söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Spanien inför rikstäckande utegångsförbud från 23:00 till 06:00 i nytt nationellt nödläge

Det nya nationella nödläget möjliggör begränsning av sociala sammankomster till sex personer och regionala myndigheter kommer att kunna begränsa resor mellan regioner, provinser eller mindre områden.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har aviserat ett landsomfattande utegångsförbud mellan 23:00 och 06:00, även om regionala myndigheter kommer att kunna variera tiderna med en timme åt båda hållen.

Utegångsförbudet, som införs med tanke på ökningen av Covid-19-infektioner i den andra vågen av pandemin, gäller för hela landet, med undantag för Kanarieöarna. Undantag för regeln omfattar bland annat de som behöver vara ute i sin yrkesroll eller för att ta hand om en äldre person.

Nödläget möjliggör begränsning av privata och offentliga sammankomster till sex personer. Det kommer att vara upp till de regionala myndigheterna att tillämpa de nya restriktionerna och att se till att de efterlevs.

Regionala regeringar kommer att kunna förbjuda resor till andra regioner, eller begränsa rörligheten mellan mindre områden.

Premiärministern betonade, som han gjorde redan i ett tidigare tal i fredags, att han ville undvika en upprepning av den totala nedstängningen i mars när människor var begränsade till sina hem.

Det finns ingen allmän regel om att inte lämna hemmet i det nya nödläget, men man bör stanna hemma så mycket som möjligt, sade Sánchez.

Premiärministern tillkännagav åtgärderna efter att regeringen förklarat ett nytt nödläge för att ge de nationella och regionala regeringarna befogenheter att införa hårdare restriktioner som syftar till att minska spridningen av coronavirus.

Åtgärden hade efterfrågats av flera regionala ledare som sökte rättsligt stöd för att förhindra att deras åtgärder, särskilt de som begränsar medborgarnas rörlighet, prövas i domstol.

Texten till den deklaration om det nya nödläget som ministrarna undertecknade på söndagen betonar behovet av att parlamentsledamöterna godkänner en långsiktig förlängning med sex månader fram till maj 2021. Nödläget kan bara deklareras av en regering i två veckor och en eventuell förlängning måste godkännas av parlamentsledamöterna i kongressen.

Flera regioner hade redan vidtagit strängare åtgärder i helgen redan innan nödläget utlöstes.

Andalusien tillkännagav ett nattligt utegångsförbud för staden Granada och omgivande städer och byar i slutet av förra veckan.

Sánchez tal i fredags utlöste en ström av krav från regionala ledare som, med tanke på förändringen av pandemiläget till det sämre, ville kunna införa hårdare restriktioner för rörlighet eller utegångsförbud utan juridiska problem.

På lördagsmorgonen hade Baskien, Katalonien, Kantabrien, Asturien, Extremadura, La Rioja, Navarra, Castilla-La Mancha och regionen Valencia, liksom staden Melilla alla bett premiärministern att förklara ett nödläge. För flera månader sedan uppmanade Sánchez regionala ledare att kräva åtgärden om de ansåg det nödvändigt, men fram till den här helgen hade ingen gjort det.

De regionala myndigheterna betonade vikten av rättsligt stöd för sina beslut om begränsningar, särskilt efter de senaste fallen där domstolar har dömt att inskränkningarna kränker medborgerliga fri- och rättigheter.

Den spanska konstitutionen innehåller nödläge som ett verktyg som kan användas ”i hälsokriser som pandemier” och tillåter regeringar att begränsa rörligheten för människor vid vissa tidpunkter och platser.

Senaste