söndag, 26 maj, 2024
söndag, maj 26, 2024

Planerad koranbränning utanför Riksdagen – en hyllning till Samuel Paty

För snart en vecka sedan mördades den franske grundskoleläraren Samuel Paty av den 18-årige Abdulak Anzorov, en muslimsk tjetjen som var född i Moskva men som sedan kom till Frankrike som migrant. Den 18-årige tjetjenen halshögg den franske läraren i Allahs namn eftersom Paty hade undervisat sina elever om yttrandefrihet och då visat karikatyrer av profeten Muhammed. Anzorov skall ha agerat på instruktioner från en islamistisk moské i Parisområdet.

”Yttrandefriheten är skör”

Imorgon, då det exakt har gått en vecka sedan det brutala mordet, planeras en islamkritisk demonstration utanför riksdagshuset på Mynttorget i Stockholm. Enligt Samhällsnytt planerar arrangören att precis klockan 12.00 bränna en koran som en hyllning till Samuel Patys gärning, nämligen att stå upp för den idag hotade yttrandefriheten. Arrangören säger till Samhällsnytt att yttrandefriheten är skör och långt från så solid som vi kanske tror. För många är yttrandefriheten något abstrakt, och han menar att islam inte kan reformeras utan blod, inte heller integreras utan blod. Islam måste helt enkelt stoppas, säger arrangören.

Andra islamkritiska demonstrationen utanför riksdagen på kort tid

Enligt Samhällsnytt är morgondagens planerade koranbränning anordnad av samme arrangör som så sent som i slutet av september anordnade en liknande islamkritisk demonstration, men där koranen inte brann utan istället fick agera fotboll. Arrangören, som Samhällsnytt låtit vara anonym eftersom denne fruktar för sin egen säkerhet, hämtades efter den så kallade ”koranfotbollen” av polis och misstänktes för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”, men bara några dagar senare lades förundersökningen ner.

”Koranfotboll” och koranbränning – ny trend i Sverige

Det var i slutet av augusti som Rasmus Paludan, ledare för det danska islamkritiska partiet Stram kurs för första gången introducerade islamkritiska koranbränningar och ”koranfotboll” i Sverige. Även om mainstreammedier och det politiska etablissemanget unisont har fördömt dessa aktioner, så har detta ändå resulterat i att koranbränning och även koranfotboll har blivit lite av en trend i Sverige. På sociala medier dyker det då och då upp videoklipp där privatpersoner genomför sina egna små islamkritiska demonstrationer på sina egna tomter eller på sina balkonger, inte sällan med en brinnande koran i förgrunden.

Senaste