onsdag, 4 december, 2024
onsdag, december 4, 2024

Regeringen förbereder för matransonering

Sverige är starkt beroende av omvärlden för sin matförsörjning, vilket är en risk i kristider. Dessutom kan frukt och grönt ta slut på grund av brist på utländsk arbetskraft och ovilja bland Sveriges arbetslösa att utföra den typen av jobb. "Vi skulle kunna säga att varje medborgare bara får köpa två liter mjölk i veckan", säger statssekreterare Per Callenberg.

I tysthet har regeringen börjat förbereda Sverige på matransonering, rapporterar SvD. Eftersom Sverige nu för tiden är starkt beroende av omvärlden för import av livsmedel så kan det uppstå brist på matvaror som en konsekvens av coronakrisen. Coop, Hemköp, Willys och Ica är involverade i samtalen och det finns lagstiftning på plats som gör att regeringen kan införa restriktioner för hur mycket av olika matvaror som varje medborgare har rätt att handla.

– Vi skulle kunna säga att varje medborgare bara får köpa två liter mjölk i veckan, säger statssekreterare Per Callenberg.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson menar att livsmedelsbutikerna nu är att betrakta som “samhällsbärande”.

– Vi måste ha en kedja med primärproduktion, transporter och butiker om vi ska klara livsmedelsförsörjningen i hela Sverige, säger hon till SvD.

Näringsdepartementet har kartlagt situationen och bedömer att frukt och grönsaker löper störst risk att ta slut. Detta på grund av svårigheten att få hit arbetskraft samtidigt som arbetslösa invånare i Sverige är ointresserade av denna typ av låglönejobb.

– Vi måste hitta ett smörjmedel för att få arbetslösa i Sverige att ta jobben. Vi har sänkt kraven för a-kassan till tre månader. Räcker det för att fler ska ta jordbruksjobb? Det är sånt vi tittar på nu, säger Jennie Nilsson.

Nedmonteringen av svensk krisberedskap
Sverige är idag endast självförsörjande på tre livsmedel, rapporterar Supermiljöbloggen. ”Vi producerar spannmål, morötter och socker så vi klarar oss, men inte ens potatisen skulle räcka om gränserna stängdes. Precis som med beredskapen i stort har nedmonteringen gått fort. På 1980-talet var Sverige 100 procent självförsörjande på alla viktiga baslivsmedel. Nu är siffran nere på under 50 procent, och istället importeras drygt 50 procent av allt vi äter.”

Senaste