fredag, 24 maj, 2024
fredag, maj 24, 2024

Öppet revolutionärt kommunistiskt möte i ABF-huset – socialdemokratiska ABF vägrar svara på frågor

Den kommunistiska organisationen Revolution ska den 3 maj hålla ett möte i skattefinansierade och socialdemokratiskt kopplade ABF-huset i Malmö. I Revolutions inbjudan frågar de om man är kommunist och intresserad av ”att göra revolution mot det kapitalistiska systemet” och skriver vidare att det ska vara ett möte om ”klasskamp, revolution och kommunism”. När Insikt24 hör av sig till ABF i Malmös ordförande Stefan Höök påstår Höök att han inte har någon kännedom om kommunistiska Revolutions möte i ABF-huset, och säger sig även inte ha tid för någon diskussion.

På affischer runt om i Malmö har man kunnat se att den kommunistiska organisationen Revolution ska ha ett möte i ABF-huset. Med bild på den kommunistiska symbolen hammaren och skäran tillsammans med orden ”klasskamp”, ”revolution” och ”kommunism” försöker Revolution locka människor till det öppna mötet i ABF-huset den 3 maj. På Revolutions hemsida kan man läsa om mötet och där frågar de om man är kommunist eller ”nyfiken på socialism” och hur en ”revolution mot det kapitalistiska systemet” ska gå till. Det står även att man ska komma och diskutera med Revolution om hur man kan ”krossa det kapitalistiska systemet”.

Kommunistiska Revolutions affisch om mötet i ABF-huset

Insikt24 ringer upp ordförande och vice ordförande för ABF i Malmö

Stefan Höök är ordförande för ABF i Malmö. Höök är även ombudsman för LO-distriktet i Skåne och ansvarig för arbetsmarknad och näringspolitik, och sammankallar också den regionala arbetsmarknadskommittén och bemanningsgruppen. Höök har medverkat i Socialdemokraterna i Malmös podcast ”Under Päronträdet” och på Hööks Instagram beskriver han sig själv som en ”engagerad socialdemokrat”.

Insikt24 försökte flera gånger nå Stefan Höök, men svar uteblev. När vi till sist fick svar påstod Höök, trots att han är ordförande för ABF i Malmö, att han inte hade någon kännedom om det aktuella mötet i ABF-huset arrangerat av den kommunistiska organisationen Revolution. Höök sade även att han inte hade tid för någon diskussion om det kommunistiska mötet.

– Hallå, mitt namn är Mattias Dahlgren. Jag ringer angående affischen som jag sett med att Revolution ska hålla ett möte på ABF den 3 maj.

– Okej.

– Du är ordförande för ABF i Malmö, så jag undrar hur det rimmar med ABF:s värdegrund att man tillåter kommunistiska organisationer att ha möten.

– Ja, det är faktiskt ingenting som jag har någon direkt kännedom om, och för tillfället var jag tvungen att springa ut från ett möte eftersom att det här numret har jagat mig, så jag har faktiskt inte tid att ta den diskussionen just nu.

– Men du är ABF:s ordförande i Malmö.

– Det förändrar inte det faktum att jag inte har tid just nu.

– När har du tid då?

– Imorgon tidigast.

– Tidigast imorgon?

– Ja.

– Men innan det kanske du i alla fall kan kolla upp att det kommer vara ett event den 3 maj på ABF-huset i Malmö som hålls av den kommunistiska organisationen Revolution, så kan du få en större kännedom om det imorgon.

– Jag ska kika på det, så får vi ta det.

– Ja, okej tackar, då hörs vi!

– Tack hej!

Hör samtalet med ABF i Malmös ordförande Stefan Höök

Trots löften från Stefan Höök om att han vid ett senare tillfälle skulle svara på Insikt24:s frågor har han visat sig vara otillgänglig när vi flera gånger försökt nå honom. Vi kommer dock fortsätta att söka Höök i ett par dagar för att ge ABF i Malmö en chans att uttala sig om hur det rimmar med ABF:s värdegrund att en uttalat revolutionär kommunistisk organisation ska hålla ett möte i ABF:s lokal i Malmö.

När ordförande Stefan Höök visat sig vara otillgänglig valde vi att istället söka Ann-Sofie Garsén som är vice ordförande för ABF i Malmö. Garsén är även förtroendevald politiker för Socialdemokraterna, där hon sitter som ledamot i grundskolenämnden i Malmö. Tidigare har Garsén också varit valkretsombudsman för Socialdemokraterna i västra valkretsen i Skåne och jobbat som stöd åt partiets riksdagsledamöter i valkretsen. Dessutom är Garsén numera enhetschef för LO-förbundet Byggnads i Skåne, vilket gör att Garsén har ansvar för att bland annat ”säkerställa att beslut som styrelsen och förbundet med utgångspunkt från regionens mål och visioner verkställs”.

När Insikt24 ringde upp Ann-Sofie Garsén ville hon dock inte svara på några frågor om det kommunistiska mötet, utan hänvisade i stället bara till ordförande Stefan Höök.

– Hallå, mitt namn är Mattias Dahlgren. Jag ringer angående mötet som Revolution ska ha på ABF-huset i Malmö, och du är vice ordförande för ABF i Malmö, så jag tänkte höra med dig hur det rimmar med ABF:s värdegrund att en kommunistisk organisation ska ha ett möte?

– Du vet du vad, jag får hänvisa alla de här samtalen till vår ordförande.

– Jag har pratat med Stefan och han hade tyvärr inte tid, så därför tänkte jag ta det med dig.

– Okej, men jag får nog hänvisa alla samtal till Stefan Höök, vår ordförande.

– Men du är vice ordförande?

– Ja, men han är den som ansvarar för vår kommunikation.

– Stefan påstår att han inte kände till detta.

– Okej, men jag får fortfarande hänvisa alla samtal till Stefan Höök som är vår ordförande. Vi har den ordningen att vår ordförande uttalar sig om sådana här saker, så jag får hänvisa till Stefan Höök. Men tack så jättemycket för att du ringde.

– Men du känner till mötet?

– Jag får hänvisa alla samtal till Stefan Höök om frågor som rör vår kommunikation och som handlar om sådant här, vi hänvisar till vår ordförande.

– Men du kan inte svara för ABF:s värdegrund?

– Jag hänvisar alla frågor om sådana här saker till Stefan Höök, vår ordförande, det är den ordningen vi har. Du får ringa till honom helt enkelt.

– Det hörde jag, men jag tänkte på ABF:s värdegrund.

– Okej, tack hej!

– Jag tänkte på ABF:s värdegrund, vad tycker du om den?

Därefter slängde Ann-Sofie Garsén på luren.

Hör samtalet med ABF i Malmös vice ordförande Ann-Sofie Garsén

ABF i Botkyrka har nyligen varit i blåsväder och ledningen i Malmö har tidigare inte svarat på frågor

För några månader sedan uppmärksammades det hur ABF i Botkyrka tagit hjälp av bland annat gängkriminella för att, på ett medlemsmöte, kuppa bort den förra socialdemokratiska gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Anledningen var att Östlin varit med och sett till så att Botkyrka kommun stängt ner tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar som drevs av ABF, något som fick ABF:s lokale vice ordförande att bli rasande.

ABF i Malmö har tidigare valt att inte svara på journalisters frågor. När reportern Christian Peterson sökte den tidigare ombudsmannen för ABF i Malmö Åsa Sandström, ville Sandström inte svara på några frågor och i stället gick hennes sambo till attack mot Peterson och kameramannen. Peterson ställde frågor till Sandström om hur det kommer sig att vänsterextremisten Showan Shattak är verksamhetsutvecklare för ABF, med tanke på att Shattak har ett omfattande samröre med den vänsterextrema våldsorganisationen AFA och andra vänsterextrema grupperingar. Shattak har utöver det dessutom hyllat vänsterextrema terrorister. Men Sandström undvek alltså att svara på frågor. I videon som Peterson gjort behandlas även ABF i Malmös omfattande kopplingar till den vänsterextrema miljön.

Senaste