fredag, 22 november, 2024
fredag, november 22, 2024

Nyhetsdygnet den 25 augusti

Ett axplock av nyheter den 25 augusti 2020.

Vi börjar i Åkersberga i Stockholm där en 12-årig flicka har blivit våldtagen på ett asylboende. Exakt24 besökte platsen för att höra med boendet och personal om det inträffade. Det visade sig dock att någon personal inte fanns på plats, däremot fick Exakt24:s reporter Jesper Johansson prata med flera asylsökare på boendet. Bilden som framkommer är att svenska flickor i åldern 12-14 besöker boendet för att få droger. Men det tycks inte råda någon vidare upprördhet över att en flicka blev våldtagen där – istället klagas det över att de svenska skattebetalarna inte tillhandahåller finare bostäder och en högre levnadsstandard.

Hela reportaget kan ses på Exakt24:s hemsida exakt24.se.

Vi går vidare till Rosenbad. För regeringen har nu beslutat att utse Lars Arrhenius till ny diskrimineringsombudsman.

Arrhenius är utbildad jurist och har en lång rad uppdrag inom den skattefinansierade bistånds- och rättviseindustrin bakom sig.

Jämställdshetsminister Åsa Lindhagen kommenterar utnämningen så här för Aftonbladet:

– Jag är mycket glad över att Lars Arrhenius blir vår nya Diskrimineringsombudsman. Han kommer att vara betydelsefull i arbetet mot diskriminering och för alla människors lika värde och rättigheter.

Arrhenius tillträder tjänsten den 1 december.

Det senaste dygnet har åtminstone sex minderåriga pojkar blivit utsatta för rån i området kring Dalslundsskolan i skånska Åkarp. I samtliga fall har ett maskerat gäng bestående av 4-7 personer attackerat pojkarna.

Överfallsrånen kommenteras så på Polisens hemsida: ”Polisen vill gärna ha in tips och iakttagelser om aktuella händelser. Vänligen ring Polisens växel på telefonnummer 114 14, berätta att du vill lämna tips om personrån i Åkarp”.

Antalet personer som döms för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” har ökat med över 500 procent mellan 2015 och 2019, rapporterar SVT Nyheter som har fått statistiken sammanställd av Brottsförebyggande rådet. Datan avser polisregion Öst och enligt poliskommissarie Klas Ottosson i Jönköping beror ökningen på en växande ”medvetenhet” i samhället om åsiktsbrottet.

Enligt Ottosson är det ofta skadegörelse som anmäls och det kan då handla om inristade hatiska budskap – brott som tidigare bedömdes just som skadegörelse men som nu även klassas som åsiktsbrott. Också internet omnämns som en vanligt förekommande brottsplats, rapporterar Samhällsnytt.

– Det är vanligare på nätet och i sociala medier och det finns aktiva grupper som tittar efter detta och gör anmälningar till oss, förklarar Ottosson för SVT.

Rubriceringen ”hets mot folkgrupp” innefattar att sprida uttalanden som kan anses hota eller vara nedsättande mot människor, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

– Skadegörelsen är svårare att utreda. Brottsligheten på nätet är lättare med bevis, säger Ottosson.

Flera alternativmedier har återkommande rapporterat om hur en vänsteraktivist med sin organisation Näthatsgranskaren, har jagat främst svenska pensionärer som uttryckt invandringskritiska åsikter på nätet. 2019 blev ett rekordår för Näthatsgranskaren stoltserade med hela 1 400-1 500 anmälningar, skriver Samhällsnytt.

Aftonbladet: Strax innan lunch på måndagen har en person hittats ihjälskjuten i en bil på Lidingö.

– Jag hörde tre skottsalvor från ett automatvapen, säger ett vittne till Aftonbladet.

Och just nu pågår en omfattande polisinsats för att få fast gärningsmännen.

– Det är ett jävla pådrag, säger en person som är på Lidingö som nättidningen Nyheter Idag talat med och fortsätter:

– Det är en polishelikopter i luften och polisens insatsstyrka har spärrat av vägen ut från Lidingö. Man kontrollerar varje bil som åker ut. Alldeles nyss satte man upp ytterligare en avspärrning där man kontrollerar bilar inne på Lidingö, på Södra Kungsvägen vid Elonbutiken.

Senaste