Free Porn
xbporn
tisdag, 16 juli, 2024
tisdag, juli 16, 2024

Ny studie: Växande skara mediekritiker i Tyskland

Enligt undersökningen Media Confidence från Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz har förtroendet för massmedia i Tyskland minskat sedan 2018. 28 procent av de tillfrågade upplevde att det var omöjligt eller nästan omöjligt att lita på vad som sägs och skrivs i etablissemangsmedia.

Andelen av den tyska befolkningen som upplever att de inte kan lita på massmedia växer. Enligt ”Media Confidence”-undersökningen från Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz säger nästan en tredjedel, 28 procent, att det är omöjligt eller nästan omöjligt att lita på medierna.

2018 var motsvarande siffra 22 procent, 2017 17 procent och 2015 22 procent. För tolv år sedan var det bara nio procent som upplevde att det var omöjligt att lita på medierna. Däremot är gruppen som intar en balanserad ställning och menar att det delvis går att lita på media mindre än någonsin i undersökningens historia, rapporterar Free West Media.

– Tydligen upplever fler och fler människor att vi har ett alltmer alltmer polariserande debattklimat där de måste ta ställning själva, sammanfattar en av forskarna undersökningen.

Förtroendet för public service är enligt undersökningen stabilt. I synnerhet public service-TV åtnjuter en hög nivå av tillit – två tredjedelar av tyskarna litar på sina motsvarigheter till SVT.

Minst förtroende har folk för kvällstidningarna.

Var femte tysk: ”Media ljuger systematiskt”
Ungefär var femte medborgare i Tyskland anklagar media för att systematiskt ljuga för befolkningen, enligt undersökningen. Samtidigt har gruppen som förkastar sådana påståenden också ökat.

Cirka 18 procent instämde i uttalandet: ”Media i Tyskland ljuger systematiskt för befolkningen.” 2018 var det 16 procent som upplevde sig bli systematiskt bedragen av massmedia. Däremot avvisade 58 procent anklagelsen om ”lögnmedia”.

Enligt studien är tyskarna särskilt misstänksamma när det gäller rapportering om det invandringskritiska partiet Alternative für Deutschland (AfD) och islam. Cirka en tredjedel litar inte på medierapporterna om AfD. Misstron mot medierapporteringen om islam är också relativt hög med 30 procent, även om den har minskat något jämfört med föregående år.

Undersökningen menar dock att ”tilliten till etablerad media inte har eroderats” i kölvattnet av ”lögnmedia”-debatten.

Däremot har det dykt upp en växande kärna av kritiker som kategoriskt fördömer etablissemangsmedia. Föga förvånande befinner sig de flesta av dessa kritiker till höger på det politiska spektrumet, menar undersökningen.

Senaste