test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

Stockholm bygger för en miljon nya invånare

Trots en nettoutflyttning till övriga landet växer Stockholm så det knakar på grund av invandringen. Fram till 2060 planerar huvudstadens politiker bostäder för en miljon nya invånare.

I den årliga lägesuppdateringen skriver Region Stockholm att storstadregionen kommer att växa i rekordfart under 2020-talet. 279 000 nya bostäder väntas stå färdiga till 2030 och befolkningen fortsätter att rusa, rapporterar SvD.

– Det tog 32 år att bygga lika mycket bakåt i tiden. Planerna innebär att nästan lika många lägenheter som hela Göteborgs kommun har i dag ska byggas på tio år i Storstockholm, säger Gustav Sillfors, statistiker vid SCB.

2030 förväntas Storstockholm ha en befolkning på över 2,7 miljoner – trots att regionen har en nettoutflyttning till övriga landet. Huvudstadens befolkningstillväxt beror nu till ”mer än 100 procent” på invandringen.

”Svenska” kommuner bromsar nybyggandet
Bilden av en befolkningsmässigt expanderande storstadsregion är dock inte ensidig. I flera av de stockholmskommuner där en hög andel av befolkningen är svenskar bromsar man nu in nybyggandet. I Sollentuna har man till exempel skrotat 11 000 tilltänkta bostäder sedan i fjol och i de ännu mer svenska skärgårdskommunerna är man nu tydliga med att man skulle riskera göra sig mindre attraktiva om man bygger för en ökande befolkning, med allt vad det innebär. I Lidingö planerar man “bara” för att öka antalet bostäder med fem procent fram till 2030, att jämföra med omkring 30 procent för hela Storstockholm.

Invandrartäta kommuner växer snabbt
Men långt från skärgården, i Upplands-Bro där 4 av 10 invånare har utländsk bakgrund, planerar kommunen att nästan dubblera antalet bostäder de närmsta 10 åren. I rent antal är det dock Stockholms kommun som står för de allra flesta nybyggena. 91 tusen bostäder planeras här under det kommande decenniet, vilket kommer göra plats för omkring 200 000 nya invånare. Och det är framförallt i närförorterna som dessa nya bostäder hamnar – områden som redan idag ofta är ”utsatta”.

I den nordvästra delen av kommunen bygger Stockholm, med hjälp av de nya bostäderna och ny infrastruktur, ihop flera av landets mest ökända så kallade getton, i ett projekt som har beskrivits som “Sveriges första megagetto”. Redan 2010 hade fler än 4 av 5 i de områden som berörs av det så kallade “Järvalyftet” utländsk bakgrund. “Ett getto som kommer få två nya moskéer, flera nya butiker och restauranger, ett nytt mångkulturellt centrum, fler cykelbanor och ett eget vindkraftverk”, skrev Fria Tider när bygget påbörjades 2015.

Region Stockholms längsta prognos sträcker sig till 2060 och där siktar politikerna ännu högre – med en plan för en miljon nya invånare.

Senaste