måndag, 27 maj, 2024
måndag, maj 27, 2024

Södertörns högskola vägrar ta avstånd från professor Peter Strandbrink som sökt sexuell kontakt med minderårig

Sajten Dumpen avslöjade nyligen att 58-åriga Peter Strandbrink, professor vid Södertörns högskola, har sökt sexuell kontakt med en 14-årig flicka. När Insikt24 kontaktade Sofie Ros, pressansvarig på Södertörns högskola vägrade hon att ta avstånd från handlingar där vuxna söker sexuell kontakt med minderåriga barn. Södertörns högskolas rektor Gustav Amberg, som bär det högsta myndighetsansvaret, har visat sig vara oanträffbar både för Insikt24 och för Dumpen.

Peter Strandbrink är anställd professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, vilket är en statlig högskola som finansieras via skattemedel. På Södertörns högskolas hemsida kan man läsa att professor Strandbrink är en interdisciplinär statsvetare och att han forskar om demokrati, normativ utbildning, politisk idé- och begreppsbildning, kunskapspolitik, epistokrati och expertvälde. Strandbrink har även undervisat vid Stockholms universitet, Socialhögskolan och Konstfack i Stockholm och skrivit tio böcker. Strandbrink har också gjort flera mediala framträdanden, bland annat så sent som i juni 2022 hos SVT där han kommenterade valdeltagande kopplat till integration, utbildningsnivå och arbete. Strandbrink har även fått utrymme att skriva debattartiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

På fritiden har Peter Strandbrink varit aktiv på chatappen Kik Messenger, där han varit aktiv i över 9 år under användarnamnet ”Pumpkin Pumpkin”. Sajten Dumpen kunde häromveckan avslöja att 58-åriga Strandbrink via sitt konto på Kik sökt sexuell kontakt med en 14-årig flicka. I skärmdumpar från Strandbrinks chatt med den 14-åriga flickan ljuger Strandbrink om att han är 44 år. Dessutom frågar Strandbrink direkt efter att flickan sagt att hon är 14 år om hon ändå är ”kåt”. När flickan svarade ja på den frågan så skrev Strandbrink ”åååhh som jag” och kallade det ”porrigt” att den 14-åriga flickan verkar gilla äldre män. Sedan började Strandbrink även prata om att utföra oralsex på den 14 åriga flickan och att flickan skulle utföra det på honom. Strandbrink ber också vid upprepande tillfällen att flickan ska skicka bild på sina bröst till honom. Strandbrink skickade dessutom en bild på sitt könsorgan till den 14-åriga flickan, samtidigt som han fortsatte att prata om sex med flickan.

När Strandbrink och den 14-åriga flickan väl bestämt träff dök dock inte en 14-årig tjej upp, utan istället kom Dumpens profiler Sara Nilsson och Patrik Sjöberg. Strandbrink blev direkt konfronterad med en bild på sig själv som Sara Nilsson hade i sin telefon, något som Strandbrink svarade med att ”det ser ut som jag”. Sedan fick Strandbrink frågor om sitt användarnamn ”Pumpkin Pumpkin”, men valde då att skaka på huvudet och sucka. När Strandbrink fick höra att han ska träffa en 14-åring svarade han förnekande och frågande ”ska jag träffa en 14-åring, vad pratar ni om, nej”, och när Strandbrink fick höra att han ”stämt träff med ett barn” svarade Strandbrink ”inte ett barn” och att han inte kände till det, varpå han sedan skakade på huvudet och försökte gå därifrån. Men Dumpen följde efter Strandbrink och fortsatte att konfrontera honom med frågor. Bland annat fick Strandbrink frågan ”varför han skriver så till barn”, men då ignorerar han frågan. Strandbrink menade istället under konfrontationen att han inte visste att flickan var 14 år och att det inte var han som skrev till henne först, två påståenden som motbevisas av de skärmdumpar av chatten som Dumpen publicerat under videon. Strandbrink förnekade även under konfrontationen att han har en dragning till barn. När Strandbrink blev informerad om att det är våldtäkt mot barn om han skulle ”ha sex” med den 14-åriga flickan och fick frågan om han tycker att det är ”fritt fram att våldta” så svarade Strandbrink ’nej, absolut inte, självklart inte”. När Strandbrink fick följdfrågan varför han ”bokar upp en träff och vill göra det” så ryckte han på axlarna och påstod att den 14-åriga flickan hörde av sig till honom. I slutet av konfrontationen sade Strandbrink dock att han inte kom ihåg om det verkligen var den 14-åriga flickan som hörde av sig till honom först, och valde sedan att lämna platsen.

Insikt24 talade med pressansvarig på Södertörns högskola Sofie Ros som berättade att Peter Strandbrink är professor och anställd på Södertörns högskola. Ros bekräftar att Södertörns högskola, sedan den 23 mars, haft vetskap om fallet med Peter Strandbrink, att han har sökt sexuell kontakt med en 14-årig och därmed en minderårig flicka, och blivit publicerad på sajten Dumpen. Pressansvarige Ros berättade även att Södertörns högskola inlett ett personalärende mot Strandbrink, men att det omfattas av sekretess och att Ros därför inte kan uttala sig om det. I nuläget ska inte Strandbrink enligt Ros bedriva någon undervisning på högskolan. Pressansvariga Sofie Ros sade dock att Strandbrink inte har blivit avstängd och vägrade även under samtalet att ta avstånd från handlingar där vuxna söker sexuell kontakt med minderåriga barn.

Är Peter Strandbrink avstängd?

– Nej, han är inte avstängd. Det skulle man inte kunna säga.

Varför är han inte avstängd?

– Det är ett personalärende så jag kan inte säga något mer. Det är sekretess.

Varför är det sekretess?

– Alla personalärenden omfattas av sekretess.

Vad krävs det för att man ska bli avstängd?

– Det är något som HR-avdelningen håller på med. Sedan har vi en policy när det gäller den statliga värdegrunden och ett gemensamt förhållningssätt för medarbetare och chefer vid Södertörns högskola.

Södertörns högskolas pressansvarige Sofie Ros

I Södertörns högskolas dokument ”Gemensamt förhållningssätt för medarbetare och chefer” står det bland annat att Södertörns högskola värnar ”alla människors lika värde, tar aktiv ställning för likabehandling och mot diskriminering och trakasserier”. Det står även att det finns ett ansvar att ”vara professionell i sin yrkesutövning och bedriva arbetet på ett förtroendeingivande och effektivt sätt”, och att man behöver ”följa de lagar och regler som gäller för högskolans verksamhet” och även ”känna till och dela den gemensamma värdegrunden för statsanställda”. I den statliga värdegrunden, som både pressansvariga Sofie Ros och Södertörns högskolas dokument hänvisar till, står exempelvis att man ”som anställd i staten ska du i ditt arbete visa respekt för den enskilda människan och dennes mänskliga rättigheter”.

Hur ser ni på själva handlingen, är det något ni tar avstånd från?

– På själva handlingen?

Ja, att en vuxen söker sexuell kontakt med en 14-årig flicka.

– Just nu håller vi på med de diskussioner som krävs vid det här personalärendet.

Men vad tycker ni om handlingen, tar ni avstånd från den handlingen eller hur ser ni på det?

– Det kan jag inte svara på.

Du kan inte svara på om ni tar avstånd från det?

– Alltså, nej jag kan inte svara på det.

Varför kan du inte göra det?

– Jag kan inte svara på det just nu.

Varför kan du inte svara på det?

– Du får jättegärna skicka alla frågor du har till mig så kan jag gå igenom dem och återkomma till dig. Men det är inget vi har ett ställningstagande i.

Så ni tar inget ställningstagande om till exempel en 44-åring söker sexuell kontakt med en minderårig 14-åring?

– Det är inget jag kan kommentera just nu nej.

Varför kan du inte göra det?

– Därför att det är ingenting jag kan kommentera just nu.

Det är väl inget svårt att svara på det?

– Vi kommenterar inte det just nu.

Men varför kan ni inte göra det?

– Det har ingenting med oss att göra i sig.

Men han är professor på Södertörns högskola.

– Ja, och det är ett pågående personalärende och vi tar självklart det här på största allvar.

Men varför kan ni inte ta avstånd från det?

– För att det… Jag tror inte att vi kommer att komma någonvart här.

Hör ljudupptagning från Insikt24:s samtal med Södertörn högskolas pressansvariga Sofie Ros:

Insikt24 talade även med Södertörns högskolas chef för HR-avdelningen Karin Borner som även hon inte vill kommentera något kring personalärendet mot Peter Strandbrink. Borner vill inte heller säga hur långt man har kommit i processen och orsaken till det ska bero på av respekt för Strandbrink och högskolan.

– Vi kommenterar inte personalärenden eftersom att det är sekretess på dem.

Hur länge har ni känt till fallet med Peter Strandbrink, enligt uppgifter ska det vara sedan i torsdags, stämmer det?

– Vi har känt till det ett tag. Men jag vill inte gå in på det ärendet.

När tror du att processen är klar?

– Vilken process?

Ärendet mot Peter Strandbrink, när tror du att ni kommer fram till en slutsats?

– Ja, det går inte att säga i dagsläget.

Men hur långt har ni kommit ungefär?

– Det kan jag som sagt inte heller svara på. För jag vill inte diskutera saker som berör en person som det är sekretess kring.

Du kan väl ändå svara på om ni har börjat eller hur långt ni har kommit?

– Jag vill inte gå in någonting på det.

Varför vill du inte göra det?

– Av respekt för att det är ett personalärende.

Av respekt för Peter Strandbrink?

– Ja, och för högskolan.

Karin Borner, HR-chef på Södertörns högskola

Insikt24 har även i flera dagar sökt Södertörns högskolas rektor Gustav Amberg som bär det högsta myndighetsansvaret och blivit förordnad till sin post av regeringen. Men vi har endast lyckats nå Ambergs sekreterare trots löften från sekreteraren om att Amberg ska höra av sig och svara på våra frågor.

Gustav Amberg, rektor vid Södertörns högskola

Insikt24 tog även kontakt med Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson som säger att inte heller Dumpen har lyckats få tag på Södertörns högskolas rektor Gustav Amberg. Nilsson berättar även att det funnits ett tidigare fall med en anställd på Södertörns högskola som sökt barn i sexuellt syfte, och att den personen blev av med sin anställning. Nilsson uttrycker dock att hon tycker att det är litet anmärkningsvärt att Södertörns högskola inte har efterfrågat mer material från Dumpen rörande Peter Strandbrink, eftersom att det är vanligt bland andra arbetsgivare att göra det. Varför pressansvarig Sofie Ros inte valde att ta avstånd från Strandbrinks handling tror Nilsson beror på att Ros fått direktiv att inte yttra sig i frågan.

Vad tänker du om att Sofie Ros, pressansvarig på Södertörns högskola inte kan ta avstånd från Peter Strandbrinks handlingar?

– Jag tror inte att hon får lov att yttra sig i frågan. Jag tror att de helt enkelt har lagt locket på till dess att de har fattat ett beslut. Hon har fått tydliga direktiv om att det bara är hon som får prata om detta och att hon inte får yttra sig i frågan.

Har ni fått tag på rektorn Gustav Amberg?

– Nej, det har vi inte fått. Det som jag dock kan tycka är anmärkningsvärt, är att de inte frågat oss efter mer material. Andra arbetsgivare brukar i regel, speciellt när det rör ärenden som kan beröra en persons anställning, vilja ha ut tidsstämplar, loggar på om personen chattat på arbetstid eller om vi haft mer kontakt med personen. Sådana saker brukar kunna vara intressant för en arbetsgivare, men där har de inte visat något intresse alls, och det tycker jag är lite anmärkningsvärt.

Sara Nilsson, Dumpen

Senaste