fredag, 19 april, 2024
fredag, april 19, 2024

Moderaterna allierade sig med Socialdemokraterna – M-gruppledaren ”vågar inte gå ut”

Bråket kring det tidigare samstyret i Sölvesborg fortsätter. Socialdemokraten Birgit Birgersson Brorsson säger att Louise Erixon (SD) varit ”frånvarande” under en längre tid, och nu säger Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson att hon fått motta både hat och hot efter beslutet att alliera sig med Socialdemokraterna.

I Sölvesborg har Sverigedemokraterna tidigare styrt tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokalpartiet Sölvesborg och Lister (SoL). Efter valet blev Sverigedemokraterna kommunens största parti, men Moderaterna valde att byta sida och kommer numera samstyra med Socialdemokraterna, Centerpartiet och SoL-partiet.

Louise Erixon (SD) kallade beslutet för ett ”svek mot väljarna”, och Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson säger att den gångna helgen har varit ”fruktansvärd” då flera ledande moderater har fått motta både hot och hat.

– Helgen har varit fruktansvärd. Folk ringer mig privat och skriker att jag ska ”brinna i helvetet”, säger Mårtensson till SVT.

Även i sociala medier har reaktionerna varit många, där personer uttryckt sitt missnöje över vad de kallar för ett ”svek” från Moderaternas sida.

– Jag har haft mängder av telefonsamtal, jag har fått mejl och blivit utsatt i sociala medier. Jag har legat hemma med stresspåslag hela helgen och har inte vågat gå ut, berättar gruppledaren.

Hon säger att personer bland annat sagt att hon är en ”fittkärring som ska brinna i helvetet”, och att hoten kommer att polisanmälas.

Även den moderate profilen Jörgen Martinsson säger att reaktionerna på alliansen med Socialdemokraterna har varit brutala.

– Människor beter sig bedrövligt på nätet, via mejl och telefonsamtal. Det här är en fråga som vi hanterar internt och vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska gå vidare med det, Martinsson.

”Frånvarande styre”

Under en presskonferens anklagade socialdemokraten Birgit Birgersson Brorsson SD:s Louise Erixon för att ha varit ”frånvarande”, då hon ”nästan aldrig varit i kommunhuset”. Brorsson hävdade att det inkommit flera klagomål från kommuninvånarna att Erixon inte är tillgänglig – någonting som SD-politikern säger är ett ”personpåhopp, nästan att kopplas till ett angrepp”.

Tidigare i veckan sa Louise Erixon att Moderaterna bara brydde sig om välavlönade poster och personlig inkomst.

– De har bara brytt sig om välavlönade poster och personlig inkomst, och har vägrat att prata om politik eller förhandla om posterna med oss utan bara ställt ultimatum. Då kommer man aldrig fram till ett förhandlingsläge, sa SD-politikern till SVT.

Senaste