måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

SD kräver lokalt Tidöavtal – annars gör de kaos

Sverigedemokraterna i Region Uppsala har fått nog av att stötta Moderaterna utan reellt politiskt inflytande i gengäld. Nu har de uttalat ett tydligt ultimatum som innebär att de sänker den borgerliga Alliansen om de inte får mer att säga till om. Dessutom menar regionens sverigedemokrater att det är dags för partikolleger i andra delar av landet att följa Uppsalas exempel.

Region Uppsala riskerar slängas in i politiskt kaos om inte de borgerliga partierna släpper in Sverigedemokraterna i samarbetet som styr regionen.

– Vi har legat väldigt lågt det första året. Men nu är det slut med att åka räkmacka och passivt räkna med vårt stöd. Vi har gång på gång varnat för konsekvenserna att så tondövt bara räkna med vårt stöd, säger Christer Olsson, gruppledare för SD, till Uppsala Nya Tidning.

Sverigedemokraterna har en vågmästarroll i regionen och har hittills använt den till att stötta den styrande borgerliga alliansen – men utan att få ingå i densamma. Det ska vara framförallt Liberalerna och Centerpartiet som har motsatt sig ett SD-samarbete. Och SD:s strategi är nu att sätta press på Moderaterna så att de övertalas L och C om fördelarna med att släppa in SD.

– Vi ser det som att det är Moderaterna och Emilie Orrings ansvar att tämja de övriga partierna i alliansen, inte vårt, menar Olsson.

Konkret går SD:s hot ut på att börja lägga ner sina röster i regionfullmäktige samt i de nämnder som styrs av en moderat ordförande – så länge de inte får vara med och förhandla fram innehållet. Om så blir fallet så kommer istället den rödgröna oppositionen kunna få igenom sina förslag – men bara så länge SD vill.

Om inte SD:s påtryckningsmedel skulle räcka så har man redan nu, under en presskonferens på morgonen med Christer Olsson samt regionrådet Jonathan Othén, aviserat att man är beredda att gå ännu längre och även börja lägga ned sina röster i de nämnder som leds av Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Christer Olsson och Jonathan Othén kräver ökat politiskt inflytande för Sverigedemokraterna för att de ska fortsätta stödja de borgerliga partierna. Foto: Pelle T Nilsson/Swedish Press Agency

I praktiken gör SD:s ultimatum att den borgerliga Alliansen i Region Uppsala nu är över. Antingen så släpper de in SD och upprättar vad som i regionen har kommit att kallas för ett ”lokalt Tidöavtal”, eller så blir regionen så ostyrlig att det tvingar fram ett blocköverskridande samarbete mellan de borgerliga och de rödgröna partierna.

Othén och Olsson skriver idag i en debattartikel:

”Vi var väldigt tydliga med att allianspartierna måste vara lyhörda och lyssna på våra inspel, om de förväntar sig att kunna styra regionen i minoritet. Med andra ord: alliansen måste förankra sin politik med oss om man vill ha igenom något överhuvudtaget.

Det har nu gått över ett år sedan valnatten och vi har trots många försök och upprepade uppmaningar till samarbete, inte fått någon mer respons från alliansen. Regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) bär det högsta ansvaret för att styret ska få igenom sin politik. Trots att deras styre är minst sagt instabilt har hon agerat som om vårt stöd var en självklarhet, och vi har gång på gång varnat för vad denna typ av tondövhet kan få för konsekvenser.”

Othén och Olsson menar att Sverigedemokraterna har agerat ansvarsfullt och pliktskyldigt, men att det finns en gräns för hur länge de är lojala mot de borgerliga partierna utan att få något i gengäld. Artikeln avslutas:

”Det krävs ett stort mått av ansvar och pliktkänsla att styra en region, särskilt i svåra tider. Men det ansvaret måste fördelas mellan alla inblandade. Vi i Sverigedemokraterna anser att vi har gjort vår plikt, och från och med nu kommer vi att även kräva vår rätt.”

När Insikt24 kontaktar Othén så menar han dessutom att fler lokala och regionala SD-politiker borde följa Uppsalas exempel.

– Det är allt för många SD-företrädare som agerar lite för medgörligt när man lättsinnigt stöttar Moderaterna utan att få tillräckligt i gengäld. Till syvende och sist så är ju vårt politiska mandat från väljarna att göra vad vi kan för att få maximalt politiskt genomslag för sverigedemokratisk politik.

Senaste