söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Riksdagsmajoritet mot illegalas rätt att få arbetstillstånd

Sedan 2008 är det möjligt för asylsökande som fått avslag på sin ansökan att återfödas som arbetskraftsinvandrare och försöka stanna i Sverige genom arbetstillstånd. Men nu hotas det så kallade ”spårbytet” av att M och KD bytt fot i frågan.

Det var den borgerliga regeringen som tillsammans med Miljöpartiet 2008 införde det så kallade ”spårbytet”. Det innebär att en person som söker asyl men får avslag istället för att lämna Sverige kan stanna och söka arbetstillstånd.

Men efter att Moderaterna och Kristdemokraterna ändrat sin hållning i frågan finns nu en majoritet i riksdagen mot ”spårbytet”.

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesman Hans Eklind säger till Sveriges radio att ”spårbytet används som ett sätt att kringgå … utvisningsbeslut”. Hans kollega inom Moderaterna, Maria Malmer Stenergard, säger till statsradion att ”spårbytet” skapat en ”otydlighet kring det svenska migrationsregelverket, där det inte är tydligt hur asylspåret skiljer sig från övriga spår”.

Även Liberalerna är intresserade av att på något sätt strama åt arbetskraftsinvandringen. C, V och MP vill behålla nuvarande regler medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna varit emot ”spårbytet” hela tiden.

Senaste