test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Ryska Norra flottan förbereder stationering av överljudsmissilen Kinzhal

Utbildning av personal och uppbyggnad av infrastruktur för det nya vapnet inleds 2021, uppger ryska militära företrädare.

Ett principbeslut om att stationera Kinzhal i den Norra flottan har fattats och förberedelser pågår nu, säger försvarsdepartementets företrädare till tidningen Izvestia.

Källorna avslöjar inte när den nya infrastrukturen planeras vara i drift.

Att den nya missilen sannolikt skulle finnas i regionen har varit känt sedan chefen för generalstaben i försvarsmakten, Valery Gerasimov, i december 2019 träffade 150 militärattachéer från utländska diplomatiska beskickningar.

Gerasimov berättade då för sina utländska gäster att ”ett nätverk av flygplatser är under konstruktion, som kommer att ge en utökad geografiskt täckning för användning av detta [missil] system”, vilket antyder att det skulle kunna användas i de nya flygfält som för närvarande byggs i Arktis.

Ryssland expanderar befintliga baser och bygger nya landningsbanor på minst fem platser i norr, inklusive Rogachevo på Novaja Zemlya, Nagurskoye på Franz Josefs Land, Sredniy på Severnaya Zemlya, Kotelny på Nya Sibiriska öarna och på Wrangelön

MiG-31 stridsflygplan används som bärare av Kinzhal, och de flygplan som för närvarande är baserade nära Monchegorsk, Kola halvön, skulle kunna användas, rapporterar Izvestia.

Det finns enligt uppgift också planer på att inrätta en ny flygbas i området.

Kinzhal visades först för allmänheten av president Vladimir Putin i hans tal till nationen i mars 2018.

Det nya missilsystemet är en luftburen version av den landbaserade ballistiska kortdistansroboten Iskander. Placeringen av en sådan missil på ett flygplan ger det dock en farligare strategisk potential.

Till skillnad från kryssningsmissiler som avfyrats från ett flygplan, är Kinzhal ballistisk. Liksom andra ballistiska missiler som avfyrats från silor eller ubåtar, går ballistiska missiler via rymden och med överljudshastighet.

Första provskjutningen av Kinzhal ägde rum över Barents hav i november 2019. Då uppnådde missilen enligt uppgift Mach 10, tio gånger ljudets hastighet. Missilen kan bära både konventionella och nukleära stridsspetsar. Den tros ha en räckvidd på upp till 200 mil och kommer att utgöra en helt ny militär utmaning för Rysslands grannländer i Arktis.

Senaste