söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Populära barnprogrammet Greta Gris introducerar samkönat par

Nu får det populära barnprogrammet Greta Gris programmets första samkönade par. Detta efter en namninsamling i USA där över 24 000 personer krävde homosexuella inslag i barnprogrammet.

I barnprogrammet Greta Gris, på engelska Peppa Pig, introduceras seriens första samkönade par – där en liten isbjörn visar en bild på sina två mammor. ”En mamma är läkare och en mamma lagar spagetti”, förklarar isbjörnen Penny i programmet.

Greta Gris vänder sig till barn över tre år, och är ett av världens mest populära barnprogram. Barnserien sänds i hela 180 länder och översätts till 40 språk.

Den kristna tidningen Världen idag skriver att allt fler barnprogram försöker att etablera en hbtq-positiv syn på familj och samhälle, och pekar framför allt ut Disney. I den nya filmen om Toy Story-karaktären Buzz Lightyear inkluderas en kyss mellan ett homosexuellt par, och i serien Baymax köper en transperson bindor.

Världen idag skriver att det även riktas kritik mot agendasättandet, och lyfter fram den kristna youtubern Allie Beth Stuckey som nyligen berörde ämnet i en av sina videor.

– När kristna försöker påverka läroplanen, lagen eller policyer anklagas de för att vara auktoritära och att tvinga sin tro på andra människor. Men när sekulära och progressiva gör samma sak med hjälp av varje tillgänglig form av underhållning och kulturell megafon som finns så anses det vara underbart, neutralt och moraliskt rätt, säger Stuckey.

Dragqueens berättar sagor för barn.

Den kristna tidningen ger även exempel på barnböcker med hbtq-tema. Via förskolor och bibliotek kan barn läsa boken ”Jag är Tintin och Elsa: både en pojke, en flicka eller mittemellan” samt ”Jag är Linus en pojke med snippa”. Sedan ett par år tillbaka turnerar även produktionen ”Bland drakar och dragqueens” runt i hela landet, där dragqueens berättar sagor för barn på bland annat bibliotek.

Senaste