test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Se video från koranskändningen som provocerade Irak att bryta med Sverige

Den senaste koranskändningen utanför Iraks ambassad i Stockholm provocerade Irak så pass mycket att landet har valt att bryta de diplomatiska kontakterna med Sverige. Under koranskändningen sparkade Salwan Momika på koranen, samt torkade av sina skor med hjälp Iraks flagga och ledare, vilket gjorde att flera invandrare, däribland den ökända kriminella kvinnan Zainab Sattar Rustum, blev provocerade och det skreks bland annat ”Allahu Akbar” och ”horunge” mot Momika. Se video från koranskändningen.

Under torsdagen genomförde den irakiske islamkritikern Salwan Momika en koranskändning. Ett femtiotal åskådare hade samlats, och mediebevakningen och polisbevakningen var stor. Från muslimer och andra invandrare som var på plats för att protestera mot koranskändingen hördes bland annat ”Allahu Akbar” gapas. Även högljudda rop om att koranskändaren Momika inte är svensk hördes från invandrarna, exempelvis från en kvinna i slöja som skrek ”han kan inte svara, han kan inte ens prata svenska”. Momika skändade dock inte bara koranen denna gång genom att bland annat sparka på den, utan han skändade också Iraks flagga i pappersform genom att torka sina skor med flaggan. Även irakiska ledare fick utstå samma typ av skändning för att ytterligare provocera Irak och muslimer på plats.

En av dem som skrek högst mot Salwan Momika var den brottsdömda Zainab Sattar Rustum som gjorde sig känd när hon utpressade den moderate riksdagsledamoten Kjell Jansson på 65 000 kronor, något insikt24 tidigare rapporterat om. Rustum dömdes för utpressning och försök till utpressning. Detta är dock inte första gången Rustum dömts för brott, utan Rustum har en omfattande kriminell bakgrund och är bland annat dömd för grov misshandel, olaga frihetsberövande, förgripelse mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, olaga hot, och narkotikabrott.

Kriminella Zainab Sattar Rustum vid kravallstaketet. Foto: Nick Alinia

Under koranskändningen utanför Iraks ambassad tog kriminella Zainab Sattar Rustum ton och skrek bland annat ”din horunge”, ”din lilla fegis” och ”Allahu Akbar”. Rustum skrek även ut, för muslimer och invandrare som fanns på plats, att Salwan Momika ”vill ha skydd” och att ”han vill ha bidrag”. Rustum ifrågasatte också varför poliser tillät Momika att manifestera, då hon menar att Momika endast gör det för att få skydd av den svenska staten. Rustum försökte därutöver övertyga åskådarna om att Momika inte är irakier, utan i stället är han ”assyr, syrian och en vandrande horunge”.

Zainab Sattar Rustum till höger i bild skrikandes mot Salwan Momika. Foto: Nick Alinia

En av konsekvenserna av koranskändningen var att Irak omedelbart bröt alla diplomatiska kontakter med Sverige. Sveriges ambassadörer uppmanades att lämna Irak och Iraks högsta diplomat i Sverige kallades hem. En annan konsekvens har varit att man sade att man skulle dra in arbetstillståndet för svenska telekomjätten Ericsson att utöva verksamhet i Irak – ett uttalande landet sedan backade ifrån. Kommunikationsministern Hayam al-Yasiri har även sagt att alla affärer med svenska företag ska förbjudas i Irak.

Det har även skett stormningar av den svenska ambassaden i Irak, där byggnaden sattes i brand. Detta skedde redan innan Salwan Momika utlovade att bränna koranen vid Iraks ambassad. Flera hundra deltog i attackerna som syftade till att vandalisera och sätta ambassaden i brand. Den svenska flaggan har även bränts i olika aktioner i Irak och i den övriga muslimska världen, något som även har skett när islamkritikern Rasmus Paludan varit i Sverige och bränt koranen.

Efter stormningen av den svenska ambassaden i Irak reagerade Sverigedemokraternas toppolitiker Richard Jomshof hårt. I ett inlägg på Twitter skrev Jomshof att det svenska biståndet till Irak bör dras in och gick ut och kritiserade den undermåliga säkerheten för den svenska ambassaden från de irakiska myndigheternas sida. Jomshof upprördes även över att en shiamuslimsk ledare var uppviglaren till attacken på Sveriges ambassad och att ”Iraks president Abdullatif Rashid sedan har mage att lägga skulden på Sverige”.

Koranskändaren Salwan Momikas skyddsstatus ska nu även utredas av Migrationsverket och därmed kan Momikas uppehållstillstånd komma att återkallas. Dessa uppgifter har även bekräftats från Migrationsverkets presschef till tidningen Nyheter Idag. Enligt TV4 Nyheterna har Irak dessutom begärt att Momika ska lämnas ut till landet.

Senaste