söndag, 16 mars, 2025
söndag, mars 16, 2025

Richard Jomshof avgår som justitieutskottets ordförande i protest mot förslaget om skärpt vapenlagstiftning

Efter att Tidöpartierna gemensamt kommit med förslaget om att skärpa vapenlagstiftningen och ”begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen såsom AR-15” väljer Sverigedemokraternas toppolitiker Richard Jomshof att avgå som justitieutskottets ordförande i riksdagen. Jomshof är en av många inom SD som framfört kritik mot förslaget och det är med anledning av den framförda kritiken och för att han "inte är villig att lotsa igenom ett omarbetat förslag i justitieutskottet” som han nu väljer att lämna ordförandeposten.

Insikt24 har tidigare rapporterat om att Tidöpartierna ansåg att den brutala skolskjutningen i Örebro aktualiserade ”flera centrala frågor om vapenlagstiftningen”. Tidöpartierna valde därför att lämna ett besked, via ett pressmeddelande, om att de ”kommer gå vidare med förslag om att förtydliga reglerna för lämplighetsprövning och begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen såsom AR-15”. Förutom det vill Tidöpartierna ge Polismyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att ”stärka och utveckla arbetet med anmälan av personer som av medicinska skäl är olämpliga att inneha skjutvapen”.

Tidöpartiernas ledare. Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Förslaget har dock bemötts av stark kritik, framför allt inom Sverigedemokraterna där exempelvis 24 av 27 partidistrikt ställer sig kritiska till partiets ställningstagande i frågan. Även flera riksdagsledamöter från SD är emot förslaget, bland annat riksdagsledamoten Adam Marttinen som uttalat sig om att han är ”starkt kritisk till att förbjuda vapentyper som i sig inte utgör något problem”, samtidigt som han beskrivit hur förslaget ”saknar intern förankring” bland Tidöpartierna. En annan riksdagsledamot från Sverigedemokraterna som uttalat sig kritiskt till förslaget är Tobias Andersson som, i ett inlägg på plattformen X, skrivit att regeringen ”forcerar fram regleringar av AR-vapen trots att psykot i Örebro (enligt Expressen) brukade andra vapen” och även betonat att han ”inte står bakom detta”, vilket han också ska ha framfört internt. I kommentarsfältet fick Andersson även medhåll av SD-kollegan Jessica Stegrud som skrev ”nej och varför fatta beslut innan alla fakta finns på bordet?”. Även SD-ledamoten Katja Nyberg har uttalat sig om att hon är emot förslaget om skärpt vapenlagstiftning då hon anser att ”det är viktigt att vi inte låter en psykiskt instabil persons handlingar leda till onödiga inskränkningar för laglydiga jägare”.

Läs mer: Flera SD-toppar kritiserar Tidöregeringens förslag om att skärpa vapenlagstiftningen

Även Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof har tidigare skrivit ett mer djupgående inlägg på X, där han kommenterade det kritiserade förslaget. Jomshof inledde sitt inlägg med att beskriva att han har ”full förståelse” för att det reageras känslomässigt efter den brutala skolskjutningen i Örebro. Samtidigt poängterade Jomshof att ”förhastade ställningstaganden i en sådan situation aldrig är bra” och förklarade även att det är naivt att ”tro att man löser något problem genom att, som i det här fallet, verka för ett förbud av en viss vapentyp, som dessutom inte användes vid masskjutningen”. Därefter konstaterade Jomshof att ”ställningstagandet saknar intern förankring i våra respektive partier, inte minst i Sverigedemokraterna”. Jomshof menar att det i själva verket är ”en förkrossande majoritet i Sverigedemokraterna som inte delar det framförda ställningstagandet” och att han har svårt att tänka sig ”att det kommer att stanna vid detta”. SD-toppen betonade även att det är viktigt att ”respektera och följa de formella beslutsvägar våra medlemmar har beslutat om på partiets landsdagar”.

Läs mer: En stor majoritet inom SD är emot skärpt vapenlagstiftning

I ett nytt inlägg på X på måndagskvällen meddelade också Richard Jomshof att han avgår som justitieutskottets ordförande i riksdagen. Jomshof beskriver i inlägget att han ”är en av dem som har framfört tydlig kritik mot beslutet att överpröva ställningstagandet gällande vissa halvautomatiska vapen”. Jomshof förtydligar sedan att hans kritik primärt handlar om att ”det är ett förhastat och känslomässigt beslut som saknar förankring i våra respektive partier”. Vidare beskriver Jomshof att det ägt rum ”en lång och saklig debatt” på Sverigedemokraternas partistyrelsemöte, där ”alla har haft möjlighet att framföra våra respektive åsikter”. Det är i samband med den diskussionen som SD-toppen ska ha meddelat att han ”med anledning av den framförda kritiken” och för att han ”inte är villig att lotsa igenom ett omarbetat förslag i justitieutskottet” tog beslutet om att lämna sin ordförandepost i justitieutskottet.

Kort efter Richard Jomshofs besked meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Henrik Vinge, som är vice partiordförande, tar över som justitieutskottets ordförande. Vinge är en av de som tydligt ställt sig bakom Tidöpartiernas förslag om att skärpa vapenlagstiftningen, något han bland annat utvecklat i en intervju med mediekanalen Riks. Enligt uppgifter ska Vinge även ha varit en av de mest drivande för att få igenom det kritiserade förslaget. Åkesson har uttalat sig om att han haft ett bra samtal med Richard Jomshof och att avgången skedde ”100 procent i samförstånd”. I en intervju med TT beskriver även Åkesson hur han tycker att ”det är ganska naturligt ändå att man tar konsekvenserna av att man inte vill företräda partiets politik på det område där man är ansvarig, som i detta fall justitieutskottet”.

Läs även: Kritik haglar mot SD-ledningens senaste ageranden

Senaste