söndag, 19 maj, 2024
söndag, maj 19, 2024

Svenska kyrkan fortsätter att vurma för muslimer

Svenska kyrkan uttrycker i ett pressmeddelande sitt stöd och deltagande för muslimer, med anledning av den ilska muslimer uppges ha känt efter Rasmus Paludans senaste koranbränningar. Ärkebiskop Martin Modéus har tidigare uttalat att det inte utgör något hinder om någon är muslim och icke-kristen för att vara med i Svenska kyrkan.

I ett pressmeddelande från ärkebiskop Martin Modéus uttryckte Svenska kyrkan sitt stöd för Sveriges och världens muslimer. Detta gjorde man med anledning av de uppmärksammade koranbränningarna utförda av den dansk-svenske islamkritikern och politikern Rasmus Paludan. Särskilt hänvisar Svenska kyrkans ärkebiskop till när Paludan brände en koran utanför turkiska ambassaden i Stockholm, vilket fick ett omfattande efterspel både medialt och bland muslimer. Ärkebiskopen förklarar att koranbränningar ”skapat förstämning och ilska hos många av landets muslimer”. Ärkebiskopen nämner inte att ilskan var särskilt utbredd bland turkiska muslimer och omständigheterna som föranledde detta.

Svenska kyrkan, genom ärkebiskop Martin Modéus, menar i pressmeddelandet att muslimer angrips i det offentliga rummet och vill visa sitt stöd för muslimer i Sverige och världen. Det uttrycks även att Svenska kyrkan står för ”solidaritet över religionsgränser och en längtan efter allas inkludering i samhället”. Ärkebiskopen säger också att ”det gör ont när någon smädar det som andra håller heligt”.

Detta är inte första gången som Svenska kyrkan och dess ärkebiskop uttalar sitt stöd för muslimer. Modéus har tidigare skrivit i en debattartikel i Dagens Nyheter att det inte utgör något hinder om någon är muslim och inte kristen för att vara med i Svenska kyrkan. Den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén uttalade sig också ofta i positiva ordalag om muslimer och hade till och med ”Gud är större” som valspråk, vilket är en direkt översättning av islams ”Allahu akbar”. Dessutom höll Jackelén under februari 2022 ett möte med organisationer som anses kopplade till islamistiska Muslimska brödraskapet. Mötet uppgavs handla om migration och medmänsklighet och under mötet ska även radikala organisationer såsom Muslim Aid ha deltagit, vilket är en organisation som i Storbritannien utreds för samröre med terroristorganisationer.

I pressmeddelandet uttrycker även Svenska kyrkan sitt stöd för judar och beklagar att banderoller med ”förintelseförnekande budskap” sattes upp i samband med förintelsens minnesdag den 27 januari.

Senaste