söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Sjukvårdspersonal kan inte längre testas för coronaviruset

Förra veckan meddelade Region Stockholm att man kommer sluta att testa personer för coronaviruset, om personen inte redan är sjuk och tillhör en riskgrupp eller är en del av sjukvårdspersonalen. Nu bantas den strategin ytterligare. Resursbristen gör att läkare och sjuksköterskor som jobbar med covid-19-smittade patienter själva inte längre kan bli testade.

Bristen på testkit i Region Stockholm går nu ut över vårdpersonalen. Enligt Aftonbladet som kommit över regionens ”verkställighetsbeslut” upphör nu provtagningen av personalen.

”För närvarande finns inte resurser för att provta personal. Med anledning av det så är rekommendationen även fortsättningsvis att provtagning i första hand endast ska ske av patienter i behov av sjukhusvård”, står det i beslutet som fattades tidigare i veckan.

Enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, går det att säkra att vårdpersonalen inte bär på coronaviruset när de arbetar utan provtagning.

– Om personalen går hem så fort de får symtom, oavsett om det är covid-19, influensa eller förkylning, så säkerställer vi att de inte smittar eftersom covid-19 smittar vid symtom, säger han.

Senaste