måndag, 25 november, 2024
måndag, november 25, 2024

Stor dataläcka avslöjar medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet

En dataläcka med information om knappt 2 miljoner medlemmar i det kinesiska kommunistpartiet avslöjar att nästan 80 000 har infiltrerat några av världens största västerländska företag och universitet.

Känsliga uppgifter om omkring två miljoner medlemmar av Kinas kommunistiska parti (KKP) har läckt ut och avslöjat deras infiltrering i stora organisationer, inklusive myndigheter, över hela världen.

Enligt uppgifter från tidningen The Australian, som lyfts av Economic Times, innehåller informationen officiella register som partiposition, födelsedatum, nationellt ID-nummer och etnicitet. Den visade att medlemmar av Kinas styrande parti har framträdande positioner i några av världens största företag, bland annat i farmaceutiska jättar som deltar i utvecklingen av Covid-19-vacciner som Pfizer och AstraZeneca samt finansiella institutioner som HSBC och ANZ. Andra företag som infiltrerats inkluderar till exempel Boeing och Volkswagen.

The Australians reportage kretsade kring dataläckan, som kommer från en server i Shanghai som hackades 2016 av kinesiska dissidenter.

Man skriver att KKP-medlemmar är anställda som ledande politiska och statliga specialister på minst 10 konsulat i Shanghai, inklusive USA:s, Storbritanniens och Australiens. Tidningen tillade att många andra medlemmar innehar positioner inom universitet och myndigheter. Uppgifterna visade också att KKP-medlemmar använde en rekryteringsbyrå för att infiltrera de brittiska, australiska och amerikanska konsulaten i Shanghai.

I artikeln betonas att det inte finns några bevis för att spioneri för den kinesiska regeringen eller andra former av cyberspionage har ägt rum. Men vissa KKP-medlemmar är anställda vid amerikanska universitet, samtidigt som den amerikanska regeringen avslöjade att den kinesiska underrättelsetjänsten hade försökt att stjäla amerikansk vetenskaplig forskning under sommaren.

Avslöjandena kommer mindre än en vecka efter en artikel på nyhetssajten Axios kopplade den Demokratiske kongressledamoten Eric Swalwell till en misstänkt kinesisk spion tidigt i hans politiska karriär. Enligt artikeln hade en kinesisk medborgare vid namn Fang Gan, eller Christine Fang, intresserat sig för Swalwell och andra kaliforniska toppolitiker för den kinesiska underrättelsetjänstens räkning.

2015 höll FBI ett ”upplysningsmöte” med Swalwell gällande deras misstankar mot Fang, varefter Swalwell sade att han klippte alla band med henne.

”Jag blev chockad”, sade Swalwell till CNN strax efter att historien kom ut. ”För drygt sex år sedan fick jag höra om den här personen, och sedan erbjöd jag mig att hjälpa till, vilket jag gjorde, och jag tackades av FBI för min hjälp, och den personen är inte längre i landet, och jag blev lite förvånad över att läsa om mitt samarbete i det reportaget eftersom reportaget säger att det aldrig fanns någon misstanke om missgärningar från min sida.”

Den australiska journalisten och programledaren Sharri Markson kommenterade: ”Vad är fantastiskt med dessa uppgifter är inte bara att det avslöjar personer som är medlemmar i kommunistpartiet, och som nu lever och arbetar över hela världen, från Australien till USA till Storbritannien, men det är fantastiskt eftersom det lyfter locket på hur partiet fungerar under ordföranden Xi Jinping.

Markson sade att läckan är en betydande säkerhetsöverträdelse som kan genera Xi Jinping.

”Det kommer också att genera vissa multinationella företag som inte verkar ha haft någon beredskap för att skydda sina immateriella rättigheter från stöld, från ekonomiskt spionage.”

Markson sade vidare att läckan visar att det kinesiska kommunistpartiet är inbäddat i några av världens största företag och även inom myndigheter.

”Kommunistpartiet grenar finns inom västerländska företag, vilket har medfört en infiltration av dessa företag från KKP medlemmar – som, om det begärs, är ansvariga direkt till kommunistpartiet, till ordföranden, presidenten själv”, sade hon.

”Tillsammans med de 1,95 miljoner identifierande kommunistpartimedlemmarna, mestadels från Shanghai, finns det också uppgifter om 79 000 kommunistpartigrenar, många av dem inne i företag”.

I september utfärdade den amerikanska Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) och det amerikanska justitiedepartementet en gemensam rådgivande varning till amerikanska myndigheter och privata företag om att hålla en hög beredskap mot IT-attacker från aktörer anslutna till det kinesiska ministeriet för statssäkerhet (MSS).

Senaste