Free Porn
xbporn
lördag, 5 oktober, 2024
lördag, oktober 5, 2024

Polischefen Malin Axelsson döms för dataintrång efter att ha hjälpt kriminelle Mattias Aslan

Polischefen Malin Axelsson dömdes nyligen för femton fall av dataintrång efter att ha gjort olovliga slagningar och läckt sekretessbelagd information till kriminelle Mattias Aslan, en person Axelsson också haft en intim relation med. Axelsson har bland annat sett till så att förundersökningar lagts ned när Aslan varit misstänkt för brott. Aslan har täta kopplingar till den gängkriminella så kallade M-falangen i Tynnered i Göteborg och är även dömd för gängrelaterad brottslighet.

Insikt24 har tidigare rapporterat om åtalet gällande dataintrång mot polisinspektören och gruppchefen Malin Axelsson efter att hon gjort olovliga slagningar och läckt sekretessbelagd information till den kriminelle och gängkopplade Mattias Aslan. Axelsson har haft en intim relation med Aslan, vilket ska ha varit orsaken till att hon utnyttjat sin ställning som polis. Misstankar fanns om att Axelsson ska ha gjort minst 52 slagningar om Aslan och hans släktingar för att sedan läcka information till Aslan som varit sekretessbelagda, något som kunnat upptäckas via kontroll ur centrala säkerhetsloggen. Axelsson har även varit med och sett till så att förundersökningar mot Aslan lagts ned, bland annat när Aslan varit misstänkt för rattfylleri, ringa narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, samt vapenbrott. Nu har domen kommit och Malin Axelsson fälldes för 15 fall av dataintrång.

Läs även: Polischefen Malin Axelsson hade en relation med och hjälpte kriminelle Mattias Aslan – Insikt24 går igenom fallet

Mattias Aslans kriminalitet

Mattias Aslan har åtalats och stått inför rätta vid flera tillfällen för olika brott. Första gången gällde det narkotikabrott, där han vid två tillfällen upptäcktes inneha kokain, vilket resulterade i en villkorlig dom med samhällstjänst i 40 timmar.

En mer anmärkningsvärd dom var när den så kallade Vermahmood (M-falangen) i Tynnered i Göteborg planerade att mörda fyra medlemmar från Goulara-falangen (G-falangen) från samma område. Åtta ledande medlemmar från M-falangen dömdes för sin inblandning i händelsen av Göteborgs tingsrätt. Domen omfattade flera år av fängelsestraff för förberedelse till mord, rån, grovt narkotikabrott och vapenbrott. Under samma dom behandlades också en incident där två personer utsattes för utpressning och rån av M-falangen, varvid 250 000 kronor från en av de rånade personernas överfördes till Mattias Aslans konto. Tingsrätten fann att dessa överföringar syftade till att dölja pengarnas kriminella ursprung och att främja annans brottsliga vinning. Aslan dömdes för grovt penningtvättsbrott och fick en villkorlig dom samt dagsböter som påföljd. Domen överklagades senare till hovrätten som vald att fastslå tingsrättens dom vad gällde Aslans gärning.

Mattias Aslan har även blivit avslagen från att ansöka om tillstånd att inneha skjutvapen, något som polisen motiverade med hans kopplingar till gängkriminalitet med dels M-falangen, men även Hells Angels. Trots Aslans överklagande av beslutet avslogs det av förvaltningsrätten som ansåg att hans sociala cirkel och kontakter var olämpliga för vapeninnehav och att det fanns risk för missbruk av vapnen.

Mattias Aslan. Foto: Privat

Malin Axelsson och Mattias Aslans relation

Det första dokumenterade tillfället som polisinspektör Malin Axelsson och kriminelle Mattias Aslan stötte på varandra var 2020 när Axelsson agerade förhörsledare vid ett förhör med Aslan den 14 augusti. Det var Aslan själv som kontaktade Axelsson för att få delta i förhöret. Ett tag senare kommunicerar en polis i Region Väst Grova Brott, som har erfarenhet av ärenden relaterade till Tynnered och M-falangen, med Malin Axelsson främst via e-post. Under två tillfällen, den 1 februari 2021 och den 25 januari 2022, diskuterade de båda poliserna Mattias Aslan. I ett av e-postmeddelandena, där Axelsson bland annat nämnde att hon kallats som vittne, skrev hon till sin kollega att hon personligen trodde att Aslan blivit lurad av andra kriminella i ärendet. Dock påstod Axelsson att hon inte skulle uttrycka detta om hon kallas som vittne, eftersom detta bara var hennes åsikter utan konkreta belägg. Axelsson föredrar i dessa meddelanden att använda smileys och ett mer informellt språk när hon skriver om Aslan.

Malin Axelsson skriver ett mejl till sin kollega om Mattias Aslan.

I förundersökningen finns det flera händelser där det observerats att Malin Axelsson och Mattias Aslan träffas i olika sammanhang. Bland annat när Axelsson och Aslan träffades på Horsikagatan i Mölndal nära en grusparkering. Enligt en informant observerades de i skogen där Axelsson och Aslan ”vandrade fram och tillbaka” och det ”verkade som om de letade efter något”. En annan händelse som ansågs vara av större vikt i förundersökningen var när Axelsson och Aslan träffades på ett hotellrum på Arken Hotel & Art Garden Spa den 13 oktober 2021. De möttes på rum 216 runt 12:30 och enligt dokumentationen ”hördes kyssar och sedan tydliga ljud som indikerade samlag från det aktuella rummet”. Det hördes också att Axelsson och Aslan pratade med varandra, följt av samlagsljud, vilket pågick i över tre timmar. Klockan 15:47 lämnade Aslan rummet och sex minuter senare lämnade även Axelsson, som sedan blev igenkänd av personalen i receptionen när hon lämnade tillbaka rumsnyckeln. Enligt dokumentationen uppgav Axelsson att hennes barn hade fått krupp hemma och att hon därför var tvungen att lämna, vilket möjliggjorde en återbetalning av rummet.

Första gången Malin Axelsson, via sin tjänstetelefon, hade kontakt med Mattias Aslan var den 20 september 2021, vilket var en månad innan Axelsson själv i en intervju med säkerhetsavdelningen påstod att de inlett en relation. Detta samtal varade i tre minuter och 34 sekunder via WhatsApp. Både Aslan och Axelsson har använt sig av olika alias på olika meddelandetjänster. Aslan har använt sig av aliaset Anna A på WhatsApp och Telegram och användarnamnet ”Seamaster666” på Wickr, medan Axelsson använt ”Twinkleblueeye” på Wickr.

Kärleksfulla meddelanden mellan Malin Axelsson och Mattias Aslan finns delvis dokumenterade i förundersökningen. Forensiska analysprogram har lyckats återskapa delar av vissa meddelanden, medan andra meddelanden kan ses i sin helhet. Den 29 oktober 2021 beskrev Axelsson på ett skämtsamt sätt för Aslan, efter ett telefonsamtal, hur ”livsfarligt” det är att potentiellt bli upptäckt av sin partner, som hon är otrogen mot. Axelsson skrev ”om du märkte att jag blev lite tyst var det för att jag kom på att sambon laddade några kameror i köket och så såg jag inte var han var” Därefter fortsatte Axlesson med att skriva ”tänkte om han var inne och tittade/lyssnade på vad jag sa”, och lade sedan till två skrattande smileys.

En del av konversationen mellan Malin Axelsson och Mattias Aslan.

Förhören med Malin Axelsson

De första förhören med polisinspektör Malin Axelsson hölls den 27 september 2022. Under förhöret hävdade Axelsson att slagningar hon gjort varit relaterade till samverkansmöten med olika myndigheter, såsom Kriminalvården, Skatteverket och Kronofogden. Hon antydde att dessa myndigheter hade begärt information om Mattias Aslan och hans släkt, vilket skulle ha motiverat hennes slagningar på honom. Trots detta stöder inte protokoll och förmedlade personurval Axelssons förklaring. När Axelsson konfronterades med misstankar om dataintrång kunde hon inte klart minnas de specifika omständigheterna kring sina sökningar, som hade utförts både under kvällar och semestertider.

Under förhöret förnekade också Malin Axelsson, vid upprepade tillfällen, att hon skulle haft någon intim relation med Mattias Aslan. När hon konfronterades med påståendet att de hade delat hotellrum på Arken Spa förnekade hon detta och började ställa motfrågor till förundersökningsledaren om vem som skulle ha observerat dem på hotellet. Senare i förhöret bröt Malin Axelsson ihop när hon berättade om den stora mängden arbete hon utfört på kvällar, fritid och semestrar samt alla sökningar hon hade gjort på kvällstid efter att hon lagt barnen. Axelsson började gråta och svära och kände sig överväldigad av kritiken. Hon hävdade att hon hade varit väldigt omtyckt som polis och att hennes chefer hade uppskattat hennes arbete. Därutöver påstod Axelsson att påståendena om att hon skulle haft en intim relation med Aslan var en häxjakt mot henne och att någon försökt förstöra hennes liv, något som ska ha varit anledningen till att hon sade upp sig. Slutligen erkände Axelsson att hon hade träffat Aslan av andra skäl, men ville inte utveckla detta närmare.

Påföljden för Malin Axelsson

Tingsrätten skriver i sin motivering till påföljden för Malin Axelsson att hon sedan tidigare inte förekommer något relevant i belastningsregistret som påverkar påföljden. Enligt Kriminalvårdens utlåtande har Axelsson inte svarat på kallelser, vilket har hindrat Kriminalvården från att bedöma hennes sociala och personliga förhållanden. Som ett resultat har möjligheten att bedöma hennes lämplighet för en frivårdande påföljd inte kunnat fastställas.

Under sin anställning som polis hade Malin Axelsson tillgång till polisens IT-system där känsliga uppgifter förvarades. Hon hade ett ansvar att använda systemet ansvarsfullt och i enlighet med arbetsgivarens riktlinjer och lagar. Rätten ansåg att hennes handlingar, med tanke på den skadliga effekten på förtroendet och systemet, var särskilt allvarliga och att hon agerade avsiktligt. Tingsrätten gjorde bedömningen att det samlade straffvärdet motsvarade tre månaders fängelse. Dock finns det, enligt tingsrätten, inga indikationer på att hon kommer begå fler brott i framtiden, vilket gör det möjligt att påföljden kan bli en villkorlig dom tillsammans med dagsböter, något som också blev fallet. Antalet dagsböter bestämdes till 60 och storleken på varje bot sattes till 490 kronor, med hänsyn till både brottets allvar och Axelssons ekonomiska situation. Sammanfattningsvis blev påföljden villkorlig dom och dagsböter på 29 400 kronor för Malin Axelsson.

Senaste