söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Nytt åtal mot Greta Thunberg väckt – lydde inte polisens order

Klimatextremisten Greta Thunberg åtalas igen – denna gång för ohörsamhet mot ordningsmakten då hon vägrat att lyda polisorder vid en klimataktion tidigare i år. Själva demonstrationen som Thunberg deltog i saknade dessutom tillstånd.

Greta Thunberg fick lyftas bort av polisen efter en klimataktion i Oljehamnen i Malmö under sommaren – bara ett par timmar efter att hon dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten av Malmö tingsrätt. Nu misstänks Thunberg för ohörsamhet mot ordningsmakten för aktionen vid Oljehamnen, där hon bland annat blockerade trafiken.

– Demonstrationen saknade tillstånd och den medförde att biltrafiken blockerades. Kvinnan vägrade att lyda polisens befallning att lämna platsen. Brottsrubriceringen är därför ohörsamhet mot ordningsmakten, berättar extra åklagare Isabel Ekberg.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att Greta Thunberg stört allmän ordning, deltagit i en folksamling utan tillstånd samt blockerat vägen för fordonstrafik. Rättegången kommer preliminärt att äga rum den 27 september.

Tidigare dömd

I somras dömdes Greta Thunberg för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha blockerat trafiken vid Oljehamnen i Malmö den 19 juni i år. Syftet var enligt Thunberg att stoppa oljetankbilar, men i rätten argumenterade hon för att vi befinner oss i ett ”klimatmässigt nödläge” och att aktionen därför var rättfärdigad. Hon förnekade brott, men erkände samtidigt att hon och hennes kamrater ”valde att stoppa oljetankbilar”.

När polisen kom till demonstrationsplatsen uppmanade de aktivisterna att flytta demonstrationen till en närliggande gräsmatta, men Greta Thunberg vägrade och fick därför bäras bort av polisen. Ytterligare tre personer åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med aktionen.

Senaste