torsdag, 21 november, 2024
torsdag, november 21, 2024

Nyhetsdygnet den 1 oktober

Ett axplock av nyheter den 1 oktober 2020.

Mordet på Tommie Lindh

Åklagarmyndigheten meddelar att man inte kommer att vidta några åtgärder med anledning av kammaråklagaren Stina Sjöqvists falska uppgifter i media om mordet på Tommie Lindh. Detta rapporterar Nyheter Idag.

Sjöqvists osanna uppgifter låg till grund för den falska nyhet som Aftonbladet spred om att mordet inte kunde kopplas till en våldtäkt och att de som så gjorde så, bland annat “främlingsfientliga skräpsajter”, spred en grundlös konspirationsteori.

Fria Tider skriver att “Stina Sjöqvist lämnade vilseledande uppgifter i en intervju med Fria Tider och ljög för SVT när hon hävdade att mordet och våldtäkten var två händelser som var ”skilda i tid och rum”.

Men när nu förundersökningsprotokollet har offentliggjorts så har det med all önskvärd tydlighet framkommit att Tommie Lindh, som höggs ihjäl efter att ha anklagats för rasism då han hade en SD-keps hemma, försökte skydda sin 19-åriga väninna från våldtäkt. Efter att Tommie Lindh huggits ned så våldtog dock gärningsmannen, den 23-åringen Abubaker Mohamad Awad, vänninan. I Tommies blod.

Abubaker är tidigare dömd och i en sexbrottsdom från 2016 motiverar Ångermanlands tingsrätt sin dom så här:

”För att minska risken för återfall i brott och för att hjälpa Abubaker Mohamad Awad att utforska sina värderingar och vägval inför framtiden framstår skyddstillsyn som den lämpligaste påföljden.”

Borlänge

Dalarnas Tidningar rapporterar att glassbilen skall sluta köra till områdena Jakobsgårdarna och Tjärna Ängar. Detta efter att personalen där har angripits den senaste tiden.

Nyligen stoppades glassbilen av ett 50-tal barn som krävde gratis glass och försökte bryta sig in i glassboxarna.

Tjärna Ängar, eller ”Lilla Mogadishu” som Samnytt skriver att området också kallas, klassificeras som ett riskområde enligt polisens senaste rapport om utsatta områden.

Under sommaren har kriminaliteten i Borlänge eskalerat och alltfler poliser utsätts för våld och hot. Därför utlyser nu kommunen ”rött läge”, uppger Dalarnas tidningar. Enligt tidningen är situationen i staden akut.

Näthat

Näthatet är idag så omfattande att det stör det demokratiska samtalet. Detta hävdar regeringens särskilde utredare Carl Heath, som föreslår att regeringen agerar för att ”öka motståndskraften” mot det som utredaren påstår är ”desinformation, propaganda och näthat”.

Förslaget kommer samtidigt som nätjättarna allt mer censurerar konservativa och invandringskritiska röster från att synas eller höras, konstaterar Samhällsnytt som menar att debatten är annorlunda i USA. Där har utvecklingen istället lett till en diskussion om hur censuren skall kunna minska istället för öka.

Donald Trump har pekat ut den systematiska censuren av konservativa och alternativa röster på de stora plattformarna som ett stort yttrandefrihetsproblem, varför han i somras skrev under en presidentorder för att motverka censuren, skriver Samhällsnytt.

Den ungerska regeringen driver sedan ett år tillbaka en process för att begränsa IT-jättarnas möjlighet att censurera den allmänna debatten och nyhetsförmedlingen och flera lagförslag ligger just nu på bordet.

Men i Sverige verkar alltså regeringen i den andra riktningen. Bland annat gick inrikesminister Mikael Damberg förra året ut och krävde mer censur från IT-jättarna.

Sänkta pensioner väntas

En färsk prognos från Skandia säger att coronakrisen kommer att leda till kraftigt sänkta pensioner. I det fall att ekonomin återhämtar sig fort efter pandemin kommer pensionerna att sänkas med mellan 2 000 och 5 000 kronor per månad. Men blir istället lågkonjunkturen långvarig så kan till exempel en civilingenjör född på 80-talet få hela 7 000 kr i månaden mindre i pension.

Skandias pensionsekonom Mattias Munter förklarar att ett sätt att rädda sin pension kan vara att arbeta längre.

– Ett sätt att kompensera sig för kriser med lägre pensionsinbetalningar, och därmed lägre pension, är att arbeta fler år, säger han till Dagens industri.

PISA-resultaten

OECD har nu godkänt Sveriges PISA-mätning från förra året, där Sverige fuskade sig till bättre skolresultat genom att undanta elever med utländsk bakgrund i en utsträckning som inte regelverket tillåter och långt mer än något annat land i världen.

OECD ger dock Sverige rätt till ett undantag med motiveringen att Sverige har tagit emot så många invandrare. Detta rapporterar TT.

Senaste