test
söndag, 14 juli, 2024
söndag, juli 14, 2024

SVT kallar Samnytt för ”hatsajt” – vägrar förklara varför

SVT kräver ofta svar på frågor från makthavare, men ansvariga på TV-huset är själva mindre benägna att svara på frågor om sin journalistik. SVT:s programchef för riksnyheter Charlotta Friberg har under många år vägrat att svara på varför man kallar den samhällskritiska nyhetstidningen Samnytt för en "hatsajt". Insikt24 sökte därför upp Friborg i det verkliga livet för en filmad konfrontation.

I sex års tid har SVT vägrat svara på frågan varför man beskriver Samnytt som en ”hatsajt”. Det närmaste ett svar från SVT som någon kommit var när den statliga TV-jättens programchef för riksnyheter, Charlotta Friborg, strax efter att hon hade tillträtt svarade en uppringande medborgare att ”det finns säkert många definitioner.”.

Insikt24 har följt upp frågan och sökt svar från SVT men efter att vi inte har lyckats få något annat svar än en lång rad olika förklaringar till varför man inte har tid att svara på frågan om hur SVT definierar en ”hatsajt”, så valde vi till slut att söka upp Charlotta Friborg i centrala Stockholm. Men inte heller under vår promenad med Friborg så lyckades vi få något svar.

Enligt SVT själva så fick Friborg 2021 pris för att ”öppet och pedagogiskt förklarar de överväganden som ligger till grund för sina beslut som ansvarig utgivare”. Priset delades ut av organisationen ”Utgivarna” som grundades 2013 av den statliga radiokanalen SR:s dåvarande VD Ove Joanson. Utgivarna består av företrädare från medieorganisationerna Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter tillsammans med de statliga medierna Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4-gruppen (där staten är den med god marginal största ägaren).

Senaste