessutom rekordmycket i SvD/Sifos väljarbarometer.

Men för Socialdemokraternas koalitionspartner ger coronakrisen ingen effekt i opinionen. Miljöpartiet sladdar förfarande kring fyraprocentsspärren och språkrören Per Bolound och Isabella Lövin har lågt förtroende.

– Miljöpartiet kanske inte uppfattas som särskilt delaktig i den här regeringen, utan kanske mer ses som ett stödparti till Socialdemokraterna, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet till TT.

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att många väljare som röstat socialdemokratiskt fram till nyligen nu återvänder till partiet. För MP som varit små under en längre tid är det svårare att locka tillbaka tidigare väljare eftersom de är så få.

– Vi har en relativt rörlig väljarkår. Det finns stora grupper väljare som inte för länge sedan röstade på Socialdemokraterna och som är beredda att komma tillbaka. Miljöpartiet har länge haft låga siffror i opinionsmätningar och det finns därför inte så många väljare att vinna tillbaka, säger Hinnfors.

Miljöpartiet själva tar dock kräftgången i opinionen med ro.

– S har statsministerposten och förknippas därmed också starkast med regeringsarbetet, säger partisekreterare Märta Stenevi (MP) och fortsätter:

– Efter krisen kommer en tid då vi behöver ägna mycket kraft och tid åt våra siffror, men just nu är det enda vi koncentrerar oss på är att leda landet.

Senaste