söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Rättegång inleds mot Eskil Erlandsson: ”Har åkomma så jag måste sitta bredbent”

Eskil Erlandsson, centerpartist och före detta landsbygdsminister, står åtalad för tre fall av sexuellt ofredande. Det rör sig om flera politikerkollegor som anklagat Erlandsson för att ha tagit dem på låren. På måndag inleds rättegången.

Erlandsson hävdar att han är oskyldig till sexuella ofredanden, men att han kan ha kommit åt kvinnornas lår av misstag då han säger sig ha en ”fysisk åkomma” som gör att han måste sitta bredbent och röra sina fingrar, som ofta är stela.

Chefsåklagare är Lena Kastlund, och till Ekot säger hon att det troliga är att den tidigare ministern döms till bötesstraff om han fälls på samtliga punkter.

Eskil Erlandsson gjorde sig känd då han i en debatt i riksdagen 2008 uttryckte sig detaljerat i frågan om tidelag, något som ledde till flera ifrågasättanden i media. Ministern frågade sig i debatten ”om det är och ska vara lagligt att på ett kön stryka på något som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott för att låta denna hund slicka av det som är påstruket från könet”.

Senaste