test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Ryssland etablerar marinbas i Sudan i minst 25 år

Ryssland har undertecknat ett avtal med Sudan om att etablera en flottbas i den afrikanska nationen i minst 25 års tid, en del av Rysslands ansträngningar att utöka sin globala räckvidd.

Avtalet publicerades i tisdags på Rysslands regerings officiella webbsida och tillåter Ryssland att samtidigt hålla upp till fyra marinfartyg, inklusive kärnkraftsdrivna sådana, i Port Sudan vid Röda havet. Avtalet gäller i 25 år och skulle kunna förlängas automatiskt med tioårsperioder om ingen av parterna säger upp det.

I dokumentet står det att den ryska marinbasen skall ”bidra till att stärka fred och stabilitet i regionen” och inte är riktad mot någon tredje part. I utbyte mot Sudans tillstånd att inrätta basen kommer Ryssland att förse Sudan med vapen och militär utrustning.

Det nya avtalet är en del av Moskvas ansträngningar att återställa en regelbunden marin närvaro i olika delar av världen. Det ryska militära fotavtrycket minskade efter den sovjetiska kollapsen 1991 på grund av ekonomiska problem och minskade militäranslag, men president Vladimir Putin har gått in för att återuppbygga landets militära styrkor, vilket har skapat spänningar med Väst.

Den ryska flottan har redan etablerat en stor närvaro i Medelhavet, tack vare en flottbas i den syriska hamnen i Tartus, för närvarande den enda flottbas som Ryssland har utanför det forna Sovjetunionen.

Ryssland har fört en militär kampanj i Syrien sedan september 2015, vilket gör det möjligt för president Bashar Assads regering att återta kontrollen över större delen av landet efter det förödande inbördeskriget.

2017 slöt Moskva ett avtal med Assad om att förlänga avtalet gällande Tartus i 49 år. Efter att ha undertecknat avtalet, som tillåter Ryssland att hålla upp till 11 krigsfartyg där, har man satsat på att modernisera och utöka anläggningen.

Senaste