test
söndag, 23 juni, 2024
söndag, juni 23, 2024

”Svenskt” studentfirande i centrala Göteborg 2024

När Angeredsgymnasiets elever under tisdagen gick ut gymnasiet firades detta på Götaplatsen i centrala Göteborg. Angeredsgymnasiet är en av de skolor i Göteborg som har högst andel utländska elever, vilket märktes på firandet då både människor och flaggor från Mellanöstern och Afrika var kraftigt överrepresenterade. Se Insikt24:s video från studentfirandet.

Det har blivit tradition för framför allt invandrartäta skolor att fira sina studenter med släkt och vänner på Götaplatsen i centrala Göteborg, och så blev det även i år. Även detta år hade polisen inhägnat Götaplatsen med kravallstaket och varit väl bemannade och förberedda på oroligheter. Nytt för i år var även att polisen sökte igenom väskor och papperskassar för de som ville ta sig in på det inhägnade området, något som resulterade i att polisen kunde förhindra raketer och dylikt från att tas in.

Studentfirandet på Götaplatsen dominerades av människor med utländsk härkomst. Foto: Per Björklund

Svenskar och svenska flaggor var i princip obefintliga på Götaplatsen och i stället dominerades det av invandrare från Mellanöstern och Afrika, vilket avspeglades på de flaggor som syntes. Även nedskräpningen var påtaglig och polisen fick många gånger agera renhållningsarbetare och rensa upp Götaplatsen från glasflaskor och annat skräp som studentfirandet hade lämnat efter sig.

Senaste