test
lördag, 13 juli, 2024
lördag, juli 13, 2024

Ny studie: flockimmunitet mot corona kan vara en omöjlighet

Var tredje coronasjuk utvecklar inga eller mycket få antikroppar. Detta kan omöjliggöra den svenska strategin om "flockimmunitet" och även försvåra framtagandet av vaccin. "Om det riktiga viruset inte ger en antikroppsrespons så kanske inte en mildare version i vaccin kommer fungera på dessa patienter heller", förklarar professor Huang Jinghe som har lett studien.

Forskare på Shanghai Public Health Clinical Centre har genomfört den hittills första studien av antikroppar hos patienter som nyligen har tillfrisknat från covid-19, infektionssjukdomen som orsakas av coronaviruset. Detta rapporterar South China Morning Post. Och resultatet är inte helt upplyftande: av 175 patienter hade ungefär en tredjedel utvecklat oväntat låga nivåer av antikroppar – i tio fall inga alls.

Vidare fann man att antalet antikroppar hos patienterna ökade med åldern. De som var 60-85 hade utvecklat mer än tre gånger så många antikroppar som de som var 15-39. Hur länge antikropparna finns kvar i kroppen är ännu för tidigt att säga och enligt forskarna finns det en påtaglig risk att flockimmunitet över huvud taget inte kommer kunna uppnås genom att låta folk bli smittade.

Samtliga patienter i studien har haft symptom av sjukdomen, dock inte allvarliga sådana eftersom dessa patienter behandlas med tillskott av antikroppar genom blodtransfusioner.

Vaccin kan bli verkningslöst
Professor Huang Jinghe, som ledde studien, varnar nu utvecklare av vaccin för att fokusera på just antikroppar:

– Om det riktiga viruset inte ger en antikroppsrespons så kanske inte en mildare version i vaccin kommer fungera på dessa patienter heller.

Laboratoriet på Shanghai Public Health Clinical Centre var först i världen med att kartlägg och offentliggöra virusets arvsmassa. Man var även först med blodtransfusioner för att stärka immunförsvaret mot coronaviruset.

Senaste