test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Poliser med automatvapen skall patrullera i Stockholm

Terrorhotet mot julhandeln i Stockholm menas vara så stort att polisen har startat en specialinsats där insatspoliser beväpnade med förstärkningsvapen, det vill säga automatvapen, skall finnas på plats varje dag i citykärnan – allt för att snabbt kunna nedkämpa muslimska terrorister i färd med att massakrera svenskar. Enligt uppgifter till Expressen skall flera varuhus, centrala gator och platser vara prioriterade i insatsen.

Under insatsen, som fått det passande namnet ”Tomten”, kommer Stockholmspolisen att ha flera polispatruller som under de kommande veckorna skall vara utstationerade i centrala Stockholm med syftet att kunna avvärja terrordåd genom att snabbt oskadliggöra terrorister erfar Expressen. Tanken är att poliserna, som kommer vara beväpnade med automatvapen, enbart skall vara beredda på att agera mot potentiella terrorhot och att detta skall vara deras enda uppdrag under specialinsatsen.

Poliserna har fått instruktioner om att vara mentalt förberedda på det ”värsta tänkbara” samt att ha förstärkningsutrustning i form av automatvapen och tung skyddsutrustning. Bland platserna som pekas ut som specifikt troliga för nya terrordåd nämns Drottninggatan som 2017 utsattes för ett terrordåd när Rakhmat Akilov körde en stulen lastbil längs gågatan och dödade fem personer och skadade 15. Även Västerlånggatan i Gamla stan, varuhusen NK och Åhléns, synagogan och katolska kyrkan, Centralstationen och Kungliga slottet pekas ut som troliga platser för terrorattentat.

– Vi har en förstärkt närvaro i julhandeln med beredskap att agera vid behov. Det har vi haft tidigare år också och den ökade närvaron nu beror inte på en känd eller förändrad hotbild, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisen till Expressen.

Exakt var poliserna kommer vara utplacerade är av taktiska skäl hemligt.

Terrordåd planeras enligt uppgifter

Enligt Sydsvenskan har polisen fått detaljerad information om ett befarat terrordåd som planeras mot Sverige. Säkerhetspolisen har under en längre tid bedömt att det finns ett förhöjt terrorhot inom landet. På en femgradig skala betyder ett förhöjt hot en trea, enligt Säpos bedömning.

”Det främsta terrorhotet mot Sverige kommer under 2020 sannolikt från islamistiskt- och högerextremistiskt motiverad terrorism. Ett fåtal islamistiska respektive högerextremistiskt motiverade individer kommer möjligen utveckla både avsikt och förmåga att utföra terrorattentat mot mål i Sverige”, konstaterade Säpo i samband med den senaste bedömningen.

Om hotnivån ökar till en fyra handlar det om ett ”högt hot” och en femma innebär ”mycket högt hot. Nivån under en trea innebär att Säpo anser att det finns ett ”begränsat hot” och en etta definieras som ”inget identifierat hot”.

Senaste