söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Ortodox präst allvarligt skottskadad i Lyon, gärningsmannen på flykt

En ortodox präst av grekisk nationalitet skottskadades på lördagseftermiddagen i Lyon. Hans tillstånd beskrivs som livshotande, och gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Polis är i detta skede osäkra gällande skyttens motiv.

En grekisk ortodox präst skadades allvarligt av skottlossning i Lyon på lördagen. Han sköts med ett avsågat hagelgevär klockan runt 16, när han höll på att stänga sin kyrka på Rue Saint-Lazare, i det 7:e arrondissementet i staden Lyon. Hans skador uppges vara livshotande. Gärningsmannen, som avlossade två skott, är på flykt. Enligt vittnen tros skytten vara en man i 40-årsåldern.

Osäkerhet gällande skyttens motiv

Enligt uppgifter till radiokanalen Europa 1 skulle offret snart lämna rollen som kyrkoherde och återvända till Grekland. Det uppges att han skulle ha haft en tvist med en av kyrkobesökarna.

Utredarna är i detta skede om osäkra på skyttens motiv. Hämnd, privat uppgörelse eller terroristattack: Ingen hypotes är utesluten just nu. Gärningsmannen söks av polisen.

Två dagar efter attacken mot basilikan i Nice

Händelsen kommer två dagar efter attacken mot basilikan Notre Dame i Nice, där tre personer dödades av en islamistisk angripare beväpnad med en kniv. Regeringen har gjort ett undantag fram till måndag för kyrkor för att fira Alla helgons dag, innan coronarestriktionerna börjar gälla.

Efter attacken i Nice tillkännagav Emmanuel Macron att man skulle utöka ”Operation Sentinel”, de soldater som patrullerar gatorna, från 3 000 till 7 000 för att skydda kultplatser och skolor. Dessutom kommer omkring 7 000 personer inom säkerhetsstyrkorna, varav hälften reservgendarmer, att mobiliseras för prefekterna på måndag för att garantera säkerheten.

Senaste