test
måndag, 24 juni, 2024
måndag, juni 24, 2024

Spricka i Centern om massinvandringen

Häromdagen avslöjades att en grupp centerpartister startat ett internt upprop för att försvara partiets radikala linje i migrationsfrågan. Men nu får det massinvandringsvurmande initiativet mothugg av en annan falang som säger sig företrädda den majoritet inom partiet som vill minska invandringen.

Den 30 juni berättade Expressen om det partiinterna Facebook-upprop ”Centerpartister för asylrätt” som startats i kampen ”för asylrätt, mot volymmål och för rätten till familjeåterförening”. Peter Johansson, fullmäktigeledamot i Krokoms kommun i Jämtland, är en av dem som gått med i gruppen.

– Jag gick med för att jag tycker att det var en bra idé för oss centerpartister att påminna och backa upp vår partiledning om det här med asylrätten och den humanistiska migrationspolitik som vi står för. Jag känner mig ändå väldigt trygg med att Annie Lööf, Anders W Jonsson och Jonny Cato driver en humanistisk och medmänsklig migrationspolitik, säger han till Expressen.

På frågan om det går att sätta en gräns på hur stor invandringen till Sverige kan vara svarar han att ”det inte går att sätta volymmål på lidandet”.

En centerkvinna som vill vara anonym och som också gått med i gruppen påstår att ”så fort du uttalar stöd för asylrätten får du så jävla mycket hat”.

Att de talar för hela partiet är inte korrekt”
Men nu växer en annan grupp fram inom Centern som vill ha en mer restriktiv hållning i invandringsfrågan och som säger sig företräda en majoritet av partiets medlemmar.

Tim Svanberg är ordförande för Centerpartiet i Ronneby. Han är irriterad över att invandringsförespråkarna säger sig företräda hela partiets gräsrotsrörelse.

– Det finns en grupp i partiet som har starka åsikter och som hörs ganska mycket i debatten. Men det finns också en annan stor grupp i partiet som vill att vi ska bli mer pragmatiska i migrationsfrågorna. Den gruppen har inte synts lika mycket.

För Svanberg blev flyktingvågen 2015 och hur det påverkade kommunpolitiken i Ronneby en väckarklocka.

– Vi har fått prioritera oerhört hårt, och det kommer bli ännu värre framöver.

Nu vill han ha både volymmål för invandringen och begränsad försörjning vid familjeåterförening även om han fortfarande är för den så kallade asylrätten.

En annan centerpartist som bytt fot i migrationsfrågan är Erik Luth, förre vice ordföranden för ungdomsförbundet CUF. Från att ha ”stått på barrikaderna och propagerat för fri invandring” förespråkar han nu en åtstramning av migrationspolitiken.

– Jag bodde ett tag i Akalla i Stockholm och i Malmö. Då blev jag medveten om en del problem som jag inte hade förstått fanns i det svenska samhället.

Han anser fortfarande att invandringen varit bra för Sverige men hoppas nu att Centerpartiet ska vara med på en migrationsöverenskommelse med Socialdemokraterna och Moderaterna.

Senaste