test
onsdag, 19 juni, 2024
onsdag, juni 19, 2024

Ryssar uppmanas att inte dricka alkohol under 2 månader för att göra Sputnikvaccinet effektivt

Ryssarna är upprörda över hälsomyndigheternas varning. De sade att personer som fick Covid-19-vaccin bör avstå från att dricka alkohol under veckorna före och efter deras injektion, rapporterade Reuters på onsdagen.

Anna Popova, ansvarig för konsumenthälsokontroller i Ryssland, gick ut i nationell radio i tisdags för att säga för medborgarna att de inte bör dricka under de två veckorna innan deras första injektion av Sputnik V-vaccinet. Vaccinerade människor bör också vara nyktra i ytterligare sex veckor efter det för att säkerställa ett starkt immunsvar, tillade hon. Det är 21 dagar mellan de två injektionerna av Sputnik.

”Jag tror att ge upp alkohol, särskilt under jul och nyår, skulle vara mer smärtsamt för kroppen än vaccinet (och dess biverkningar) och dess förmodade fördelar”, sade Elena Kriven, en Moskvabo, till Reuters.

Experter är oense om rådet

Ryska och amerikanska vaccinexperter sade dock att Popovas råd var för extremt. Alexander Gintsburg, skaparen av det ryska vaccinet, tweetade på Sputnik V:s konto att ”ett glas champagne inte kommer att skada någon”.

I en annan tweet rekommenderar Alexander Gintsburg att man avstår från alkohol tre dagar före och efter varje injektion av alla vaccin, inte bara Sputnik.

Men William Moss, verkställande direktör för International Vaccine Access Center vid Johns Hopkins University, sade att det inte finns några uppgifter som stöder sådana råd.

”Det finns inga bevis för att det kommer att störa ditt immunsvar eller ditt skydd av vaccinet om man tar en öl eller ett glas vin några dagar efter att ha fått sitt vaccin”, sade Moss. ”När detta sägs på ett sådant extremt sätt tror jag att det i själva verket är till skada för folkhälsan.”

Överdriven alkoholkonsumtion kan försvaga ditt immunförsvar

Kronisk och överdriven alkoholkonsumtion — åtta eller fler enheter i veckan för kvinnor och 15 eller fler enheter per vecka för män — kan ha ett antal negativa effekter på kroppen enligt det amerikanska Centers for Disease Control and Prevention, sade Moss.

Forskning har visat att alkoholkonsumtion påverkar tarmens bakteriesammansättning och kan skada immuncellerna som sitter på tarmväggarna, och som fungerar som den första försvarslinjen mot virus och bakterier.

En annan studie visade att överdriven alkoholkonsumtion minskar förmågan i vissa vita blodkroppar att bekämpa infektioner inom timmar efter berusningen.

Det är särskilt viktigt att ha ett starkt immunförsvar under en pandemi, så det kan vara klokt att minska alkoholkonsumtionen av denna anledning. Men det finns inte mycket, om någon, forskning som specifikt har tittat på samspelet mellan vacciner och alkohol — förmodligen för att de flesta vacciner ges till barn, sade Moss.

Lite är känt om effektiviteten av det ryska vaccinet Sputnik V

Ryssland godkände Sputnik V för användning i augusti, men har ännu inte släppt data från de fas 3-studier som visar hur effektivt vaccinet är.

Sputnik V är ett vaccin som kombinerar en bit coronavirus med en inaktiv version av ett mindre skadligt virus. AstraZenecas och Johnsons & Johnsons vaccinkandidater använder en liknande teknik.

Den 11 november — två dagar efter att Pfizer-BioNTech meddelat de lovande resultaten av sina vaccinförsök — meddelade den ryska regeringen i ett pressmeddelande att Sputnik V var 92 procent effektivt efter den andra dosen. Den har dock ännu inte publicerat fullständiga granskade data från fas 1 och 2 prövningarna, något som skapat en känsla av sekretess kring vaccinet.

Senaste