måndag, 15 april, 2024
måndag, april 15, 2024

Oktobermätning: M och SD ökar – L sjunker till fyra procent

Liberalerna sjunker i opinionen och får 4 procent avrundat uppåt i den senaste mätningen från DN/Ipsos. Moderaterna ökar med hela två procentenheter, vilket betyder att M och SD är jämnstora. Miljöpartiet går det dock sämre för.

Den 14 oktober presenterades Tidöavtalet, som togs fram av SD, M, KD och L. De flesta intervjuer som DN/Ipsos gjort i oktober månad skedde efter att Tidöavtalet presenterats, och därför ger mätningen en första indikation på hur avtalet har mottagits bland väljarna.

Det ser ut som att Liberalerna är månadens stora förlorare, då partiet får fyra procent avrundat uppåt i mätningen. I valet 2022 fick partiet 4,6 procent av stödet. Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, tror sig ha en förklaring till det minskade stödet.

– Skälet är troligen de reservationer som Liberalernas väljare har och har haft emot samarbete med Sverigedemokraterna, säger han till Dagens Nyheter.

Källebring säger även att Liberalerna har tappat en del väljare netto till Moderaterna, vilket han tolkar som att stödröstare återvänder till det parti de egentligen tycker bäst om.

Bakåt för MP, framåt för SD

Ett annat parti som skulle ha svårt att klara riksdagsspärren om det vore val idag är Miljöpartiet. Partiet får 4 procent avrundat uppåt, och på Ipsos tror man att tappet beror på stödröstande väljare som återvänder till Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna ökar något i opinionen, och ligger på 21,0 procent. I riksdagsvalet fick partiet 20,5 procent. I och med att Moderaterna ökar med hela 2 procentenheter är de två partierna numera jämnstora.

Pessimistisk väljarkår

Den nya regeringen har inte hunnit få någon effekt på väljarnas framtidstro, enligt DN/Ipsos – nästan sex av tio anser fortfarande att Sverige går åt fel håll. Dessutom är långt färre än en av tio optimistiska, och Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring säger att det historiskt sett är ”extrema siffror”.

Majoritetsförhållandena mellan blocken motsvarar ungefär valresultatet, med en viss övervikt för regeringssidan.

Senaste