söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Seattle betalar före detta hallick 150 000 dollar för att erbjuda ”alternativ till polisarbete”

Seattle har nu på sin lönelista en dömd hallick som en gång svor att ”gå i krig” med staden — en ”gatukung” vars uppdrag är att komma med ”alternativ till polisarbete” rapporterar media i USA.

Andre Taylor — som medverkade i dokumentären ”American Pimp” om sitt liv som hallicken ”Gorgeous Dre” — kommer att få 12 500 dollar i månaden under ett ett år, plus ett eget kontor i Seattles kommunhus, enligt det kontrakt som publicerats av nyhetssajten PubliCola.

Det kommer bara ett år efter att hans organisation, Not This Time, fick 100 000 dollar för en serie allmänna möten med talare som kallades ”Samtal med gatan”.

Taylor ledde en av de första demonstrationerna i Seattle efter George Floyds död, enligt Seattle Times. Han anklagades senare för att ha försökt pressa staden på flera miljoner dollar åt de ockupanter som inrättat den kontroversiella polisfria Capitol Hill Occupied Protest-zonen (CHOP), enligt Seattle Times.

”Gå inte bara härifrån. Gå med något”, sade han till aktivisterna i ett möte på en inspelning där han säger åt dem att kräva två miljoner dollar för att lämna området där mycket av stadens värsta våld i år utspelade sig. De struntade i hans råd, sade tidningen. En av de närvarande säger att utpressningen inte kändes ”rätt”.

Några av aktivisterna anklagade honom sedan också för att ha förrått dem, när han dök upp på en presskonferens med borgmästaren för att säga åt dem att stänga CHOP — samma dag som han fick sitt sexsiffriga kontrakt, skrev tidningen.

Den nya gatukungen motiverade sitt kontrakt till sajten KOMO News som ersättning för hans ”särskilda begåvning inom ett visst område” — han säger att han kan prata med ”gängmedlemmar, hallickar och prostituerade” som ”inte kommer att sätta sig ner med någon annan”.

”Svarta människor i allmänhet har inte varit i ett läge som medger att de kompenseras för sin begåvning eller sitt arbete sedan en mycket, mycket lång tid”, sade han.

”Inte alltför många människor kan gå och prata med gängledare på deras territorium, och sedan gå och prata med kommunstyrelsen på deras territorium”, sade Taylor också till Seattle Times.

Taylor blev först ryktbar i Las Vegas, där han 2000 dömdes till mer än fem års fängelse, varav han avtjänade lite mer än ett år, har Seattle Times tidigare noterat.

Några av flickorna han var hallick för var minderåriga, enligt domstolsrapporterna i Las Vegas Sun.

”Jag föddes av gatan; jag kommer från det djupa mörkret”, sade han i en Youtube-video från tidigare i år där han också skryter om hur han ”hade barn med några av de kvinnor som var med mig” när han var hallick.

”Vi bestämde att vi skulle vara en del av denna subkultur, som maffian, oavsett om andra gillade det eller inte”, sade han om sitt liv. ”Vi visste att ni betraktade oss som världens avskum från början. Vi brydde oss inte om vad ni tyckte om oss… precis som jag inte bryr mig om vad ni tycker om mig nu.”

Han kom till Seattle 2016 efter att hans bror, Che Taylor, dog i en polisskjutning – och sade att han var ”här för att gå i krig”, skriver Seattle Times.

Som gatukung är hans uppgift att ”ge rekommendationer till staden om avspänning, samhällsengagemang och alternativ till polisarbete”.

Borgmästare Jenny Durkans talesman Kelsey Nyland berättade för Seattle Times att kontraktet erbjöds på grund av ett ”redan befintligt partnerskap”.

Taylors grupp valdes på grund av sin ”självupplevda erfarenhet av det straffrättsliga systemet, och deras historia av framgångsrik opinionsbildning och aktivism i frågor om polisarbete och nedmontering av systemisk rasism”, tillade Nyland, och konstaterade att staden spenderar miljoner i år på liknande kontrakt med olika grupper.

Senaste