söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Omfattande skattehöjningar vid årsskiftet

Efter många år av massinvandring – 2020 höjs kommunalskatterna och når en ny rekordnivå: 32,3 procent. Men trots det tvingas 4 av 5 kommuner även dra ned på välfärden.

61 kommuner höjer skatten vid årsskiftet, vilket gör att den genomsnittliga kommunalskatten 2020 kommer landa på 32,3 procent – den högsta nivån någonsin i Sveriges historia. 1950 var kommunalskatten under 10 procent. Allra mest höjs skatten i Ödeshög där kommunalskatt och regionskatt totalt ökar med 1:85 kronor.

Till detta kommer sociala avgifter och statlig skatt och när nettolönen väl ska handlas för tillkommer även moms och andra konsumtionsskatter.

Bakgrunden till skattehöjningarna är den kommunal välfärdskris som många år av omfattande invandring från tredje världen har orsakat. Och trots de ökade skatterna så tvingas fyra av fem kommuner även dra ned på välfärden nästa år, eftersom de nyanlända konsumerar mycket välfärd men har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Det finns ingen efterfrågan på utrikesfödda analfabeter, förklarade Annicka Carlsson från Arbetsförmedlingen i Filipstad, för SVT:s ”Uppdrag granskning” tidigare under hösten.

Bilden från Filipstad går igen i kommuner över hela landet.

– Vi har varit generösa och tagit emot många nyanlända, men i grunden så är det också ett demografiskt problem, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson till SVT.

Senaste