test
lördag, 13 juli, 2024
lördag, juli 13, 2024

Nio stenade till döds i sydafrikansk rasistattack

Nio illegala invandrare, som jobbade inom den sydafrikanska gruvindustrin, stenades till döds i fredags av rivaliserade arbetare i vad den sydafrikanska polisen kallar en ”barbarisk handling”.

Tio gruvarbetare från Lesotho, som befann sig illegalt i Sydafrika, stenades i fredags av andra arbetare. Nio avled och endast en person överlevde attacken, rapporterar AFP.

Attacken ägde rum i Roodepoort i västra Johannesburg och polisen misstänker att gärningsmännen också är illegala invandrare från Lesotho.

I vad som kanske inte är de bäst valda orden skriver polisen att man kommer ”vända på varje sten” för att hitta gärningsmännen.

Ökat våld efter regimskifte
Ända sedan den globala eliten tvingade Sydafrika att byta från vitt till svart styre 1994 har våldet och rasismen exploderat i det tidigare välmående landet.

Den vita minoriteten är mycket utsatt för våld och rasism, speciellt den vita landsbygdsbefolkningen. Men även våldet mellan svarta är enormt. Rasistiskt våld mellan och mot invandrare från andra afrikanska länder är omfattande.

Enligt den sydafrikanska regeringens officiella siffror sker 58 mord om dagen i landet. Det gör Sydafrika till ett av världens farligaste länderna.

Senaste