söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Storbritanniens regering vill förbättra relationerna till Joe Biden

The Sunday Times uppger att Boris Johnson har ”skrivit av Trump” i det kommande amerikanska valet. De brittiska ministrarna har fått i uppgift att uppvakta Biden-kampanjen, av rädsla för att Trump skall förlora det amerikanska valet, enligt en högt uppsatt medarbetare inom det konservativa partiet.

Under de senaste veckorna har utrikesminister Dominic Raab träffat representanthusets talman Nancy Pelosi, senator Chris Coons och kongressledamoten Richard Neal. Karen Pierce. Storbritanniens ambassadör i USA, har uppvaktat Tony Blinken och Jake Sullivan, två av Bidens främsta utrikespolitiska rådgivare, sade tidningen vidare.

De flesta opinionsundersökningar visar att Biden har en smal ledning över Trump inför valet den 3 november. Sunday Times skriver att Johnson och hans team hade tagit del av en rad privata opinionsundersökningar som visar att Biden hade en 70-procentig chans att vinna valet den 3 november.

Med två veckor kvar tyder de flesta offentliga opinionsundersökningar på att Biden har ett försprång över Trump. Som ett resultat av detta har Storbritanniens högsta tjänstemän under de senaste veckorna agerat för att knyta kontakter med Bidens omgivning, sade Sunday Times.

Dominic Raab, Storbritanniens utrikesminister, träffade representanthusets talman Nancy Pelosi, senator Chris Coons och kongressledamoten Richard Neal. Karen Pierce, Storbritanniens ambassadör i USA, har odlat relationerna med två utrikespolitiska topprådgivare inom Biden-kampanjen: Tony Blinken och Jake Sullivan.

Nyheten kommer efter rapporter, i juli och augusti, som beskrev hur Johnson var orolig att Trump skulle förlora valet och att hans regering redan då hade sökt kontakter med Demokratiska partiets tjänstemän för att säkra stöd för ett handelsavtal efter Brexit.

Johnsons relation med Biden är frostig

Biden har antytt att om han vinner presidentvalet kan han komma att prioritera ett handelsavtal med EU, snarare än ett mellan Storbritannien och USA.

Biden har kritiserat Storbritanniens agerande under förhandlingarna med EU och sagt att om Johnsons regering väljer att bryta ett avtal med EU om Nordirland skulle ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien inte vara genomförbart.

Storbritannien kommer snart att avsluta övergångsperioden efter att de lämnade EU den 1 januari 2021, och är ute efter att underteckna bilaterala handelsavtal för att ersätta de EU-baserade de hittills har använt.

Biden har också sagts vara upprörd rörande Johnsons omdömen av president Barack Obama. Under sin tid som borgmästare i London skrev Johnson en artikel där han hävdade att Obamas kenyanska bakgrund hade lett honom till att bli ”anti-brittisk”. Artikeln skrevs efter att Obama låtit avlägsna en byst av Winston Churchill från Ovala rummet, och Obama hade uppmanat britterna att rösta mot Brexit.

Trots att Johnson har varit i kontrovers med Trump i flera frågor, står de två männen på god fot och anses nära allierade.

En färsk YouGov undersökning fann att 61 procent av britterna sade att de ville att Biden skulle vinna valet den 3 november, medan 13 procent sade att de stödde Trump.

Senaste