På sin Twitter hängde Soneby ut en ordningsvakt med namn- och adressuppgifter, samt uppgifter om att ordningsvakten dömts för misshandel. Den 4 november föll domen i Stockholms tingsrätt. Soneby döms för förtal.
Att uppgifterna är sanna betyder inte att det är fritt fram att publicera dem, om det medför skada för den som är måltavlan för publiceringen. I domen skriver Stockholms tingsrätt att Soneby haft omkring 23 000 följare på Twitter och uppgifterna därför gjorts tillgängliga för ”flera tusentals personer”. Vidare anses den utpekade ordningsvakten inte vara en offentlig person och således är hans skydd starkare än om han vore i ledande offentlig position.
”Det bör härvid anmärkas att [ordningsvakten] har avtjänat sitt straff och enligt egen uppgift förlorat sitt jobb som ordningsvakt samt av länsstyrelsen fått indraget godkännande att arbeta som skyddsvakt och väktare”, noterar tingsrätten vidare i domen.
Ordningsvakten hade ingripit mot en fotbollssupporter som varit ”högljudd”. Trots att mannen inte gjorde motstånd misshandlades han till den grad att han bland annat bröt ett vadben. På sociala medier har många lyft fram att ordningsvakten är invandrare, medan Martin Soneby påstår sig driva ”Sveriges enda antirasistiska och antisexistiska morgonradioprogram” genom podcasten AMK Morgon, som sänds från Södermalm. Han har även profilerat sig med hätska utfall mot Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige.
Under förhandlingen berättade ordningsvakten att han inte får jobba som ordningsvakt eller väktare. Han har heller inte kunnat hitta ett nytt arbete efter Sonebys uthängning. Han har ett unikt namn och Sonebys uthängning är det första som kommer upp när man googlar honom. Sonebys hotfulla meddelande ”tro inte att ni kan komma undan” ledde också till att han efteråt inte vågade sova hemma, utan flyttade runt och bodde hos olika vänner. Han verkade helt knäckt under förhandlingen.
Den före detta ordningsvakten har betalat sina böter och gjort den samhällstjänst han dömts till, men på grund av uthängningen kommer han att straffas hela livet.
Martin Soneby hävdade att han inte gjort något fel.
– Jag ville skicka en signal, sade Soneby upprepade gånger när han pressades av åklagaren Zilla Hirsch.
Till sitt försvar har Soneby även anfört att uppgifterna redan var offentliga i domen mot den misshandelsdömde ordningsvakten, något som tingsrätten i viss mån håller med om och därför dömer Soneby till förtal av normalgraden, inte grovt förtal som han stod åtalad för.
Soneby döms till villkorlig dom och att betala 20 000 kronor i dagsböter. Han skall också betala skadestånd på 10 000 kronor till mannen. Mannen hade begärt 50 000 i skadestånd.
Sonebys advokat, flyktingaktivisten Viktor Banke, som dock inte närvarade utan ersattes av advokat Kamo Moghadas under huvudförhandlingen, får ersättning av staten med 24 898 kronor. Målsägandebiträdet Tobias Enochson får ersättning med 9 331 kronor. Av dessa rättegångskostnader skall Soneby betala totalt 10 000 kronor. Sonebys totala kostnader uppgår alltså till 40 000 kronor.
Eventuell överklagan av domen skall inkomma till Svea hovrätt senast 25 november.